有少少煩惱一時腦閉塞求意見(鬧人寸人者勿入)

anyuser18
|

身邊有朋友成日 亂洗錢
有時唔聽唔理 就算啦
但佢自己講嘅時候
我又忍唔住出聲畀意見
好似見住佢就踩落個氹度,自然反應都拉佢一拉, 唔理佢好似好冇義氣咁
但俾完意見,又覺得自己好傻
佢嗰啲鑊鑊新鮮鑊鑊甘
俾得幾多次意見呀?
佢仲要話自己個人係咁㗎啦,美化自己嘅問題

其他朋友係咁,可能我已經疏遠咗
但呢個朋友有啲原因唔太想疏遠
究竟點先可以忍得住,下次佢講呢啲嘢,唔出聲呢?
luisasa
|
建議你企開一步睇,每人命運不同,每一個決定都會帶來轉變的機會,可能佢會係洗錢嘅一次遇到貴人,又或者未來另一半,新工作機會,好多好多結果嘅,唔好認為係睇住佢死咁

除非佢係吸毒或爛賭,其他嘢都可以企開d睇,唔洗太多意見
登!登!登!
|
回覆 anyuser18 的帖子

屋企人都未必喜歡家人管住曬...何況係朋友, 樓主放手大家都舒服
anyuser18
|
登!登!登! 發表於 18-10-26 13:07

屋企人都未必喜歡家人管住曬...何況係朋友, 樓主放手大家都舒服 ...

我唔想管,係佢自己要講,又話好煩惱,一副好唔識諗要人幫佢諗

我無咁得閒管佢㗎認真
anyuser18
|
luisasa 發表於 18-10-26 12:25
建議你企開一步睇,每人命運不同,每一個決定都會帶來轉變的機會,可能佢會係洗錢嘅一次遇到貴人,又或者未 ...

啱嘅,多謝你意見,我會參考
登!登!登!
|

咁你聽完就算唔好俾意見, 咁未無咁煩惱
anyuser18
|

講啲例子可能 清楚啲

即係類似咁,佢走去買美容呀健身呀嗰啲套票
落咗訂但係又唔知俾唔俾埋尾數
佢自己又後悔又覺得畀人呃
但如果唔俾埋尾數
落左訂攞唔返佢又唔甘心
咪又走嚟問意見嗰啲囉

類似嘅情況都不時會發生
anyuser18
|
登!登!登! 發表於 18-10-26 13:11

咁你聽完就算唔好俾意見, 咁未無咁煩惱

唉,就係好似忍唔住咁

聽下大家有咩意見可以忍住

anyway 都多謝你回覆
Protea
|
你都明知佢唔聽你講, 再講都無用架啦! 與其要佢清醒, 不如你自己清醒先, 往後一切只能靠佢自己的做化。
tansyneko
|
佢亂駛錢無影響到你,咪由佢囉,點解要出聲勸佢管佢?
登!登!登!
|

其實哩個係你朋友個性格缺點, 以後等佢自己決定點做, 再由佢自己承擔番個後果.......再等佢自己從中得到教訓而有所醒吾
凍奶茶少奶
|
唯有靠死忍,哦哦哦咁聽完就算,佢都唔聽人講
cinda72.
|
anyuser18 發表於 18-10-26 12:05
身邊有朋友成日 亂洗錢
有時唔聽唔理 就算啦
但佢自己講嘅時候

大人黎架啦,佢有佢自由,選擇權,佢要比藉口自己,咪由佢囉
通常呢類人慎果時,我會講番佢自己講既藉口出黎比佢聽番,你話架麻,咁即係冇問題啦,而家又怨d咩呢?
是是但但
|
朋友, 提點係正常。
不過有些人, 真係唔會太聽人意見。
但自己又忍唔住唔提......
我都好明呢種反應。

首先, 你話佢時, 唔好太肉緊。
一肉緊, 人家就會覺得你管佢, 會反感。
唯有, 將心比己,控制下自己語氣, 同埋內容唔好太激。
除佐提之外, 會唔會俾到D好既SUGGESTION佢?
如果佢唔聽, 都冇辦法。做阿媽都未必管到仔女, 何況朋友, 盡了本份就算。
tang0809
|
唔好理咁多,聽完咪算囉,勸又勸過,佢唔聽你都冇計。千祈唔好問你借錢,借都要拒絕,搞唔到你嘅由得佢
是是但但
|
同埋, 如果對方聽完你既提意/ 提點之後, 已顯示出唔耐煩, 唔想聽。
你都真係唔好再講~ 唔好再提喇!
有些人只需要樹窿, 搵人呻, 唔係想意見, 純粹只係自己抖下氣而已。
nattle
|
anyuser18 發表於 18-10-26 12:05
身邊有朋友成日 亂洗錢
有時唔聽唔理 就算啦
但佢自己講嘅時候

我都有同感,我有個識左 10+ 年朋友都係咁,每次聽佢買衫袋鞋化妝品後都一定後悔又呻窮,我每次聽完都廢事出聲,佢屋企人都唔聽又點會聽我呢?

佢去左 working holiday 後都冇再點 contact,我自己都覺得有D可惜因為我真係當佢係 best friend
anyuser18
|
登!登!登! 發表於 18-10-26 13:19

其實哩個係你朋友個性格缺點, 以後等佢自己決定點做, 再由佢自己承擔番個後果..... ...

你講得啱,我知但未做到。。。
即係好似見到阿婆畀人電話騙案咁啦
咁去到銀行你 見到唔對路
都會問兩句然後就幫佢報警咁
就救得佢一次
點知個阿婆 耐唔耐
又出現喇

呢個比喻嚟嘅啫
但有啲似我依家個處境囉
咁我講嘅意見真係幫到佢
佢都會聽㗎但係嗰一排
又會出現差唔多嘅嘢囉

你講得啱嘅
佢自己都要承受返自己個後果囉
anyuser18
|
凍奶茶少奶 發表於 18-10-26 13:20
唯有靠死忍,哦哦哦咁聽完就算,佢都唔聽人講

講得啱嘅
下次見到佢我要喺佢額頭到幻想
有忍忍忍三個字
anyuser18
|
cinda72. 發表於 18-10-26 13:22
大人黎架啦,佢有佢自由,選擇權,佢要比藉口自己,咪由佢囉
通常呢類人慎果時,我會講番佢自己講既藉口出 ...

啱嘅。 下次佢再踩蕉皮
咁我就同佢講上次你話你性格係咁
性格係咁都冇得怨啦