病左餵唔餵得人奶?

huiriss
|
我都病左成兩個星期, 醫生叫我餵人奶時記得帶口罩, 同埋要經常洗手, 但都仲未好返,呢段時間係咪補奶粉會好d?
fish.creamy
|
huiriss 發表於 18-10-26 12:06
我都病左成兩個星期, 醫生叫我餵人奶時記得帶口罩, 同埋要經常洗手, 但都仲未好返,呢段時間係咪補奶粉會好d ...

帶口罩,要經常洗手,可以繼續餵人奶
stephsum
|
我都病左成兩個星期, 醫生叫我餵人奶時記得帶口罩, 同埋要經常洗手, 但都仲未好返,呢段時間係咪補奶粉會好d ...

病左更加要餵 因為你病 啲奶重會增加多啲抗體 人奶好勵害架!
eso502
|
可以照餵既,但要帶口罩,人奶入面有抗體對BB都有好處
EstrellaDamm
|

除非你之前同BB完完全全隔離,否則你地一齊生活佢十之八九已經接觸到令你病嘅病原體,所以你更加應該繼續餵人奶,為BB提供對應嘅抗體。奶粉完全冇抗體的。
bchuma
|
無發燒食藥係可以嘠
pigpiglamlam
|
可以餵,只要戴口罩唔好傳染俾bb就得
邱優
|

病左喂人奶bb飲左對佢仲好,有無發燒都可以喂,因為媽媽病左人奶會有抗體比bb⋯我都病左二次了都照喂人奶⋯但係辛苦媽媽你了!

|
bchuma 發表於 18-10-26 23:53
無發燒食藥係可以嘠

點解發燒唔可以。食藥係問過醫生開餵母乳可食嘅藥就得,中西藥都可以。成藥方面,食普通 Panadol 亦可繼續哺乳。
bchuma
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-27 03:39
點解發燒唔可以。食藥係問過醫生開餵母乳可食嘅藥就得,中西藥都可以。成藥方面,食普通 Panadol 亦可繼續 ...

哦哦,我哺乳期幾次病,去睇醫生都唔開藥俾我嘅,而且我見網上話發燒感染唔可以食藥,所以就咁認為咯
|
bchuma 發表於 18-10-27 22:32
哦哦,我哺乳期幾次病,去睇醫生都唔開藥俾我嘅,而且我見網上話發燒感染唔可以食藥,所以就咁認為咯
...

生完B喺醫院餵緊奶,姑娘醫生都係派 paracetamol (即一般必理痛)畀產婦止痛,出院仲要開一大包畀我攞走呢。
bchuma
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-27 22:40
生完B喺醫院餵緊奶,姑娘醫生都係派 paracetamol (即一般必理痛)畀產婦止痛,出院仲要開一大包畀我攞走 ...

哦,受教啦。剖腹產?需要食paracetamol止痛?
|
bchuma 發表於 18-10-28 22:10
哦,受教啦。剖腹產?需要食paracetamol止痛?

我係順產,生完住院時姑娘每隔幾個鐘就走嚟問要唔要食止痛藥。有啲人順產生完都有陰部傷口,因為可能剪過或撕裂㗎嘛。不過我其實剪咗聯咗針都唔太覺痛,食過一兩次止痛藥發覺其實唔需要就冇再食。
leecting
|
可以照餵人奶既,人奶入面有抗體對BB都好,但如果太攰唔夠奶先補奶粉啦,而家俾自己多D休息,到時好返先轉返全人奶
estherfu
|
病左有抗體,BB飲人奶仲有飲,但大人食果D藥就要醫生比果D先好食
pianna
|
之前聽TALK 話, 病左更加要埋身多D, 因為媽媽未病發個陣可能已經傳左比BB, 埋身可以比抗體BB
chanxho
|
兩樣都可以,但如果攰可以補住奶粉先, 我餵人奶果陣都有補illuma, 見佢個味淡淡地似人奶就俾呀b補,估唔到都幾夾
Nekonana
|
pianna 發表於 18-10-29 18:40
之前聽TALK 話, 病左更加要埋身多D, 因為媽媽未病發個陣可能已經傳左比BB, 埋身可以比抗體BB ...
長智識了, 我報左美贊臣黎緊個星期講座, 好期待

bchuma
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-29 01:27
我係順產,生完住院時姑娘每隔幾個鐘就走嚟問要唔要食止痛藥。有啲人順產生完都有陰部傷口,因為可能剪過 ...

我都係順產 無食止痛藥果點野 撕裂左縫針嘅 無話太痛
huiriss
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-26 22:15
除非你之前同BB完完全全隔離,否則你地一齊生活佢十之八九已經接觸到令你病嘅病原體,所以你更加應該繼續 ...

你咁講都係,好難可以完全隔離到,但呢輪唔知係咪天氣涼左定係病,朝早餵奶果陣都好攰,唔夠訓咁