懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-10-26 17:21
個問題係點解要叫老公出去

係呀,我都想知

因為聽老公另一朋友講話男醫生只會照下肚,我先肯試男醫生咋,如果知佢係咁,我肯定唔去,係唔係我太保守?但事實係個心真係好唔舒服

佢只問我個胸有冇痛,醫生姑娘都冇人按我個胸,所謂check 心只係有個凍嘅野放一放喺2乳房之間唔夠5秒,我澳洲個朋友話當年第一胎喺東區照心電圖,都有好多貼貼喺胸周圍,所以我只有覺得俾人睇全相嘅感覺,唔覺係婦產科檢查

大宅

renay 發表於 18-10-26 14:02
續上文⋯

我入到去,醫生先問我例行野,例如最後m幾時,之後就入去檢查房,得2個姑娘,其中一個叫我解定胸 ...

樓主感覺不良,應即時同姑娘講,產檢做乜要檢查個胸?有什麼用途?想了解多d..若你不想,直接同姑娘講,其它診所產檢都唔做檢查胸哦…拒絕做啦

大宅

renay 發表於 18-10-26 17:44
係呀,我都想知

因為聽老公另一朋友講話男醫生只會照下肚,我先肯試男醫生咋,如果知佢係咁,我肯定唔去 ...

做心電圖又唔同嘛。真系要坦開全胸,貼d貼去check的。
我私家,政府產檢都唔多覺有要檢查胸哦…

男爵府

係呀,我都想知

因為聽老公另一朋友講話男醫生只會照下肚,我先肯試男醫生咋,如果知佢係咁,我肯定唔去 ...

其實會唔會你自己太敏感?
心:我喺政府初期產檢有要聽過,要除d,男醫生(其實醫生性別隨機,政府唔會安排女醫生先做婦產科)
睇分泌:有試過,私家,都係男醫生,不過的確係我講到有d問題所以醫生話睇下,仲一睇就話要驗同驗到有問題
叫老公出去:係會嘅,佢一定會假設你唔介意老公望住檢查,就算喺醫院生完,醫生檢查都係叫老公出去先拉簾。
不過你係黑仔d嘅,一次過遇哂呢幾樣,嚇親。

大宅

回覆樓主:

我兩胎第一次政府產檢都有比女醫生檢查個胸同聽心跳,因為女醫生覺得無乜野,至於拉底褲就唔應該男醫生做,次次都係男醫生迴避下叫姑娘做,姑娘會用塊布蓋住醫生先睇,但都唔會睇下面㗎?

複式洋房

回覆樓主:

我第一次睇瑪麗都有按胸同檢查下面,不過係女醫生

珍珠宮

環保接龍勳章

喺政府試過拉高胸圍上衣check胸、 但無除褲睇分泌
人生本是苦

男爵府

準備生時做心電圖就要。其他唔需要。

大宅

我一路睇開私家男醫生,男醫生睇症次次一定有姑娘喺隔離,從來無驚過
Check胸無問題呀,婦科檢查咁check下有無硬塊呀乳腺有無塞,因為依家好多人想餵人奶

至於要除褲睇分泌或照陰超,每次都叫老公出去先,搞掂除好晒姑娘會舖好晒啲紙巾各樣先叫醫生入返黎,睇分泌用鴨咀鉗就通常老公喺布後面,因為怕老公尷尬同埋個過程好快手但陰超呢set好野後老公可入返黎睇呀b
以上係私家同公立男醫生通常都係咁做架,我兩樣都睇過,至於檢查胸就不是常有,但有仲好啦仲抵
樓主個案我覺得係醫生拉低d條褲果下嚇親啫,如果係姑娘拉相信樓主會無咁唔舒服依點醫生可以改善,可能醫生太心急了

大宅

回覆樓主:

唔夠位打,繼續

其實我有睇過婦科女醫生,但我個人覺得女醫生暴力啲,男醫生手勢溫柔好多,所以依幾年都睇男醫生

個人較緊張或保守可以揀返女醫生,我有朋友係老公/男友唔俾佢地睇男醫生,就算係普通科但我個人覺得無問題的,相信醫生專業,好多婦科大醫生都係男人呀

如果大家覺得檢查其間感到有不快或不舒服可以即場同醫生講,病人權益

公立就無得揀醫生嘅,驚嘅全程叫老公睇住囉無辦法

子爵府

係呀,我都想知

政府醫院第一次產檢都要呀,醫生用聽筒再用手按

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

renay 發表於 18-10-26 14:02
如題。話check心,但只係用個聽筒好快速咁聽咗下,都唔知有冇5秒。

今日去油麻地恆成大廈鄧x釗產檢,第一 ...

私家政府我都有睇 私家男醫生冇檢查胸/聽我心跳 健康院女醫生就有叫我解開bra扣用聽筒聽

大宅

回覆樓主

我私家女醫生無check過胸

大宅

係健康院有check胸,女醫生
私家無

複式洋房

我啱啱發現有咗第一次去養和睇醫生,除咗照肚超睇bb仲照埋胸超聲波睇有冇水囊添,第一次產檢check埋胸應該好正常

大宅

我第二胎係政府產檢有試過檢查胸 有按呀 仲問我第一胎餵母乳到幾時 但我個個係女醫生

大宅

我之前東區第一次見醫生做產檢,佢都有要我除BRA扣比佢摸一摸同用聽筒聽下,
當時我老公坐係出面(醫生位對面), 姑娘都有係我旁邊睇住~

但當時只叫我拉底底拉到見到毛毛就得,
唔會想話睇下分泌物喎~

別墅

我係東區第一次見醫生有CHECK胸係男醫生要按壓CHECK, 但就冇CHECK下面, 但有拉底小小條UNDER去聽心跳.

子爵府

回覆樓主:

政府第一次產檢有摸胸,但冇聽心跳,私家一次都冇

首頁

尾頁

跳至