轉數快與電子交易

Kelvin(C.M.So)
|
有人講,預期唔用轉數快,怕被人拎錢,不如 掉轉,登記左佢,擺左個位,咁就唔怕!?其實work唔work?其它電子交易,亦可唔可以用哩種諗法保平安?
mlcbb
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-26 15:26
有人講,預期唔用轉數快,怕被人拎錢,不如 掉轉,登記左佢,擺左個位,咁就唔怕!?其實work唔work?其它 ...

其實唔關轉數快事,係銀行授權付款出問題

即係登記自動轉賬,銀行單靠電子銀包提供資料,就接受申請。依家已經停晒,應該會改到要再向戶口持有人確認,先會成功登記。

電子錢包既實名認証,應該都會改掛。

ddkaka
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-10-26 15:26
有人講,預期唔用轉數快,怕被人拎錢,不如 掉轉,登記左佢,擺左個位,咁就唔怕!?其實work唔work?其它 ...

新聞一出我已經同身邊啲朋友咁講,呢個係最簡單嘅自保方法。

其實香港電話冇實名,又要學人搞電子錢包,想學大陸又學啲唔學啲,搞到一鑊泡,身份證認證其實可以學大陸支付寶同微信以前咁,申請人要拿住張身份證影相,唔係只影張身份證,咁樣可以增加騙徒犯案嘅難度。

不過宜家大陸支付寶認證除咗要影身份證仲要做人臉辨識,電話又有實名,呢方面真係做得好完善。
Poyau
|
金管局叫停咗eDDA 睇吓將有什麼新措施
jack5163
|
「轉數快」淪騙徒工具 點止唔見錢咁簡單!
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181026&s=6996647&a=58836664
jack5163
|
上網有人講FPS,轉數快,支付寶點樣出事
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22011448
szeszes
|
我想問下,要申請 轉數快,係唔係本身要有 ebanking 或 網上戶口 先可申請?
09729loklok
|
szeszes 發表於 18-10-28 15:15
我想問下,要申請 轉數快,係唔係本身要有 ebanking 或 網上戶口 先可申請?

prizem
|
最緊要好好保護d 個人資料,減低被盗用既機會