家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

SaBB 發表於 18-10-27 12:42
我係點都會保自住樓先、除非去到最worst 2個都失曬業、又差銀行$ 或卡數咁吾賣都吾得la.

家庭收入驟減, ...

租樓錢約=現在供樓錢,包括在洗突的兩萬內,即2年48萬。

樓市橫行主要係要付出買賣樓雜費同稅收,幾十萬。

加埋約百萬。

如果橫行,即現在部分已供百分比用左,但仍然足夠應付首期。

複式洋房

Meryl 發表於 18-10-27 18:17
因為預期兩年內收入會正常化,每月有盈餘。稍差仍可收支平衡。

如兩年後仍然未能增加收入

咁不如而家 節流+開源 咪仲好
咁快諗定plan B

大宅

chakk 發表於 18-10-27 19:08
咁不如而家 節流+開源 咪仲好
咁快諗定plan B

不可能,那個節流措施太痛苦,對家人影響太大,唔到最後唔會咁做,所以俾多一兩年時間

開源一直努力中,只是不知道幾時先成功,有人快,有人耐⋯如果兩年都唔得,就唯有馬死落地行,認命

複式洋房

Meryl 發表於 18-10-27 20:19
不可能,那個節流措施太痛苦,對家人影響太大,唔到最後唔會咁做,所以俾多一兩年時間

開源一直努力中, ...

不能節流

大宅

chakk 發表於 18-10-27 20:23
不能節流

能輕鬆節的已做

講緊暫時不會做的
係影響比較大如轉校、
住屋質素大降等等⋯
兩年後都唔得,
才會馬死落地行

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主其實可以判斷吓接落來兩年經濟係上行定下行,咁就容易揀啲

複式洋房

Meryl 發表於 18-10-27 20:43
能輕鬆節的已做

講緊暫時不會做的

到時怕你捱唔住
而家慢慢適應

大宅

978212 發表於 18-10-27 20:58
樓主其實可以判斷吓接落來兩年經濟係上行定下行,咁就容易揀啲

似係下行

但沒有水晶球⋯

男爵府

其實加按等於借錢加負債,如果你收入方面解決唔到 只會越欠越多錢, 後果可以好嚴重, 請三思!

伯爵府

+3金熱血

Meryl 發表於 18-10-26 19:48
家庭收入驟減
唔知幾時先會正常返
每月使突兩萬

當年中,我有層月供4萬既樓,兩公婆被裁,好難揾返以前咁高:

1. 把裁員既package減債,變左每月供2萬多
2. 出租層樓用租金當供款
3. 去左九龍城住唐樓,月租6千。

如是者過了14年。

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 18-10-28 14:18
當年中,我有層月供4萬既樓,兩公婆被裁,好難揾返以前咁高:

1. 把裁員既package減債,變左每月供2萬多

5年前,在這裡分享,要不要加按套現以備再突然被裁。結果把層樓加按,由年期8年加到30年。因為係出租樓,層樓自己有收入,不再受按揭人年齡限制

子爵府

如果你依家係3房或者係比較新嘅樓, 可以試吓出租自住樓比人, 而自己就搬去平啲租嘅單位度住, 應該有啲水位可幫補供樓喎.....
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

大宅

Meryl 發表於 18-10-27 20:43
能輕鬆節的已做

講緊暫時不會做的

難聽說話要聽。我朋友由渣甸山搬去和富再租北角舊樓。隔壁是超渡的。又全屋甲曱。當時四個小朋友大概小學。大家共渡困難,依家四個長大成人,個個都生性。馬死落地行,只有半年積蓄,真系好少。一定要即cut支出。舉債用作日常開支,是不能回頭的

子爵府

如你覺得2年内大機會recover,咁加按先,你每月冼突2万,2年共48万,經濟唔會好,特別香港。或者自住樓出租,再租平的地方住

大宅

Meryl 發表於 18-10-27 18:17
謝謝,的確是。

第十個人意見,揾多份part time, 及減小開支

子爵府

MommyPanel勳章

哈利媽 發表於 18-10-29 10:19
如果你依家係3房或者係比較新嘅樓, 可以試吓出租自住樓比人, 而自己就搬去平啲租嘅單位度住, 應該有啲水位 ...

正常係咁做,樓主唔好諗借錢住,試曬所有開源節流方法先

大宅

bearbear2003 發表於 18-10-29 13:21
如你覺得2年内大機會recover,咁加按先,你每月冼突2万,2年共48万,經濟唔會好,特別香港。或者自住樓出租 ...

我和先生兩人年輕力壯,2年內recover 機會係大,但如果遇到大型金融危機,就真係難講。

但考慮到家中老少,怎可能未到絕路就讓他們擔驚受怕,又轉校又搬到「劏房」屋。而且轉校搬屋等事宜是比較難逆轉,唔通我回到原來收到,原本間學校又會收返我小朋友?所以才說有些節流會是痛苦的決定,真的無辦法才會做。

因此才會想套現換多點時間⋯

水晶宮

馬死落地行,細路可以不轉校,但自住樓出租,自己一家搬平點細點單位租住。如住村屋呢類。一定要開源節流,放底面子包伏,清潔、快餐店,兼職都要做。賺得一元得一元。沒錢沒得要求咩質數。不建議加按。只會加重你債,但可轉長年期減低月供金額。
自住樓不建議賣,始終樓很重要。公屋不易排到。

男爵府

回覆 Meryl 的帖子

樓按唔會被call loan,除非你欠供。不過同意其他JM說儘可能不加債,利息環境上升中,祝順利。

大宅

MGTM 發表於 18-10-30 17:44
回覆 Meryl 的帖子

樓按唔會被call loan,除非你欠供。不過同意其他JM說儘可能不加債,利息環境上升中,祝 ...

謝謝你!

首頁

尾頁

跳至