流感針

Jamielaw
|
最近睇醫生,醫生叫考慮吓打流感針,上年12月未懷孕時中過甲型流感,高燒咗5日入埋院,大家覺得點?
bchuma
|
Jamielaw 發表於 18-10-26 21:41
最近睇醫生,醫生叫考慮吓打流感針,上年12月未懷孕時中過甲型流感,高燒咗5日入埋院,大家覺得點?
...

而家感冒好發季節 都係打打比較好
pigpiglamlam
|
既然醫生叫就打啦,孕婦係高危人士,保障自己同bb先,快d去,今年打流感針ge人多咗,遲去可能冇貨
mylilone
|
...

打左穩陣啲 我都約左下星期去打
Biji1314
|
流感針會唔會影響BB?
KILW
|
Biji1314 發表於 18-10-27 17:33
流感針會唔會影響BB?

無壞影響,如大肚後期打,抗體仲可以過到比bb。我都係自己中過,之後婦產科醫生叫我去打。
LevinaLee
|
KILW 發表於 18-10-27 18:15
無壞影響,如大肚後期打,抗體仲可以過到比bb。我都係自己中過,之後婦產科醫生叫我去打。
...

我都打左, 因為今年早左凍, 怕會流感仲勁。
慢一中招, 懷孕冇得食藥。。。 病情會更嚴重同辛苦。。。
JD930    發表於 18-10-29 15:48
CHANMIUSHA
|
...

我已經打咗,上一胎懷孕都有打,所以今次都打
Jamielaw
|
CHANMIUSHA 發表於 18-10-28 11:35

請問打咗,係咪有效一年架?
CHANMIUSHA
|
Jamielaw 發表於 18-10-28 16:18
請問打咗,係咪有效一年架?

呢個冇問,但系係流感高峰期會有抗體,同埋打針後要等一個月先有作用,所以我都提前打
YauCandy
|
CHANMIUSHA 發表於 18-10-28 11:35

係政府免費打定係自已俾錢打?
CHANMIUSHA
|
YauCandy 發表於 18-10-28 20:40
係政府免費打定係自已俾錢打?

我係自己屋企附近嘅議員登記,佢有診所姑娘去佢嗰度幫已登記嘅人仕打針,有政府資助,12歲以下,同老人家唔使錢,成年人100蚊,我今次去打連孕婦都免費。
natra
|

聽醫生意見
Jamielaw
|
natra 發表於 18-10-29 13:07
聽醫生意見

最後今日打咗,醫生話2星期後開始有效,有效期為7-8個月