第二胎 28週 漏奶

Evacheng36
|
第一胎 喂到3歲,都算富媽,冇補過粉!依家第二胎,啱啱28週,已經有漏奶,會唔會咁早?其實我怕用乳墊,焗住。平時係屋企都唔想戴bar,要用乳墊就焗戴! 有冇JM都係咁?
pigpiglamlam
|
Evacheng36 發表於 18-10-26 23:57
第一胎 喂到3歲,都算富媽,冇補過粉!依家第二胎,啱啱28週,已經有漏奶,會唔會咁早?其實我怕用乳墊,焗 ...

講真我好羡慕,呢胎唔夠奶 不過未聽過咁早有奶,仲多到漏,不如問下醫生,好奇問下,你會唔會儲起d奶?
Evacheng36
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-27 00:07
講真我好羡慕,呢胎唔夠奶 不過未聽過咁早有奶,仲多到漏,不如問下醫生,好奇問下,你會唔會儲 ...

畀啲信心自己,BB幾大?!我都覺得早,我怕係身體畀信號我,我會早產咋!第一胎生完第2日先正式漏奶出黎,濕衫。呢胎一直都間不時流啡流血,度日如年。我冇儲啊!一直都冇儲奶,怕麻煩!
|
Evacheng36 發表於 18-10-27 00:17
畀啲信心自己,BB幾大?!我都覺得早,我怕係身體畀信號我,我會早產咋!第一胎生完第2日先正式 ...

阿女唔肯埋身,都係靠泵,一日得2餐,都5個月啦,應該冇得追
都係搵醫生睇下好d,祝福你同bb健康,加油呀!
Evacheng36
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-27 00:27
阿女唔肯埋身,都係靠泵,一日得2餐,都5個月啦,應該冇得追
都係搵醫生睇下好d,祝福你同bb ...

我嗰時冇得俾我女揀,全埋身,我覺得哺乳類動物,埋身食奶係天性,我嗰時都一邊乳頭凹、就keep住餐餐俾佢食下先,食食下正常翻了。而且奶量都係要靠BB食先會多。仲要自己食得多,多飯/湯/水!我喂奶係肥㗎!

星期一約咗產檢,到時問下醫生先,謝謝!

|
Evacheng36 發表於 18-10-27 00:38

我嗰時冇得俾我女揀,全埋身,我覺得哺乳類動物,埋身 ...

喺醫院嗰2日佢肯埋,可能我姿勢錯,乳頭俾佢食損咗,加上佢有黃,返屋企頂唔順餵2日奶粉,之後就唔肯再埋身啦
我都知bb食奶係天性,不過我上胎阿仔又真係死唔埋身,醫院5個姑娘搞佢唔掂,出院我又搵健康院姑娘,自己喺屋企又試過,餓佢1餐都係唔得,俾奶樽即刻狂食,冇辦法唔放棄,做咗半年泵媽,凡事真係冇絕對。所以呢胎都冇咁執著,有幾多餵幾多。
bchuma
|
第一胎 喂到3歲,都算富媽,冇補過粉!依家第二胎,啱啱28週,已經有漏奶,會唔會咁早?其實我怕用乳墊,焗 ...

咁早就有奶?羨慕
cookingbaby
|
前幾日聽個朋友講又係話漏奶,佢又係二胎,30週。
haha748494
|
真系好羡慕富媽媽喇,你最好乳墊喇,以後細B就可以飲餐飽喇。
Evacheng36
|
haha748494 發表於 18-11-5 17:26
真系好羡慕富媽媽喇,你最好乳墊喇,以後細B就可以飲餐飽喇。

其實富媽都有好多煩惱,生之前焗住側訓,生完焗住平訓(驚漏奶漏到床濕)!仲要好勤力換乳墊先得,換遲啲up住搞到真菌感染!痛Si人!仲要焗奶,塞乳腺呢?我覺得足夠就好了!唔使多!
hamsterma
|

我埋身餵,餵到8個月就無餵喇
haha748494
|
回覆 Evacheng36 的帖子

咁又系,凡事都系適當適量就OK,辛苦喇。只是我一直系窮媽媽,好羡慕,未諗過呢一層煩惱。
我要做媽媽
|
咁快?我覺得唯有用乳墊喇,或者你問問醫生可唔可以泵佢出黎