禍從口入 …… K面試前記得唔好亂食嘢! 比較長想比呻下

kittyeet
|
禍從口入 …… 面試前記得唔好亂食嘢!
比較長! 但太嬲比我申下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

經過今次事件我, 決定K面試前要閉關!

好唔明點解!
咁大間 X 金海岸遊艇會 , 可以食到人食物中毒!

仲要我本身已經唔食高危嘢,
唔食海鮮,唔生嘢,更加唔會比我女食,
今次驚阿女跟我食,就連沙拉都冇食!

如果病我冇得好講,但我同阿女係食物中毒(emoji)(emoji)

事原係我爺爺快生日 (女女太爺),
咁親戚叫朋友代book (21/10) 星期日
X金海岸遊艇會 lunch buffet
一家17大7小 去食11個人都唔舒服
kittyeet
|
kittyeet 發表於 18-10-27 07:23
禍從口入 …… 面試前記得唔好亂食嘢!
比較長! 但太嬲比我申下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

21/10 朝返工我肚痛去廁所,想嘔,發冷,

我已經通知屋企問我女有冇事 (佢得29m)
佢哋話冇事好精神,又食得,

夜晚返到屋企我仲燒,食退燒藥都唔退,
當晚我已經問其他親戚有冇事未有大回應,
我病早瞓啦21點就瞓到 23點,
就到我女開始嘔(emoji),嘔咗1x 次,
邊喊邊嘔,個樣好辛苦,
嘔到冇晒嘢,嘔啲黃黃綠綠嘢,
好辛苦仲想嘔,嘔一晚成個肚腩立即冇咗,
阿女又要瞓又要嘔,狂喊叫媽咪佢唔沖涼狂喊

床單全部嘔 污糟晒,我哋一家3口出廳瞓地墊,
kittyeet
|
kittyeet 發表於 18-10-27 07:25
21/10 朝返工我肚痛去廁所,想嘔,發冷,

我已經通知屋企問我女有冇事 (佢得29m)

22/10 我哋初初諗住去睇私家,
但見親戚有人話都唔舒服,
都係去排急症驚有咩病毒,

我女仲嘔緊,係醫生面前嘔,
醫生咁多人有事話可能食物中毒,
佢只得29m ,又要照 X 光 ,
仲要入院種豆,吊鹽水,插尿喉驗尿(emoji)

醫院仲要冇藥食,要佢嘔清,
佢嘔到喊,冇嘢嘔都仲嘔,
嘔完狂喊,攰唔想沖涼,
夜晚2hr 姑娘問你一次情況
終於可瞓仲要比醫院嬸嬸傾計嘈到冇得瞓(emoji)

我又帶病冇得瞓,由星期一晚開始冇好好瞓過
阿女瞓瞓下嘔,佢一郁都驚,

最好彩就用兜接得住,唔係就用手……
再唔係就佢成第成頭成床都係!
kittyeet
|
kittyeet 發表於 18-10-27 07:26
22/10 我哋初初諗住去睇私家,
但見親戚有人話都唔舒服,
都係去排急症驚有咩病毒,

最後我就痾水幾日,我女住咗3日院,另外幾個親戚大人就又嘔又燒又肚屙,
有3個小朋友都嘔,2個都去急症,
我阿媽 (阿女婆婆)又入埋院2日

醫院報晒衛生署,同食環署,

因為我夜晚要睇住女日頭瞓,
衛生署同食環日頭打來問食咩
3日都有人打來 瞓都冇得瞓
仲要返唔到工幾日
bchuma
|
kittyeet 發表於 18-10-27 07:30
最後我就痾水幾日,我女住咗3日院,另外幾個親戚大人就又嘔又燒又肚屙,
有3個小朋友都嘔,2個都去急症,
...

同情 真係太可怕啦 辛苦小朋友呀 心痛!
我要做媽媽
|
真系陰功,仲要住三日
RubyYu07
|
辛苦啊,咁細個要嘔成咁!咁最後有無查到乜原因?
kittyeet
|
RubyYu07 發表於 18-10-30 09:47
辛苦啊,咁細個要嘔成咁!咁最後有無查到乜原因?

冇啦,星期六先有buffet , 食環星期二走去,
下星期咩都冇啦……

政府醫院又唔會話你知咩事,出院啲屎report 未有,話有事先打比你
RubyYu07
|
kittyeet 發表於 18-10-30 11:16
冇啦,星期六先有buffet , 食環星期二走去,
下星期咩都冇啦……

咁真係無辜了,想討個說法都無辦法!
kittyeet
|
RubyYu07 發表於 18-10-30 11:17
咁真係無辜了,想討個說法都無辦法!

係但一定食物中毒,因為咁多人有事

仲要佢過一日先發,如果其他食客唔係好似我哋咁多人都估唔到係果到食到出事