租出自住兩房,轉租三房?

princesscupcake
|

3家庭+外傭 (2房單位)

外傭夜晚起碼十二點一點先瞓,同小朋友同房就嘈到小朋友瞓覺,影響睡眠質素,現外傭獨瞓一間房,小朋友同媽媽同房,爸爸做廳長,長遠嚟講小朋友需要自己有一間房讀書做功課,轉三房單位啱心水嘅要加每月大約$3,000,兩年家庭支出將會多$72,000,雖然經濟上負擔得起,但係值吾值得咁做,大家有冇其他建議?

sunshine0613
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 10:15

外傭夜晚起碼十二點一點先瞓,同小朋友同房就嘈到小朋友瞓覺,影響睡眠質素,現 ...

點解外僱咁夜才睡?
我姐姐通常9:30/10:00便返上床,(她跟我囡同房),玩一陣電話,10:30關燈睡。
如果那天我囡早睡,她便早關燈
|
sunshine0613 發表於 18-10-27 10:29
點解外僱咁夜才睡?
我姐姐通常9:30/10:00便返上床,(她跟我囡同房),玩一陣電話,10:30關燈睡。
如果那天 ...

佢私人時間我都唔可以控制佢幾點瞓,只可以勸佢早啲瞓,就算佢熄咗燈但開電話燈執袋整呢整路,又用耳機聽音樂大聲到下格床都聽到,試過幾次小朋友比佢嘈到瞓吾到,攪到凌晨要入大人房瞓。
popon
|
而家睇定樓,遲多半年左右就差唔多啦
|
popon 發表於 18-10-27 10:53
而家睇定樓,遲多半年左右就差唔多啦

可唔可以講多少少呢個策略
popon
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 11:05
可唔可以講多少少呢個策略

即係你要有心儀的地點
及後
再在區內搵合眼緣的屋苑
再出去睇樓(租盤照睇,只係睇間格)
三房或四房都照睇(呢刻不用理會價錢,租售,坐向,景觀)
你睇得多 自然就會熟環境,當下次有個筍盤出現
你根本不用睇樓就知道該單位的間格及坐向及景觀,快人一步去買!
|
popon 發表於 18-10-27 11:17
即係你要有心儀的地點
及後
再在區內搵合眼緣的屋苑

.
popon
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 11:39
現係供2房

咁你應要換三房

計過數供得起就換吧
sunshine0613
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 10:50
佢私人時間我都唔可以控制佢幾點瞓,只可以勸佢早啲瞓,就算佢熄咗燈但開電話燈執袋整呢整路,又用耳機聽 ...

建議你嘗試好好近她談談
因為就算你換三房,都不是立時三刻可以完成
cc1549
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 10:15

外傭夜晚起碼十二點一點先瞓,同小朋友同房就嘈到小朋友瞓覺,影響睡眠質素,現 ...

如果我係你,直接同個工人講你12點幾訓,搞呢搞路嘈住小朋友訓,非常討厭。如果冇改善,唔該佢出廳訓。係咁多。邊個係主邊個係閒?
洗咩咁就d姐姐,點會因為咁而要亞sir訓廳。
|
cc1549 發表於 18-10-27 12:50
如果我係你,直接同個工人講你12點幾訓,搞呢搞路嘈住小朋友訓,非常討厭。如果冇改善,唔該佢出廳訓。係 ...

如果姐姐瞓廳咁我哋想喺小朋友瞓覺後睇吓電視都吾得了。

PCCW2319
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 10:50
佢私人時間我都唔可以控制佢幾點瞓,只可以勸佢早啲瞓,就算佢熄咗燈但開電話燈執袋整呢整路,又用耳機聽 ...

叫佢唔想瞓住或想玩手機/追劇/傾電話, 呢d私人野就係廳做, 唔好係房做。

我唔覺得因為外傭而賣左個單位, 去租樓主。

更加唔讚同2父妻分房瞓。
chakk
|
供得起
我寧願換樓
大力大力
|
因為就工人要換三房?
5R2H
|
princesscupcake 發表於 18-10-27 13:02

如果姐姐瞓廳咁我哋想喺小朋友瞓覺後睇吓電視都吾 ...

外傭瞓聽,佢咁夜瞓,你睇電視都唔影響佢
|
大力大力 發表於 18-10-27 17:11
因為就工人要換三房?

你知外傭啲衛生程度㗎啦,佢朋友吾要啲衫褲鞋襪佢又拎返屋企,吾通每次佢放假番黎我check袋,又話侵犯私隱,始終同小朋友分房會較好。
makm
|
同工人姐姐講明你嘅要求,佢唔聽無成效,換工人。
lalawowo
|
為姐姐換樓?定考慮換姐姐?佢夜晚咁夜瞓,日頭點有精神做嘢?
|
lalawowo 發表於 18-10-27 22:06
為姐姐換樓?定考慮換姐姐?佢夜晚咁夜瞓,日頭點有精神做嘢?

姐姐其實冇乜嘢做,過幾個月滿約,我會換人,但以我過往經驗,個個都係差不多,可以搵個好少少,但始終小朋友有自己一間房好啲。

ricecooking
|
makm 發表於 18-10-27 19:43
同工人姐姐講明你嘅要求,佢唔聽無成效,換工人。

咪係,換工人好過