6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 10個月大 咩生果都唔肯食 含住係果口到唔肯吞.又成日3 4日先去一次poo poo .可以點做?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

加啲生果蓉落糊仔粥仔度

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下榨果汁,咁佢肯唔肯飲水架?仲有食蔬菜?

男爵府

我仔都唔肯食 我一般打果汁嘅

洋房

便便去得唔順都有機會關奶粉事,有啲奶粉有加益生菌,對BB腸道會好啲,大便順啲。

大宅

我個都係咁,無論水果蔬菜都唔肯食,榨水果汁都唔飲。

珍珠宮

生果蓉,或者果汁試下。

珍珠宮

cookingbaby 發表於 18-10-31 09:34
我個都係咁,無論水果蔬菜都唔肯食,榨水果汁都唔飲。

果汁有味道都唔飲,咁水更加唔肯飲啦?

大宅

回覆 RubyYu07 的帖子

咁又唔係窩,佢凈係唔食水果蔬菜,但喺佢好鐘意飲水嘅。

珍珠宮

cookingbaby 發表於 18-10-31 14:04

咁又唔係窩,佢凈係唔食水果蔬菜,但喺佢好鐘意飲水嘅。 ...

咁就真係乖啦,我仲以為無味道既水唔肯飲

別墅

cookingbaby 發表於 18-10-31 14:04

咁又唔係窩,佢凈係唔食水果蔬菜,但喺佢好鐘意飲水嘅。 ...

你個b同我個b一樣⋯⋯(emoji)(emoji)

大宅

不過都係好煩吖,又唔食水果蔬菜窩,補充唔到D維生素。

大宅

回覆 Maychu820 的帖子

哈哈,咁你有無咩計仔吖??有嘅話分享下la。

別墅

cookingbaby 發表於 18-11-1 11:19
回覆 Maychu820 的帖子

哈哈,咁你有無咩計仔吖??有嘅話分享下la。

我不斷買唔同種類生果甚至產地畀佢試⋯
最後要食甜既日本定韓國出既一pack四個黃色蘋果,普通紅蘋果都食不過唔多。
你bb幾大?我囡大大下自然會食多少少⋯佢以前一啖香蕉都唔食,宜定食一兩啖仔好畀面。仲要要留意蕉既生熟度同咩蕉⋯牛奶蕉佢唔食,香蕉不甜都唔食,要去到起斑點就食,你試吓~
橙當然是要甜才食,佢地心中既甜度同我地大人不同。有時我好覺得好甜佢反而唔食,要食d帶少少酸⋯
提子,冇核紅色較甜細粒的,你可以買黎試但因太甜我只畀數粒⋯

別墅

Maychu820 發表於 18-11-3 00:05
我不斷買唔同種類生果甚至產地畀佢試⋯
最後要食甜既日本定韓國出既一pack四個黃色蘋果,普通紅蘋果都食不 ...

雪梨啤梨唔食,反而食孔龍蛋個類梨⋯
藍莓一時時,都係食幾粒
冇ga,都係要不斷畀自己bb試不同水果
Timing都好緊要⋯我多數是下午五點幾(晚飯前)或8點幾九點(晚飯後)一段時間才餵,不會太近⋯要佢有些少餓⋯咁佢會肯試d

別墅

Maychu820 發表於 18-11-3 00:06
雪梨啤梨唔食,反而食孔龍蛋個類梨⋯
藍莓一時時,都係食幾粒
冇ga,都係要不斷畀自己bb試不同水果

至於蔬菜,要初頭磨茸⋯大個左,我會剪碎就算⋯
佢不肯食,可能怕草青味
我會在開餐時又係佢好肚餓個陣餵幾匙菜先,唔好畀飯和肉住⋯
當佢唔肯食,我再偷偷放入飯內一齊餵,
佢好叻,見到飯有綠色連飯都唔肯食⋯我就要用佢玩開既玩具引佢,跟著一匙送菜入口⋯佢都有時lur番出黎⋯咁再播吓歌仔分散佢注意力既野就會成功地送到菜入口⋯⋯每一餐都餵得好勞累

男爵府

回覆樓主:

試下益生菌,我仔便秘,損晒,食左2日有好多便便去。

別墅

Bicanna 發表於 18-11-3 22:34
試下益生菌,我仔便秘,損晒,食左2日有好多便便去。

我都想畀囡食,是否由醫生開穩陣d,bb有蠶豆症⋯
唔知邊個牌子適合

男爵府

Maychu820 發表於 18-11-6 00:51
我都想畀囡食,是否由醫生開穩陣d,bb有蠶豆症⋯
唔知邊個牌子適合

我係屈人寺買,問藥劑師。

伯爵府

C.Meiiiii 發表於 18-10-27 12:03
Bb 10個月大 咩生果都唔肯食 含住係果口到唔肯吞.又成日3 4日先去一次poo poo .可以點做?
...

可以比d果汁,或者飲多d水

首頁

尾頁

跳至