第一次在政府醫院做產檢

carson1128
|
第一次在政府醫院做產檢嘅經驗係唔良好!要自己磅重,度高及量血壓!之後個個要排排坐,手攞住自己VV, 姑娘比條驗尿紙你check. 完成之後走去廁所掉咗佢!點解唔比張紙我去廁所一次過搞惦?又要行多轉!醫生話聽唔到心跳聲,要照超聲波一次(有點擔心)照完沒事。之後等見姑娘比下一次預約及抽血。抽咗4枝血,痛到C。以我個人經驗,如果手勢好,抽血係唔會痛。抽完係無膠布,只係比個棉花按住,再加張膠帶。感覺超級流流哋。第二日抽血個位置有2處‘淤’咗,紫薯色一樣!真係諗緊政府生定私家生
catn1984
|
政府醫院係咁喎
babybobop
|
carson1128 發表於 18-10-27 16:07
第一次在政府醫院做產檢嘅經驗係唔良好!要自己磅重,度高及量血壓!之後個個要排排坐,手攞住自己VV, 姑娘 ...

政府醫院嘛⋯⋯係自己嚟架,去私家啦
emmmacyk
|
間間政府醫院都唔同
我係tko,都係自己磅重量血壓,咁簡單的事唔係姑娘做啦,
跟住自己攞紙仔入廁所驗尿,之後畀姑娘睇就得
抽血我抽5支,因我血管幼,姑娘用“飛機仔”幫我,好快抽完又冇瘀
KarenC
|
我去私家抽血一樣痛
carson1128
|
emmmacyk 發表於 18-10-27 17:30
間間政府醫院都唔同
我係tko,都係自己磅重量血壓,咁簡單的事唔係姑娘做啦,
跟住自己攞紙仔入廁所驗尿, ...

我都聽朋友話間間唔同,睇吓好唔好彩
carson1128
|
KarenC 發表於 18-10-27 17:54
我去私家抽血一樣痛

我已經好忍得痛,但打完之後淤哂係第一次
Wingwing1223
|
carson1128 發表於 18-10-27 21:13
我已經好忍得痛,但打完之後淤哂係第一次

我第1次政府產檢抽血冇痛冇瘀!
11w去私家做T21抽血勁痛但都冇瘀到!
24w去政府飲糖水抽血少痛個2邊都瘀左!
28w入院食糖尿餐抽血又冇瘀
所以個個姑娘手勢唔同!真係睇彩數!
asamantha
|
唔係呀,我都係政府,第一次抽血冇事,之後飲糖水抽兩次都冇事,直至到生果日再抽都冇事呀
sk21208
|
瑪麗好好wo, 抽血又快 有人幫量體重量血壓 驗尿入廁所驗 驗完比佢睇就ok
醫生講野都好詳盡 無人講得咁差 somehow仲好過私家
hontari
|
我喺威爾斯抽7枝血,一啲都唔痛喎
反而去私家,醫生親自抽,痛到丫
Cindy曾
|
hontari 發表於 18-10-27 22:26

點解咁多血?我懷孕三個月了,一直以來抽血都係一筒咋!不過真係護士 醫生手勢問題,,我唐氏抽血有於!
bchuma
|
carson1128 發表於 18-10-27 16:07
第一次在政府醫院做產檢嘅經驗係唔良好!要自己磅重,度高及量血壓!之後個個要排排坐,手攞住自己VV, 姑娘 ...

有條件去私家啦
小驚
|
hontari 發表於 18-10-27 22:26

醫生親自抽血真係好痛
我個私家醫生仲係開刀生仔好出名下