點解而家仲有人咁講嘢?

crazygal
|
話說我今日返屋企去到屋苑樓下, 見到有個小妹妹幫緊管理處嘅姨姨淋花。 我見佢咁乖就讚佢:小妹妹真係乖咁幫得手。跟住個姨姨都有答話:係呀佢好叻,做得好好。點知喺呢個時候,佢後面個婆婆就搭口話:係呀佢唔讀好書,就係做呢啲嘢㗎啦。

我知老一輩仲有好多人認為讀好書就係一切。不過佢咁講法真係好銀耳囉。
Kimiwiki
|

SandyKL
|
crazygal 發表於 18-10-27 16:25
話說我今日返屋企去到屋苑樓下, 見到有個小妹妹幫緊管理處嘅姨姨淋花。 我見佢咁乖就讚佢:小妹妹真係乖咁 ...

「呢啲野」有幾低下?冇人清潔淋花睇佢點!出口傷人,講句說話唔用腦,佢都唔見得有幾高尚咋喎。
洋洋
|
d老嘢係咁架喇
koalalee88
|
話說我今日返屋企去到屋苑樓下, 見到有個小妹妹幫緊管理處嘅姨姨淋花。 我見佢咁乖就讚佢:小妹妹真係乖咁 ...

Carhy
|

冇讀書就會咁講野,有讀就知咩叫狗眼看人低
LittleRoxie
|

我有朋友,London U畢業回來
因為種種原因,做物管阿頭
有時到要出來巡視屋苑
有次他同一個阿太有衝撞
阿太立刻同,隔離個仔講
「阿仔我們唔好同依d唔識字的人嘈
記住俾心機讀書,否則大個就做看更」
我個friend 立刻答
我London U畢業㗎!
個呀媽,唔知真的唔駛,定死撐
同阿仔講「第時你要入四大」
irischowys
|

老人家都口不擇言
話說我姪女早前考dse不理想要重考, 佢一向成績麻麻 ,之前同我奶奶講想做導遊, 話佢做呢啲行業冇用。 到放榜那天,奶奶唔醒目仲打去問成績,侄女口窒窒,唔安慰仲問佢好驚我打嚟咩!無言.....
yurijm
|
由佢講囉
而家教育咁普及
個個都大專以上
Ftm都可以去讀學士、碩士啦
過多十年,應該冇乜人會再咁講野
到時候就會變都市傳說
anna59
|
有人响美國讀左10年書,大學畢業都系响街上sell出網plan 詐
charlieXD
|
有時d老一輩講野係咁粗鄙
因為讀書少。
wcpcelia
|
好銀耳
超級特務
|

呢樣唔關讀書事,係唔識尊重人。
不過人地應該唔會同呢d人一般見識,無知已經夠可憐。
怪獸青BB
|
有d人講野真係好衰,佢唔出聲無人會話佢啞ga
tester5
|

老一輩講說話係咁,體諒下。可能講下笑啫。
milktealai
|
好難聽
crazygal
|
tester5 發表於 18-10-27 17:26
老一輩講說話係咁,體諒下。可能講下笑啫。

應該係啦。佢嗰句說話一來係同個孫講下笑。二來係想提醒個孫要勤力讀書。

因為佢之後都有兜返,同個孫講:係㗎,你睇姨姨打理得啲花咁好都好講學問嫁。唔係咁容易可以打理得咁好,你睇啲花幾靚。
crazygal
|
LittleRoxie 發表於 18-10-27 16:51
我有朋友,London U畢業回來
因為種種原因,做物管阿頭
有時到要出來巡視屋苑

呢個阿媽又幾搞笑喎。
chakk
|

無計
上一代係咁
tommyxsarah
|
宜家個個都大學生,真係無咩特別囉。係d 老野先甘講