大門裝左三星電子鎖, 仲用唔用鐵閘?

yucl_hk
|
用電子鎖又用鐵閘, 會不會好儍豬?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
MANVN
|
唔會裝鐵閘
yurijm
|
唔會
SandyKL
|
後裝電子鎖,所以唔想拆咗鐵閘,而且有道電閘援衝,感覺比較有安全感,

另可以打開大門扯風,間屋涼好多。
wcpcelia    發表於 18-10-28 09:41
jpwy    發表於 18-10-27 17:49
sf013hk
|
回覆 SandyKL 的帖子

而家有幾多屋出面既走廊有生風入架?除左超過四十年前既舊公屋或者仲有。
除非你對面屋都同樣打開門就話姐。否則咪一樣咁焗,不過夏天或者你會涼到少少你鄰居既冷氣卦。
HoshiSora
|
SandyKL 發表於 18-10-27 17:47
後裝電子鎖,所以唔想拆咗鐵閘,而且有道電閘援衝,感覺比較有安全感,

另可以打開大門扯風,間屋涼好多。 ...

始終,有鐵閘,我會住得安心啲
Kimiwiki
|

Poyau
|
HoshiSora 發表於 18-10-27 18:08

有鐵閘多重保障
Lulu皇后
|
有閘,去旅行先會鎖
fatping
|
yucl_hk 發表於 18-10-27 17:30
用電子鎖又用鐵閘, 會不會好儍豬?

應該咁講,如住新樓果d唔比人裝鐵閘,你根本唔使諗,如住有人裝鐵閘既大廈我會裝,我只諗個賊偷想爆格時,佢會揀爆一道門好過兩道門
ChloeMa
|
冇裝。 電子鎖就係想方便,唔洗帶鎖匙。 裝道閘咪喪失咗原意。
bb2
|
fatping 發表於 18-10-27 19:22
應該咁講,如住新樓果d唔比人裝鐵閘,你根本唔使諗,如住有人裝鐵閘既大廈我會裝,我只諗個賊偷想爆格時, ...

當年本来我唔想装閘,但因為同層单位全部裝晒鐵閘,贼仔都係取易不取難,最後裝左....但之後d鄰居相繼賣樓,而家我果边得番我有裝閘
lovececing
|
有用電子鎖,有裝鐵閘,因為係舊式樓,人人裝鐵閘我唔裝會好怪,但鐵閘唔會鎖,一開就開到,除非出遠門
福水    發表於 18-10-28 07:16
福水    發表於 18-10-28 07:16
fatping
|
bb2 發表於 18-10-27 21:05
當年本来我唔想装閘,但因為同層单位全部裝晒鐵閘,贼仔都係取易不取難,最後裝左....但之後d鄰居相繼賣樓 ...

咁佢地無裝鐵閘係未用電子鎖?電子鎖除方便外亦美觀好看,同層多人裝就ok, 無的話又得你一戶,唔講危唔危險,我朋友裝左無鐵閘,有幾次無返工起屋企時電子鎖有聲,佢開頭好驚,後來先知同層鄰居8掛去按下,但不止一兩次了
lojo11
|
無用閘
bb2
|
fatping 發表於 18-10-27 21:11
咁佢地無裝鐵閘係未用電子鎖?電子鎖除方便外亦美觀好看,同層多人裝就ok, 無的話又得你一戶,唔講危唔危 ...

係呀,全部裝晒電子鎖
SandyKL
|
sf013hk 發表於 18-10-27 17:58
回覆 SandyKL 的帖子

而家有幾多屋出面既走廊有生風入架?除左超過四十年前既舊公屋或者仲有。

咁我家真係開咗門涼啲喎,唔係舊樓,走廊窗開有風入㗎喎,唔係密封。
SandyKL
|
HoshiSora 發表於 18-10-27 18:08

有兩道防線,點都好過得一道嘅。
mimi005
|
冇用鉄閘了
HoshiSora
|
Poyau 發表於 18-10-27 19:02
有鐵閘多重保障

係呀,外面有咩動靜,偷偷哋開少少門裝吓外面,都仲有鐵閘保障一下!