銀行做嘢好慢⋯

basketboy
|
尤其開戶口又要預約,開户口又等得耐,打電話去又等聽錄音好耐先轉駁到⋯
YY1101
|
我上次見有人walk in 開户
我就係預約
時間吾耐
又冇問長問短
轉頭連卡同p w比埋我
支票薄寄去屋企
即時出門口改
一套齊哂
吾使講咁多野
好意外
crystal媽咪
|
basketboy 發表於 18-10-28 08:16
尤其開戶口又要預約,開户口又等得耐,打電話去又等聽錄音好耐先轉駁到⋯ ...

上個月喺永隆開戶就快嘅。但之前中銀開理財戶口,又問卷、錄音……就搞咗成個幾鐘有多
basketboy
|
上次去交通開戶原來要錄音,覺得太煩又耐,後來去富邦開⋯
我愛Corina
|
我今年開中銀好快呀,上網預約,去到問左幾條問題就ok...
wcpcelia    發表於 18-10-28 09:57
bb2
|
basketboy 發表於 18-10-28 09:05
上次去交通開戶原來要錄音,覺得太煩又耐,後來去富邦開⋯

錄音 玩咁大,開户咋喎
bb2
|
crystal媽咪 發表於 18-10-28 09:02
上個月喺永隆開戶就快嘅。但之前中銀開理財戶口,又問卷、錄音……就搞咗成個幾鐘有多 :igiveu ...

永隆唔駛查TU咩?我係永亨,集友開都搞成個幾兩個鐘
源靜香
|
好認同,一大堆人排隊都慢慢做,你急佢唔急
crystal媽咪
|
bb2 發表於 18-10-28 09:52
永隆唔駛查TU咩?我係永亨,集友開都搞成個幾兩個鐘

要點樣查TU呀?? 冇喎,上網揀咗預約,跟住填曬資料,去到20分鐘左右就已經搞掂。申請埋人民幣支票戶口,冇要信用卡。不過迫我要提款卡。最basic嗰隻戶口,只需要存5000蚊,出年1月就會改最低存款額係一萬蚊
bb2
|
crystal媽咪 發表於 18-10-28 10:33
要點樣查TU呀?? 冇喎,上網揀咗預約,跟住填曬資料,去到20分鐘左右就已經搞掂。申請埋人民幣支票戶口, ...

原來要一早填晒資料,可能佢地已check左
lingwu
|
開好耐既咩?我上兩個月去渣打開個普通户口
好快就整好啦,係咪特別户口先耐?
crystal媽咪
|
bb2 發表於 18-10-28 10:35
原來要一早填晒資料,可能佢地已check左

上網預約要填資料,要填一個月有大約幾多次嘅進出,啲錢用嚟做乜嘢,類似係咁啦。忘記咗,你可以 download個apps試下睇下。永隆港幣/人民幣定期都好過中銀,冇分新舊資金。apps做又比櫃檯高少少
Qeenietang
|
basketboy 發表於 18-10-28 08:16
尤其開戶口又要預約,開户口又等得耐,打電話去又等聽錄音好耐先轉駁到⋯ ...

銀行好好生意
bb2
|
crystal媽咪 發表於 18-10-28 10:39

上網預約要填資料,要填一個月有大約幾多次嘅進出,啲 ...

我好老土,覺得用app處理$好似唔係好安全咁
crystal媽咪
|
bb2 發表於 18-10-28 10:54
我好老土,覺得用app處理$好似唔係好安全咁

咁去分行做都冇問題,上網就多0.3%, 分行好少人同會有一個編碼器畀埋你。永隆冇簿仔,都要上網check月結單
bb2
|
crystal媽咪 發表於 18-10-28 10:56
咁去分行做都冇問題,上網就多0.3%, 分行好少人同會有一個編碼器畀埋你。永隆冇簿仔,都要上網check月結 ...

多謝詳細解答
crystal媽咪    發表於 18-10-28 11:18
cindy618
|
而家銀行興要一人做一百個task,人手唔多,人工又un,無心工作都可以理解

雖然每次要我等,我都好閔
crystal媽咪    發表於 18-10-28 11:17
basketboy
|
回覆 lingwu 的帖子

開戶口做定期
youhello507
|
basketboy 發表於 18-10-28 12:12
回覆 lingwu 的帖子

開戶口做定期

上網做啦
prizem
|