下星期生日,究竟大肚食唔食得有忌廉蛋糕

efren
|
有人話得,有人話有李斯特菌
我自己又想食,但又驚
有無人聽講專業意見究竟食唔食得「忌廉」?
suki-c
|
efren 發表於 18-10-28 10:33
我自己又想食,但又驚
有無人聽講專業意見究竟食唔食得 ...

食少d, 不過都睇下自己本身會唔會對有敏感
Bigbigrosa
|
我老公上星期生日,我有食
講真,香港好難買到未被 pasteurized 嘅奶類製品
唔駛咁驚弓之鳥,開懷食啦!
kewpie160523
|
間唔中一次 我有盡量撥開d忌廉
Sweetbabymom
|
我食過幾次了
musiccisum
|
我自己又想食,但又驚

我無食呀,
忍到就忍
pigpiglamlam
|
我唔太好cream,間中家人生日切蛋糕就食少少
ipcs
|
我自己又想食,但又驚

我有食呀,都聽過有人話唔食得,最多唔食cream
freshrose
|

del
我要做媽媽
|
儘量咪食太多,可以食小小既
efren
|
其實我唔係鐘意食cream 只是市面所有蛋糕餡都有層cream ,變左我成個蛋糕都唔食得,好啦,甘我都係忍下算啦
雲妮mum
|
efren 發表於 18-10-28 15:36
其實我唔係鐘意食cream 只是市面所有蛋糕餡都有層cream ,變左我成個蛋糕都唔食得,好啦,甘我都係忍下算啦 ...

買戚風蛋糕插個生日牌,解決到問題又有得食
leungna520
|
efren 發表於 18-10-28 15:36
其實我唔係鐘意食cream 只是市面所有蛋糕餡都有層cream ,變左我成個蛋糕都唔食得,好啦,甘我都係忍下算啦 ...

忍下啦!
Carmen8080
|
一星期食一兩次ok啦 忍得太辛苦好難過九個月
Phyllislll
|
我自己唔敢食 盡量搵無Cream既蛋糕 如焗過的Cheesecake
dolldollk
|
有焗咗全熟既芝士蛋糕架, 素蛋糕都係一個選擇, 但係未必訂得切, 上次老公生日就去食餐飽放棄左搵蛋糕
yankiyan
|
Lady m
我個時特登開過佢
佢地d cake(除左奶茶個個)全部係無用生蛋
同埋d奶全部係pasteurized
大肚食都好安全
torocat2010
|
yankiyan 發表於 18-10-29 11:40
Lady m
我個時特登開過佢
佢地d cake(除左奶茶個個)全部係無用生蛋

美心有冇邊隻食得?
cookingbaby
|
間唔中一次2次咁,應該無咩問題既。不過忍到唔吃就最好啦。
yankiyan
|
torocat2010 發表於 18-10-29 13:06
美心有冇邊隻食得?

美心我無問過丫