大家做野會唔會"好上心"

michelle071180
|
我唔知道可唔可以用上心黎形容.......無論朋友/屋企人/公司事...人地講過或者我聽到都會幫下手咁。
屋企人唔得閒或者要我幫手咁一定幫架喇,但公司既事我驚唔關我既事但我又講左我既意見,最終要我做埋.....咁算唔算多口/八卦定上心咁呢(其實我都唔介意做埋既)
無話可說
|
太有責任感了!我做唔到
|
無話可說 發表於 18-10-28 11:08
太有責任感了!我做唔到
我份人就係咁,有時覺得自己唔洗付出咁多,做左人地或者唔鍾意都唔定
jack5163
|
對家人上心係好事黎。 不過公事咁多意見變左攬埋黎做就有保留了
wcpcelia    發表於 18-10-28 15:33
|
jack5163 發表於 18-10-28 11:13
對家人上心係好事黎。 不過公事咁多意見變左攬埋黎做就有保留了
Um.......咁公司事係自己應付得黎同好輕易既事,如幫手買下野
crystal媽咪
|
michelle071180 發表於 18-10-28 11:00
我唔知道可唔可以用上心黎形容.......無論朋友/屋企人/公司事...人地講過或者我聽到都會幫下手咁。
屋企人 ...
我會好上心。無論係朋友嘅事或者親人、工作都會係……所以有時都影響咗自己
pillarfung
|
以前會,現在學精咗,唔會。
|
crystal媽咪 發表於 18-10-28 11:22
我會好上心。無論係朋友嘅事或者親人、工作都會係……所以有時都影響咗自己
...
就係囉.....其實有時做左又驚人地話你多事或者唔知人地點睇自己
mickeymok410
|
pillarfung 發表於 18-10-28 11:22
以前會,現在學精咗,唔會。

busimami
|
我以前都好上心, 但我估唔到處處為公司仆心仆命, 係唔會有好結果.

最令我內疚就是當時咩都以公司行先, 連個仔升中一要去其它學校敲門, 我只叫佢一個人去, 事後我才知佢係呢件事好唔開心.
crystal媽咪
|
michelle071180 發表於 18-10-28 11:25
就係囉.....其實有時做左又驚人地話你多事或者唔知人地點睇自己

親友上心其實佢哋都仲好buy,所以會繼續上心.
工作試過上心,但有啲小誤會,我冇解釋,亦都學習事不關己、己不勞心
nsychristy
|
我返工好上心,只要係我能力所及同工作範圍內既事,我都會盡力配合人地,一齊做好件事同早 d 收工
超級特務
|
michelle071180 發表於 18-10-28 11:00
屋企人 ...

公司嘢只做到盡責
家事會好上心
opl2
|
我唔上心,除咗老公嘅野
特別對返工嘅野唔會上心,只係打工,我又唔係老闆
prizem
|
屋企人 ...
如果公事既話,有d人會覺得你博咩咁架,好衰

123blow
|
michelle071180 發表於 18-10-28 11:13
我份人就係咁,有時覺得自己唔洗付出咁多,做左人地或者唔鍾意都唔定

我做事極上心, 但會緊記不在其位不謀其政
123blow
|
nsychristy 發表於 18-10-28 12:01
我返工好上心,只要係我能力所及同工作範圍內既事,我都會盡力配合人地,一齊做好件事同早 d 收工
...

無錯! 同好同事有個共識: 準時收工
wcpcelia    發表於 18-10-28 15:34
kurocat
|
屋企人 ...

我學習緊
沉默是金
大力大力
|
我釣魚時好上心~
1998Ruby1998
|
會,但會警惕自己唔好越俎代庖。