宮頸短 早産 求分享

CHANMIUSHA
|
本人已有兩胎早胎,兩胎都係穿水先,冇見紅,但同時宮頸開咗兩度,之後就早産。好感恩兩個仔囡都健康,但未知原因早産。呢胎意外有咗,所以都有睇過幾位醫生希望有得預防,暫時宮頸長度未去到危險,但聽有啲醫生話宮頸短係流血先,唔係穿水先。我好想知道有同路人分享一下經歷。
親親我好媽
|
CHANMIUSHA 發表於 18-10-28 11:51
本人已有兩胎早胎,兩胎都係穿水先,冇見紅,但同時宮頸開咗兩度,之後就早産。好感恩兩個仔囡都健康,但未 ...

我有帶環托,bed rest,沖涼坐係到沖
CHANMIUSHA
|
親親我好媽 發表於 18-10-28 19:44
我有帶環托,bed rest,沖涼坐係到沖

你之前有冇早産經歷?當時穿水先定係見紅先?
親親我好媽
|
CHANMIUSHA 發表於 18-10-28 19:58
你之前有冇早産經歷?當時穿水先定係見紅先?

我第一胎,我係見紅先
CHANMIUSHA
|
親親我好媽 發表於 18-10-28 20:52
我第一胎,我係見紅先

我就係穿水先,唔知關唔關宮頸短事?
Sweetbabymom
|
本人已有兩胎早胎,兩胎都係穿水先,冇見紅,但同時宮頸開咗兩度,之後就早産。好感恩兩個仔囡都健康,但未 ...

早產幾多週?
CHANMIUSHA
|
Sweetbabymom 發表於 18-10-29 13:56
早產幾多週?

各31周幾/29週幾
ChingHing
|
回覆 CHANMIUSHA 的帖子

你有無入fb 香港早產BB會呀?裡面有好多同路人可以比D意見你。
CHANMIUSHA
|
ChingHing 發表於 18-10-29 23:36

你有無入fb 香港早產BB會呀?裡面有好多同路人可以比D意見你。 ...

冇喎,未聽過。多謝提醒!
ChingHing
|

我第一胎了32週,亞仔依家5歲。依家第二胎,21週,早産機會高。
我要做媽媽
|
你問下醫生帶托環得唔得
麻辣媽咪
|
我有朋友生咗4個,4胎都同你一樣情況早產,醫生都解釋唔到點解
CHANMIUSHA
|
麻辣媽咪 發表於 18-10-30 22:18
我有朋友生咗4個,4胎都同你一樣情況早產,醫生都解釋唔到點解

冇檢查過宮頸長度咩?
CHANMIUSHA
|
我要做媽媽 發表於 18-10-30 16:57
你問下醫生帶托環得唔得

宜家keep住睇宮頸長度,短嘅話就要上托
CHANMIUSHA
|
ChingHing 發表於 18-10-30 15:47

我第一胎了32週,亞仔依家5歲。依家第二胎,21週,早産機會高。 ...

你有冇做啲咩檢查?有冇度宮頸長度?上一胎係穿水先還是見紅?
Carol8828
|

我第一胎早產,但當時唔知道子宮頸短。第二胎因為第一胎的照機構醫生約唔到。同事介紹穩孫醫生。孫醫生問左我之前病歷後,提醒我第一胎早產可能是子宮頸短。之後一直Mon住餓子宮頸。發現短左到2.5cm後就要我訓到生。原本好唔開心好擔心,但是最後足月出世。好好彩遇到孫醫生。我兩次都係先穿水
CHANMIUSHA
|
Carol8828 發表於 18-11-1 22:26
我第一胎早產,但當時唔知道子宮頸短。第二胎因為第一胎的照機構醫生約唔到。同事介紹穩孫醫生。孫醫生問 ...

多謝你嘅回覆,我都會留意住呢個問題。