太太19w今天爆喊, 很無助

mjmy
|
尋晚好地地訓教, 今朝醒左聽到佢喊緊, 問佢乜事無講, 我就估應該關BB事, 嘗試安慰佢話BB無事好健康游緊水, 唔好擔心之類, 攪左一輪好似無事, 最後俾我問到一樣野, 佢話BB打敗仗, 唔知係咪發惡夢

我以為件事完左, 點知落街食飯, 坐底睇食乜, 一坐低佢見星期日無lunch set已經唔開心, 我話無所謂啦, 之後佢揀唔到食乜, 我提議3樣我地平時鍾意食開的, 佢無聲表示不滿, 我問佢究竟係唔啱食, 嫌貴定點唔啱可以走, 之後佢叫我話事, 咁我再問即係我剛才揀3樣有冇問題, 想食其他野可以大家商量下, 之後佢又開始爆喊, 但我都仲係未知自己衰乜, 叫左野食, 等佢平伏少少我再問, 佢話我唔係男人佢咁無助都唔幫佢
mjmy
|
各位可唔可以話我知我衰乜?
koalalee88
|
mjmy 發表於 18-10-28 13:34

真係吾知你衰乜 不過孕媽媽心情起伏好大 有冇同老人家住 或者你份工太忙冇時間陪佢
musiccisum
|

佢唔講嘅話真係唔知喎,
不過女人有時發脾氣都未必關本身件事,可能係因為其他野
mjmy
|
koalalee88 發表於 18-10-28 13:58
真係吾知你衰乜 不過孕媽媽心情起伏好大 有冇同老人家住 或者你份工太忙冇時間陪佢
...

我地兩個住的, 我份工話忙有時可以好忙, 呢排未係peak, 但勝在多假, 佢咁多次產檢我都有陪佢, 我平時放工放假已經盡量陪佢
mjmy
|
musiccisum 發表於 18-10-28 14:03
佢唔講嘅話真係唔知喎,
不過女人有時發脾氣都未必關本身件事,可能係因為其他野
...

佢唔係發脾氣, 我老婆無公主病, 但有乜唔開心係唔會講出黎, 我又唔係一個識講野識氹人嘅人, 所以佢可能鬱埋好多野
pigpiglamlam
|
你已經好關心佢,真係唔知衰乜,孕媽媽有時心情起伏好大,可能未必關你事
hontari
|
睇嚟應該唔係你做錯咩的
孕婦心情好易起落同比較敏感,可能發惡夢夢見bb有事所以嚇親,但又怕開口同你講
唔好深究佢咩事唔開心了,問到就問,佢唔答就算
實實際際送件小禮物氹下佢,或者同佢行下嬰兒用品等佢開心返
Qeenietang
|
mjmy 發表於 18-10-28 13:33
尋晚好地地訓教, 今朝醒左聽到佢喊緊, 問佢乜事無講, 我就估應該關BB事, 嘗試安慰佢話BB無事好健康游緊水, ...

你之前有冇做错d乜?
mjmy
|
hontari 發表於 18-10-28 14:26
睇嚟應該唔係你做錯咩的
孕婦心情好易起落同比較敏感,可能發惡夢夢見bb有事所以嚇親,但又怕開口同你講
唔 ...

多謝你嘅建議, 我其實唔係想呻, 我想解決個問題, 佢講得出覺得我唔係男人, 即係我喺佢心目中真係好有問題, 但我問佢我可以點改善佢又唔教我, 我參透唔到

我只係唔想問題一路積落去, 唔理當無事, 之後一次爆大獲
mjmy
|
Qeenietang 發表於 18-10-28 14:33
你之前有冇做错d乜?

我地都屬於有選擇困難症的人, 我可能好佢少少, 所以每次食飯一坐低我會好想盡快點野食, 尤其是當你坐低時見到遲你入座的幾枱已經點完開始吹水, 我就會有d忟我老婆你揀完未, 可能咁積落我成日唔幫佢, 但我揀的又俾佢reject
littlefunpig
|
佢唔講真係唔知咩事
等佢情緒平復返再傾下計吧

google_hi
|
心情唔好講既野唔洗咁認真

你識佢咁多年咁熟佢,如果你都唔知點拆我地都唔會知佢想點

就下佢啦,懷孕好辛苦,入埋產房睇點生仔你就會覺得間中發下被氣好小事,當比佢發洩下

你搵返朋友傾訴下,好快又一日無事

mjmy
|
Qeenietang 發表於 18-10-28 14:33
你之前有冇做错d乜?

最記得係啱啱未知有左果時, 明明佢就話我知有d m到feel, 果個月應該唔會bingo

當晚係世界盃總決賽, 我之前咁多場都係睇下新聞重播, 因為我本身唔係話咁熱愛足球, 但我真係想睇下總決賽, 同朋友同事吹下水都要丫, 點知佢就叫我唔好睇好嬲咁入左房, 又話我成日唔早訓, 下刪一百字...點知第日就驗到bingo

呢樣係我諗到孕期中激嬲佢嘅事, 努力懺悔中...
wowobibi
|
我唔知關唔關事...佢話bb打敗仗..可能發惡夢..

19w 呢d週數如果未有太明顯胎動又未咁快產檢,孕婦可能會好多野諗..你地有買胎心機嗎?我係一擔心就拎黎聽即使而家已有胎動都係,因有時胎動唔係成日有,一無又擔心bb唔知有無事,又拎黎聽,聽完就放心d

如果真係諗唔到有咩做過令太太唔開心,試下從其他方面著手啦
mjmy
|
wowobibi 發表於 18-10-28 15:33
我唔知關唔關事...佢話bb打敗仗..可能發惡夢..

19w 呢d週數如果未有太明顯胎動又未咁快產檢,孕婦可能會好 ...

有聽過胎心機呢樣野, 但以佢咁緊張嘅性格, 我驚佢會一日chk10次, 一陣以為聽唔到自己嚇自己仲麻煩, 所以只係買左個聽診器玩下, 雖然知道應該聽唔到
tony400
|
無 set lunch 已講明 唔開心, 係你話無所謂, 唔係你太太!!

迫人食平時喜愛個 3 樣, 是否代表今日都想食??

wowobibi
|
mjmy 發表於 18-10-28 15:47
有聽過胎心機呢樣野, 但以佢咁緊張嘅性格, 我驚佢會一日chk10次, 一陣以為聽唔到自己嚇自己仲麻煩, 所以只 ...

19週應該已經好易聽到㗎啦...
mjmy
|
tony400 發表於 18-10-28 15:48
無 set lunch 已講明 唔開心, 係你話無所謂, 唔係你太太!!

呢間韓國野喺我地屋企附近, 上個星期見到裏面廚房都係韓國人應該幾正宗所以想試, 今日直衝入去, 坐低先發現星期六日都無set lunch, 我地平時都唔會一至五食到, 我咪想俾個機會佢囉

以我地呢d有選擇困難症嘅人, 可能搵過第二間又攪半個鐘, 12點早餐都未食, 到時餓親又唔好
KAVEN
|
其實唔使講太多嘢,佢喊你抱緊佢卑佢喊默默支持佢,陀B受荷爾蒙影響情緒系比較波動。