懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

mjmy 發表於 18-10-28 16:02
呢間韓國野喺我地屋企附近, 上個星期見到裏面廚房都係韓國人應該幾正宗所以想試, 今日直衝入去, 坐低先發 ...

其實每個大肚婆日日都為不同的事擔心受怕,吾可能下下呻出來,因為佢都吾知點,你都算緊張佢想了解事由去解決問題,但有時候未必系你的問題,有時可能佢怪緊自己,心情起伏好正常,你多多問候下佢比佢感覺吾系一個人獨立面對問題就好!佢感覺到你的支持心情會好些!

男爵府

陪佢睇下笑片先啦... 唔好再追究佢為咩喊喇。可能佢都唔知自己點解唔開心,點解會喊呢。
陪住佢就夠喇

洋房

KAVEN 發表於 18-10-28 16:07
其實唔使講太多嘢,佢喊你抱緊佢卑佢喊默默支持佢,陀B受荷爾蒙影響情緒系比較波動。
...

呢個我試左好多次, 我都好想好似拍戲咁我攬住佢佢會好d, 現實係我攬住佢幾耐都好佢只會繼續喊, 我地屋企有隻我地當左佢係囡囡的公仔, 每次都要用佢氹返老婆開心

大宅

回覆樓主:

大肚婆係咁架喇, 有時可能因為無得食一樣野都會爆喊, 發個夢驚d又驚成日, 因為太多野未知個人就會無咩安全感, 荷爾蒙又亂wo, 有時唔使成日諗點解決d野, 做咗有無用, 其實女人好簡單, 真係有人陪, 攬下錫下佢自己過一排又會無事, 你狂叫佢講咩事可能仲會有反效果tim, 而家你只可以有耐性, 耐性同埋耐性

大宅

見醫生…可能產前抑鬱…

洋房

fish30011988 發表於 18-10-28 19:17
見醫生…可能產前抑鬱…

唔會咁嚴重掛, 我已經盡量表達對佢嘅關懷, 我又時常同自己講就算囡囡出世, 大細我都要咁錫, 希望下星期產檢完佢會安心d

男爵府

大肚係情緒飄忽d,仲要你老婆睇落未大肚時都應該唔係易應付嗰種,佢講咩都忍左先,萬一有一日你覺得踩你底線,幾唔合理都唔好同佢嘈。
但你都要了解下佢情緒出問題嘅原因,係普通賀爾蒙影響定抑鬱好靠身邊人注意。如果你會同佢去產檢,有機會可以單獨問到婦產科醫生2句,你老婆情緒咁正唔正常,你有咩可以做而幫到佢,可能更好。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢唔講真係唔知道,不過我覺得你已經做得好好喇

男爵府

mjmy 發表於 18-10-28 13:33
尋晚好地地訓教, 今朝醒左聽到佢喊緊, 問佢乜事無講, 我就估應該關BB事, 嘗試安慰佢話BB無事好健康游緊水, ...

孕婦情緒比較脆弱,你就遷就下啦。

洋房

回覆樓主:

訓左成個晏畫, 佢今晚似乎已經無乜野, 希望佢會多d同我溝通唔駛我估估下

多謝各位俾嘅tips, 我會繼努力, 我諗起一個口訣, 合理嘅係訓練, 唔合理嘅係磨練, 無論合唔合理都係一種鍛鍊, 各位爸爸共勉之

大宅

mjmy 發表於 18-10-29 00:10
訓左成個晏畫, 佢今晚似乎已經無乜野, 希望佢會多d同我溝通唔駛我估估下

多謝各位俾嘅tips, 我會繼努力, ...

性格有D似我老婆

加油吖。。。。

象牙宮

mjmy 發表於 18-10-28 13:33
尋晚好地地訓教, 今朝醒左聽到佢喊緊, 問佢乜事無講, 我就估應該關BB事, 嘗試安慰佢話BB無事好健康游緊水, ...

溫室長大的女人??

不獨立, 不堅強, 沒有你, 她生存不了吧? 。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

昨晚因小事,我都爆喊左,系控制吾到果種,所有不滿都湧上心頭,老公抱住我say sorry,我會變本加厲,其實吾用太緊張,女人喊出來,自己都舒服些,只要老公在聽,有回應,陪住就好!

洋房

333s 發表於 18-10-29 07:59
溫室長大的女人??

不獨立, 不堅強, 沒有你, 她生存不了吧? 。

咁又唔係, 雖然佢唔點做家務同煮飯, 但佢係一個耐力好高的女人, 佢講得出口話痛我相信其他女人已經叫到拆天, 就好似以前一齊去按摩, 個個都睇唔出佢咁受力, 佢就係痛都唔出聲死忍果d, 而我相信如果有日我俾架車砸住, 佢係會搬得起架車救我

依家小朋友其實得來不易, 今年佢受左好多針,我睇到都心痛架

男爵府

mjmy 發表於 18-10-28 19:23
唔會咁嚴重掛, 我已經盡量表達對佢嘅關懷, 我又時常同自己講就算囡囡出世, 大細我都要咁錫, 希望下星期產 ...

你地求B求左幾耐?之前係咪唔算順利?我估我大概明你睇球賽果晚點解你太太會突然爆炸
1)近DD,未知bingo,已失敗好多次
2)太太覺得佢已經好努力,做好自己,但你一夜訓,d精可能唔靚...etc
太太有M come feel加見到你"我唔係日日夜訓但今晚決賽吖嘛,一晚姐"嘅態度,突然將所有抑壓住嘅怨氣一野吐出來,話你又冇用,怨你又可能2人吵架(同時諗我傷心又喊,情緒差壓力大,冇啦冇啦今個月又唔會中!我咁努力,為乜?)
孕初期情緒起伏會大d,如果本身太太對你持忍耐妥協態度(你應該自覺有努力同太太溝通,盡左力,係佢性格問題,屈住自己)
又緊張BB發育情況,就慘慘豬啦
可能佢胎動唔明顯(第一胎多數)亂諗.因為就快照結構啦.

男爵府

回覆樓主

我估~估咋,樓主幾似我老公,性格冇乜大缺點,但平時好多地方你以為做足,做得好,其實對太太來說,佢忍你忍到想打你( even你覺得係好小事)冇計ga~男女思想方向大不同
目前除左多d陪佢(產檢一定要陪)不如講少d廢話,抱多兩下,say sorry,話唔知自己衰咩,等佢喊下發洩啦

洋房

laisausau 發表於 18-10-29 10:20
你地求B求左幾耐?之前係咪唔算順利?我估我大概明你睇球賽果晚點解你太太會突然爆炸
1)近DD,未知bingo, ...

求B 4年, 近呢兩年做左ivf放左4次, 又試過bingo 5week無左

你講嘅我諗唔中10乘都9乘9

洋房

laisausau 發表於 18-10-29 10:26
我估~估咋,樓主幾似我老公,性格冇乜大缺點,但平時好多地方你以為做足,做得好,其實對太太來說,佢忍你 ...

我真係咁以為, 有時佢話我, 我心會諗你可唔可以諗下你老公好果方面, 為你做左幾多野, 我有乜咁十惡不赦你要喊到咁淒涼, 我會自責佢嘅眼淚點解唔流喺開心嘅事上, 同時我又會嬲, 果一刻我明白點解呢個世界咁多家暴, 因為如果我可以, 我都想車埋佢

我同老婆講呢個世界我只會對兩個女人惡, 就係我媽咪同佢

男爵府

mjmy 發表於 18-10-29 13:32
我真係咁以為, 有時佢話我, 我心會諗你可唔可以諗下你老公好果方面, 為你做左幾多野, 我有乜咁十惡不赦你 ...

我睇你都係錫老婆既男人 我諗起以前懷孕 都係會有時神經緊張 加上我都係小產過 我成日叫我老公做石頭人 因為佢係有d唔理解我既緊張 同會撩起我把火 咁我就發佢脾氣 產後呢我覺得佢都有盡力幫我照顧bb 之後我覺得佢係好老公 我就覺得我真係要反省下 我覺得自己以後有咩應該直接講 有時其他人真係唔知你諗乜 二就係真係少d發脾氣 有時我都知係自己問題 但有時候都控制唔到 咁樣我覺得兩人關係會好d 懷孕有時情緒係難以理解 我諗有機會樓主你都可以同太太傾下 雖然通常大家都會一面倒叫你就太太 不過我始終覺得關係係雙方既 溝通下一定有好處

男爵府

mjmy 發表於 18-10-29 13:32
我真係咁以為, 有時佢話我, 我心會諗你可唔可以諗下你老公好果方面, 為你做左幾多野, 我有乜咁十惡不赦你 ...

如果我老公敢表明對全世界女人忍耐而只會兇我&佢阿媽,我一定唔會生B+將自己變成你唔會兇嘅一個人.認真咁講.點解我要叫自己接受老公兇我,理由:係佢老婆丶家人,唔怕鬧完會輕易反枱?!

首頁

尾頁

跳至