懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mjmy 發表於 18-10-29 13:32
我真係咁以為, 有時佢話我, 我心會諗你可唔可以諗下你老公好果方面, 為你做左幾多野, 我有乜咁十惡不赦你 ...

舉個例子1)手機成日直接用到無電,令我搵唔到佢,由一開始叫佢帶尿袋>放尿袋+線入褲袋>义滿2個尿袋+2條缐入公事包,再配埋三腳頭+尿袋充電線,依然可以因為冇電,所以搵唔到人.P.S我大肚都返工到9個月,最憎傾電話,只會過左預定時間2個鐘未見佢返家又冇留言,先會打俾C6.衰佬永遠扮傻笑話唔記得~但佢揾我唔時,會燥底ga wor!
例子2)女歲半時我返工1000-2030,唔食飯衝返屋企都2100,果陣C6經常要求我同99(住外地,好早訓,9-10點多數已訓左)視頻俾2老見下女,我有做但多數等我放假,因為女未斷訓前果餐人奶,埋身餵,當時C6長期出差stay深圳,我有時話攰,第日先.真到某日C6微信忽然send一大堆字,話對我好失望,大意係覺得反感我好似唔中意老爺奶奶,唔想俾2老見咁,我當時差d激到中風即晚冇回覆,唔出聲等女訓著時喊到天光,之後都冇鬧C6,只直接陳述:我放工未食晚餐/求其食份三明治就碌返屋企,高速沖涼後立即餵女哄睡,好多時女未訓我自己訓左,0私人時間,其實我會攰,有時候想攤係度乜都唔做,係咪要我每晚返屋企即刻手機視頻先,所有野推後?如果係,我做唔到,你失望就失望啦
樓主唔明點解太太用15分鐘都決定唔到食乜,會唔耐煩,因為其他人決定到仲開始吹水吖嘛?你太太一樣唔明點解經歷過長時間備孕失敗丶ivf丶小産過種種痛苦,佢話俾你聽又唔bingo(其實係求安慰)你嘴上安慰完後照夜訓佢又中西醫補充品又打針又乜又物,點解個老公好好地早睡早起keep一排都唔得?樓主如果仍然唔明問題所在,BB出世後又係另一段磨合期,我真係祝你好運

洋房

laisausau 發表於 18-10-29 15:14
舉個例子1)手機成日直接用到無電,令我搵唔到佢,由一開始叫佢帶尿袋>放尿袋+線入褲袋>义滿2個尿袋+2條 ...

真心多謝你的分享, 有一點俾你篤中左而我係忘記左, 我同老婆講呢個世界我會對兩個女人惡呢樣野佢有講過話接受唔到, 當時佢有講過我唔係男人, 但又無再解釋, 之後尋日佢又話我唔係男人唔幫佢, 我終於連結到兩件事(sorry比較遲鈍), 我知我喺佢心目中都係個大細路, 唔成熟, 雖然就黎4張

我諗佢知道我其實有幾愛我媽咪, 雖然無一齊住, 我每星期會返屋企兩日, 我好清楚我地相處嘅日子是在倒數中, 媽媽身體多病痛, 但係好多時見佢都會話佢呢樣個樣, 例如我地屋企有個壞習慣, 就係唔會食剩野, 我見親我媽夾硬迫自己食就火都黎埋

我真係要努力改唔再對佢地惡!

別墅

回覆樓主

我發現女人懷孕時期火滾好多時因爲老公/家人睇得件事太輕鬆,覺得生仔人人都一樣有咩咁驚

你地個b原來係IVF出黎
咁個bb係難得和辛苦得黎既
佢都係經過期待同失望先有呢個b

咁既,未有bb時我反而係一個會燥底既人
我本身身體幾好,而家有左都係一擊即中
但因爲我有個幾大既瘤
我老公因爲咁好緊張
會睇哂生仔資料
私家醫院資料
出街如果多人佢差d想推開路人咁滯 XD

以前老公係嬌生慣養但有b後佢乜重野家務都做哂

以前我以為我大肚就慘喇
我而家覺得竟然佢可以表現咁好

我認為女人不滿老公未必係你具體做錯/做漏咩事

而係兩公婆對於bb既擔憂同期待有落差

你要陪佢一齊擔心

因為我身邊有健康朋友
無緣無故7/9個月冇左個胎
我老公嚇怕左

所以佢冇好大安旨意覺得生仔好易

本來性格燥底的我
反而孕期心情好平靜

因為身邊有人比我緊張/著緊

大宅

mjmy 發表於 18-10-29 13:32
我真係咁以為, 有時佢話我, 我心會諗你可唔可以諗下你老公好果方面, 為你做左幾多野, 我有乜咁十惡不赦你 ...

如果我老公咁同我講,係我想車埋去囉
咩叫只会对老婆同亜媽惡?

亞媽同老婆係最親的人,係要更加鍚同遷就
老婆嫁你係想有个男人一生一也錫佢同照顧佢,就算心情唔好都冇理由要对佢惡。
老婆係要黎錫唔係要黎对佢惡发洩自己

我諗我明你老婆不滿D咩

洋房

steplovebb 發表於 18-10-29 17:13
如果我老公咁同我講,係我想車埋去囉
咩叫只会对老婆同亜媽惡?

冤枉呀大人, 我嘅惡唔係出於發洩, 唔係欺善怕惡, 我係用錯表達方式咋

別墅

mjmy 發表於 18-10-28 13:34
各位可唔可以話我知我衰乜?

家家有本難念的經,你自問問心無愧,就應該唔關你事係你太太情緒起伏大

珍珠宮

可能佢心里面鬱住好多唔開心既嘢,等佢爆發出來都好

別墅

mjmy 發表於 18-10-28 13:33
尋晚好地地訓教, 今朝醒左聽到佢喊緊, 問佢乜事無講, 我就估應該關BB事, 嘗試安慰佢話BB無事好健康游緊水, ...

講真我覺得你好無辜囉,哈哈~不過你都要承受嘎嘞,懷孕期情緒好波動,可能你太太太緊張!如果唔放心埋去check下囉。我頭胎都有喊突然情緒化,我都唔知咩事好奇怪,二胎咩事都無~

男爵府

mjmy 發表於 18-10-29 15:49
真心多謝你的分享, 有一點俾你篤中左而我係忘記左, 我同老婆講呢個世界我會對兩個女人惡呢樣野佢有講過話 ...

你d不自覺嘅小缺點真係同我老公超級似!其實大部分男人都係咁上下,我成日叫老公做大BB丶大仔㗎,雖然以我轉數極高嘅大腦,知道你意思係至親先敢兇&發大脾氣,不過老婆唔同阿媽,佢有阿媽生而且唔係你親媽,道理係明he,但字面上真係不能忍受,老婆個心只會越來越涼.
正如我知老公係孝順(不孝的話先唔嫁)而且我係中意我6299先嫁的認真!所以當我老公好38咁以為我唔妥佢家人而拒絕視頻~我就爆佢上天花板!!我有報仇ga從此一見老公得閒,就用佢手機找6299,等佢親自抱住不受控阿女視頻,舉手機足0.5-1小時~佢宜家唔敢話我啦,因為佢知道,其實好攰
但衰佬同樓主唔同,只要我唔係咒6299、大伯姑奶,無論佢幾嬲,佢一定唔會兇我,最後似個谷住但唔敢爆嘅氣球,吵架話走兼出左去~都會特登企係俾我一眼就睇到嘅距離背住我企,從來唔會話想車我
樓主反思一下說話方式吧~共勉之,反正為人父後都要學,買書睇下咩叫說話的藝術啦

洋房

laisausau 發表於 18-10-30 10:19
你d不自覺嘅小缺點真係同我老公超級似!其實大部分男人都係咁上下,我成日叫老公做 ...

你的報復方式好正, 應該好能夠令你老公身同感受! haha...

我諗我已經知道要點做, 其實如果單以果日食lunch黎講, 我真係無發脾4, 可能老婆feel到我想黎料不耐煩(反思當時亦非常心平氣和), 但就令到佢積落d bad feeling出晒黎, 我都好無奈, 試問老婆陀B咁辛苦我點捨得攪喊佢

我知要令一個人對你改觀係好難, 我會努力的, 對比以前我已經進化左少少架喇!

首頁

尾頁

跳至