家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

如果每月想儲2000, 你們會選擇那個途徑呀!
1. 保險公司
供3年,存5年;8年後才可取。
總供款$72023,取回$82490.
沒有人壽,因為保險公司牌照,送1%人壽,所以有死亡保障。

2. 同樣月供3年,買中電。

請問你們會選那種呀!

謝謝

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小肥豬 發表於 18-10-28 14:03
1. 保險公司

怎可能揀1.
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1. 保險公司

上星期boc經理都有叫我做類似1)嘅計劃,每個月儲$3000,但係要儲十年。
最終我都拒絕,我冇做月供股票,或儲多少少一手一手買股票或做定期

唔好揀1,2 ok嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來一係咁差,我仲以為係幾好添。

別墅

投資要算時間成本 持有現錢不投資通脹會吃掉你的購買力

1 號,如每年通脹2%好了,8年就17%(1.0X1.02的8次方)不見了.你的實質利息就不見了, 8年前麵包100元一個8年後麵包117元一個,收了息利不夠麵包加價,不如8年前買麵包食咗佢,除非通宿或滯脹出現

2. 同樣月供3年,買中電。因有股息2.X% ,但股價有升有跌, 有回報也有風險.

不想面對風險 就要面通脹會吃掉你的購買力

大宅

回覆樓主:

我會揀2

民房

其實最重要是理財目標,如果儲蓄目標當然是複息滾大矩是最好,當然如果你你短時間拎番晒出來,其實兩者分別是主要看你個人承擔風險能力。我是年輕時有買1 , 之後再了解投資市場再入手股票,分散投資:)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

買過1,唔會再揀。。
現在做緊2,同樣供$3000,但我並唔係只供一隻,分散地供,暫時感覺幾好

男爵府

畀面勳章

1. 保險公司

要正確回答上面的問題,你首先耍講清楚理財的目標係乜,同埋自已要清楚可以承受幾多風險,如果乜都唔知前就亂俾意見,就係極唔負責。

伯爵府

wallshar 發表於 18-10-28 22:17

要正確回答上面的問題,你首先耍講清楚理財的目標係乜, ...

由於之前份工,點做都淨唔到錢,但現在轉咗工,而家每月都可多出2000-3000蚊,以及而家都成40幾歲人,如果再唔儲蓄,怕退休後唔知點算好。

我其實未必只儲三年錢,因怕供供吓突然失業,所以先話供三年錢。
如每月只放兩三千蚊係銀行,又冇息,所以先問應存保險公司定供股好。

謝謝各位

男爵府

畀面勳章

小肥豬 發表於 18-10-28 22:51
由於之前份工,點做都淨唔到錢,但現在轉咗工,而家每月都可多出2000-3000蚊,以及而家都成40幾歲人,如果 ...

四十幾歲距離正常退休年期還有十幾二十年,選高風險的股票投資係ok的。
保險計劃唔係唔得,但要留意大部份保險計劃在供款期內都係唔可以隨意停供的,就算失業都耍夾硬供落去,初期停供的損失可以好大。
好處係如果係揾到一個保險計劃的保證IRR 跑贏預期通脹的計劃就唔駛擔心辛苦儲落的錢 被通脹蠶食又或者退休年遇到股災。

伯爵府

wallshar 發表於 18-10-28 23:17
四十幾歲距離正常退休年期還有十幾二十年,選高風險的股票投資係ok的。
保險計劃唔係唔得,但要留意大部份 ...

請問如果月供股票,如果咁啱供供吓,唔夠會點㗎,因為有可能未夠一首服票。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小肥豬 發表於 18-10-28 22:51
由於之前份工,點做都淨唔到錢,但現在轉咗工,而家每月都可多出2000-3000蚊,以及而家都成40幾歲人,如果 ...

如果怕供供下失業供不到,更不要揀1,因為供2,3年停供,妳會因為罰款而完全Total loss ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

侯爵府

大力大力 發表於 18-10-29 16:40
如果怕供供下失業供不到,更不要揀1,因為供2,3年停供,妳會因為罰款而完全Total loss ~
...

同意大力大力講法

男爵府

回覆 小肥豬 的帖子

未夠一手, 即係碎股, 有啲銀行可以以正價沽出嘅。

伯爵府

leetim 發表於 18-10-29 19:00
寧願月供股價票

證券行有得買月供股票嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至