小朋友英文唔好

baby_happy
|

請問應該學劍橋、Trinity、定係補專科呢?(小一嘅小朋友)
anna59
|
睇多D英文書
brother4
|
冇一定好,重要小朋友work,所以樣樣試吓,唔work就轉
wcpcelia    發表於 18-10-28 15:36
mandy952
|
anna59 發表於 18-10-28 14:33
睇多D英文書

yes
baby_happy
|
睇多D英文書

請問係讀俾佢聽,再中文解釋嗎?
^—^
|
baby_happy 發表於 18-10-28 14:32
請問應該學劍橋、Trinity、定係補專科呢?(小一嘅小朋友)

一邊睇多d課外書,一邊考劍僑,改進grammar......
winnietingting
|
睇多D英文書

agree
anna59
|
回覆 baby_happy 的帖子

可以叫佢一齊讀,跟著解比佢知,佢自己讀出聲變相佢耳仔聽埋,漸漸學埋句子結構同生字,從而了解佢學英文嘅能力,可以買淺D嘅英文書佢睇
IloveJJ
|

睇英文書,睇英文卡通,請NET教oral/參加oral班。
baby_happy
|
anna59 發表於 18-10-28 14:42

可以叫佢一齊讀,跟著解比佢知,佢自己讀出聲變相佢耳仔聽埋,漸漸學埋句子結構同 ...

明白,我同佢一步一步咁黎
baby_happy
|
IloveJJ 發表於 18-10-28 15:13

其實佢有每星期跟NET teacher學英文,但佢話唔識聽,學唔到嘢
hohoyy
|

grammar, writing要上structured 英文班。平日睇多d書當然非常好,但不能沒有前者。
tsung
|
IloveJJ 發表於 18-10-28 15:13

anna59
|

通常小朋友上左幾堂之後開始識聽指令
sophialihk
|
anna59 發表於 18-10-28 18:26

通常小朋友上左幾堂之後開始識聽指令

例如什麼指令?
IloveJJ
|
baby_happy 發表於 18-10-28 18:21
其實佢有每星期跟NET teacher學英文,但佢話唔識聽,學唔到嘢

是單對單還是多人?如果人多,而其他人英文較叻,就的確學唔到野。
思澄爸爸
|
hohoyy 發表於 18-10-28 18:25
grammar, writing要上structured 英文班。平日睇多d書當然非常好,但不能沒有前者。
...

請問點為之structured 英文班?可以pm介紹嗎?很需要改善作文
yychu722
|

要睇你小朋友的底子係點?
家庭語境係點,
我仔讀國際幼稚園,
所以他現在k1已聽明好多英文,
加上學校老師同學講英文,
我們夜晚會講英文故事, 所以語境係好重要,
你出去補習,小朋友肯講先會吸收,要個老師引起她興趣
anna59
|
回覆 sophialihk 的帖子

老師的指示,開始聽到老師講乜嘢
natnatbaby
|
一班小朋友一起學應該容易投入D。