好後悔結婚前太蠢 咩都冇考慮 就結婚生兒育女

wky1024
|

大2歲幾 細9m 好多問題由生二胎出現
想離婚 但身邊冇人支持 包括娘家
自己又冇經濟能力 想離婚都難
bbiq
|
wky1024 發表於 18-10-28 15:09

人生如賭博,唔可以怪自己蠢,只能怪自己唔好彩
wky1024
|
bbiq 發表於 18-10-28 16:05
人生如賭博,唔可以怪自己蠢,只能怪自己唔好彩

淨係諗住愛情大曬 其他咩都冇考慮過 搞到冇曬後路
呢啲真係蠢到冇人有
ywc7803
|

所以有好多人都講~寧願單身,好過嫁錯人
cedarcone
|
唔係蠢,而係未夠成熟!
一句話離婚就好容易講,實際上有幾多人離婚後會比以前更好呢?
請三思!
唔好將婚姻睇到似一個絕境,留番少少餘地空間先有改善,
婚姻生活,人人都唔會十全十美的,
希望小朋友在健康下成長!

你好嗎
|
cedarcone 發表於 18-10-28 23:49
唔係蠢,而係未夠成熟!
一句話離婚就好容易講,實際上有幾多人離婚後會比以前更好呢?
請三思!

講得好
In2c68
|

如果老公一家有能力照顧兩個小朋友而你又接受到一走了之先有得諗, 再加上要一個人揾$一個人租屋, 因娘家都未必接受到你咁番去
anyuser18
|
置之死地而後生
知道自己蠢
咁就要從今日起諗下自己應該點做囉
從今日起開始改變永遠未遲

其實小朋友一年一年咁長大
如果你用心教得好
佢哋慢慢會照顧到自己
又會愛錫返你

到佢哋大一啲你可以出返去搵野做
呢幾年就照顧小朋友
同埋增值自己囉

坐喺度諗以前埋怨呢啲
都唔會幫到你改變自己嘅命運
只有坐言起行
痛定思痛
今日開始努力
先可以掌握番自己嘅幸福
yan12
|

回覆 wky1024 的帖子

放心,你有同路人。絕不孤單
唔係下下要行到離婚,只係睇清楚隔離呢個男人原來咁靠不住,激情就一定冇晒,只當身邊有個伴但一定唔係依靠。睇穿佢愛自己比愛個家多同等地以後小朋友一路大,可以做野,有多個錢唔需要理會煮啲野佢岩唔岩食,要為佢/頭家慳
我自己同小朋友食,買自己鍾意既野,想做就做

不需過度投放心機金錢,兩公婆做到咁係悲哀嘅,直接啲講你對我點 我亦對你點,未至於十分恩愛亦不至於憎恨

唔洗好耐,小學已經可以
tansyneko
|
佢做咗咩事令你咁後悔?