單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

有點長(emoji)唔好介意

雙方同意離婚,丈夫係6月果時話唔想搵律師搞話自己去家事法庭拎份申請書填完自己搞,但佢一直拖,到8月我自己搵律師搞,而家我已經搵左律師搞,協議書都訂立左每月比小朋友$5000贍養費,管養權歸我,佢有視探權正常亦冇特別訂立條款(以上贍養費都係佢提出離婚時大家同意既)
律師樓一直聯絡佢,佢一直話有時間就會上去睇,點知一直都冇聯絡律師樓,我叫律師樓比份soft copy比我send比佢睇,佢睇完之後話要將贍養費改為$4000,更問我可唔可以比小朋友大啲去佢到過夜

洋房

O....O 發表於 18-10-28 15:42

雙方同意離婚,丈夫係6月果時話唔想搵律師搞話自己去家事法庭拎份申請書填完自己搞 ...

老實講,我唔同意小朋友係佢度過夜,小朋友而家20個月,但佢冇理過小朋友,甚至山竹颱風第二日話帶小朋友去公園放電,我唔知佢諗咩,好驚佢打小朋友主意
以前小朋友大概10個月既時候婆婆叫我放心比佢湊過一天,但果一日我已經同公司請半天假比佢湊下半日,我出門口前餵緊半支奶點知放工返到屋企果半支奶仲係度,佢自己訓著左,小朋友應該係喊到攰都訓左,我小朋友果半日冇嘢落過肚,期後真係唔放心再比佢湊

而家佢一直拖我唔知可以點做

洋房

仲有最大問題係佢講過如果我覺得小朋友係負累可以比保良局,佢話如果小朋友跟佢,佢都係會放保良局,我真係唔知佢而扮錫個小朋友黎做咩
Whatsapp有哂紀錄
我可以點做好,有冇絲打有類似情況出現?

禁止訪問

洋房

Sarah_BTRC 發表於 18-11-2 16:50
回覆 O....O 的帖子

咁你們現在已分居的了吧, 是嗎? 如果現在小朋友已跟妳, 不如同佢打持久戰不是更好? ...

我想大家快點厘清大家身份,係分左居,但未交鎖匙,啲嘢又擺係度遲遲都唔拎(emoji)(emoji)‍♀️

民房

O....O 發表於 18-10-28 15:42

雙方同意離婚,丈夫係6月果時話唔想搵律師搞話自己去家事法庭拎份申請書填完自己搞 ...

我有相似情況 爸爸穾然想打孩子主意 可能咁吾使比生活費

複式洋房

我見女青年會黎緊有個FREE的婚姻法律講座,有律師講解,唔知幫唔幫到你呢~
有興趣可以打去了解下,電話3443 1600:
今個星期六(24/11),下午2:30 - 4:30,在九龍塘又一村。

洋房

Katrinakk 發表於 18-11-19 09:56

我見女青年會黎緊有個FREE的婚姻法律講座,有律師講解,唔知幫唔幫到你呢~

唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至