買樓 出票試價

appledai
|

請問有沒人試過買樓時,agent要你先出張票去試價。我覺得有一定風險,業主都沒同意價格。agent說現在很多人這樣做,拿張票去顯示誠意。大家覺得買家先出票有風險嗎?是否看查冊先,肯定是業主?
lemontree
|
我係、試價比業主價低2.5%,之後成功了!
wcpcelia    發表於 18-10-29 14:37
MerryMe
|
appledai 發表於 18-10-28 20:17
請問有沒人試過買樓時,agent要你先出張票去試價。我覺得有一定風險,業主都沒同意價格。agent說現在很多人 ...

有乜風險?
佢肯收咪拿拿臨去簽約囉!
Hongchu
|
無乜風險㗎喎。試左唔得咪比番張票你囉。
玫瑰花茶
|
我之前睇樓都有試過咁做,不過最後業主都唔肯賣,aa就叫我地拎返張票。
YuiYeeMa
|
出票表誠意
appledai
|
謝謝大家,那我就放心做一次,主要是怕被agent騙。因為不是大行。
days.bb
|
之前我第一次買樓都係比票試價,拎住張票係手aa都有牙力d
lska808
|
呢個方法我覺得幾好 直接試 唔洗叫aa通咁多次話
BKsquare
|
days.bb 發表於 18-10-28 20:31
之前我第一次買樓都係比票試價,拎住張票係手aa都有牙力d

查冊 幾時做呢?
bmuimami
|
即係開定業主名嘅支票?開幾錢呀咁?
namnamnamlolo
|
出票無風險
因為你可以唔過數住架
TinyTomato
|

無錯,唔過數就得。

不過其實我唔buy "出票=有誠意" 呢個諗法。

真正的誠意只有一個方法︰出比別人更好的價!
namnamnamlolo 發表於 18-10-28 21:29
出票無風險
因為你可以唔過數住架

流星花丸
|
有張票經紀好傾啲,因為好多人睇完樓講個價得個講字,有票實在好多
julieko
|
你真係想買先出票
一陣中介叫你試
點知業主真係賣
你又唔想買就大獲
cattz288
|
julieko 發表於 18-10-28 23:13
你真係想買先出票
一陣中介叫你試
點知業主真係賣

所以張票真係表現到誠意囉
gobaa49
|
俾票會顯示誠意,當天業主自減$1萬 好過冇…
wcpcelia    發表於 18-10-29 14:37
LittleRoxie
|
請問有沒人試過買樓時,agent要你先出張票去試價。我覺得有一定風險,業主都沒同意價格。agent說現在很多人 ...

一向都係咁玩
要求經紀會幫你查冊先

LokYauYau
|

一向係咁做,我之前都係,俾張票agent,佢傾到平小小返嚟,即deal
littlefunpig
|
係咁,無票叫人講平d業主根本唔會理你,彩你都傻
拎住張票去問証明佢有心買

當然你可以用呢個方法耡個價,比估價低1成例如,agent會出力好多