自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-10-29 14:13
agent話俾票業主,唔代表張票係寫業主名

正常都係簽左臨約先搵律師架喎⋯⋯

我次次賣張票都係落我名,簽完過即埋數架,有無搵agent賣都係咁做,我買亦都係寫對方名,未遇過話要寫律師樓名,可能我d金額細

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-10-29 17:05
正常都係簽左臨約先搵律師架喎⋯⋯

我次次賣張票都係落我名,簽完過即埋數架,有無搵agent賣都係咁做,我 ...

咁樣係買家好人加有d傻,咁樣佢風險一定大過你

如果你層樓係已經fully paid,當然可以寫你名

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-10-29 17:11

咁樣係買家好人加有d傻,咁樣佢風險一定大過你

有咩風險?正常睇樓前都做曬查冊証明邊個係業主架啦 寫票都會對多次身份証

買家寫票俾佢自己委託既律師嗎?

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-10-29 17:17
有咩風險?正常睇樓前都做曬查冊証明邊個係業主架啦 寫票都會對多次身份証

買家寫票俾佢自己委託既律 ...

因為之前試過有騙案,冒充業主,應該連身分證都係假,所以依家多數係寫賣家律師樓名

買家寫比賣家律師樓

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-10-29 17:23

因為之前試過有騙案,冒充業主,應該連身分證都係假, ...

咁張身份証都好真下
可以呃到agent同銀行,成功入埋錢落戶口

我次次都係收左訂簽左臨約先搵律師,呢個practice 都係第一次聽,長知識了

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-10-29 17:36
咁張身份証都好真下
可以呃到agent同銀行,成功入埋錢落戶口

警方網頁都有
有心可以自己google下

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-10-29 18:14
警方網頁都有
有心可以自己google下

見到有個case係放律師樓託管都呃埋...名城果單

不過樓主都可以試下開票俾律師樓,多個人睇穩陣d

水晶宮

appledai 發表於 18-10-28 20:17
請問有沒人試過買樓時,agent要你先出張票去試價。我覺得有一定風險,業主都沒同意價格。agent說現在很多人 ...

唔係買樓,係買車位。
見票即心軟個賣家,比市價平20%。張票(細訂)寫比業主,當然AA 一早做晒查冊,比我睇到田土廳寫既業主係同票/臨時買賣合約係同一人。雙方簽埋名,禮成!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BKsquare 發表於 18-10-28 20:42
查冊 幾時做呢?

其實地產公司一接到業主放盤,已在自己電腦查册了, 他們每月同政府結算費用的~

首頁

尾頁

跳至