夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 竹子晴 的帖子

咁你返工平時邊個接送小朋友,放學食飯果啲呢?

別墅

soso1227 發表於 18-10-29 11:12
回覆 竹子晴 的帖子

好多BK jm 見老公負責供樓,就算老公收入好,

唔會啦。而家佢負責供樓同水電都係到叫。話唔公平。我仲可以點?

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:29
回覆 soso1227 的帖子

我有返工嫁,隻佬放兩日假紅日假我有返兼職交低小朋友比佢。雖然佢就眼不離機咁湊囡 ...

你個個都算好。
我個個日日單單打打,所以好想離開下佢

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:31
回覆 竹子晴 的帖子

咁你返工平時邊個接送小朋友,放學食飯果啲呢?

我平時返工就婆婆幫我湊。呢十年都係咁。
我返工,放工,揍女。
放假、揍女。
佢就返工,打機,玩電話、溫女。

男爵府

我開頭都係咁,結婚後未有小朋友很多野AA,拍拖洗費,什至佢唔夠洗比佢一齊洗 有小朋友先要佢比家用
慢慢發覺現實歸現實,童話始終係童話,我仲衰啦初戀已經係老公
以前未婚做女心諗一定不做港男眼中的港女。婚後覺得講得出呢啲說話既男人都係冇腦的
女人真係不是咁恨錢,只係需要呢一舊錢去保障將來生活,去維持到一個家既洗費,至少。。當男人變心不至於一無所有
如果有得返轉頭,寧願做現實的港女,再三考慮終生伴侶

因為有起啲咩大事,婆媳問題,大嘈交起來,先發覺另一半根本唔當女人付出係一回事,有識感恩的老公固然好,反之一公升眼淚

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:37

我開頭都係咁,結婚後未有小朋友很多野AA,拍拖洗費,什至佢唔夠洗比佢一齊洗 有小朋 ...

我就唔同。未有小朋友時。老公係好好既。
但因為有小朋友,好多野都有分歧。
加上我既支出已經又助家庭燈油火立,變成係個女既。咁老公既開支就大左。但同時佢既收入都多左。所以我既眼中。佢收入同支出係(emoji)(emoji).
而我都無變,都係支出左在家庭上。

但佢就因為個女出世開始、唔幫手揍下帶下,
就算發高燒都唔睇下,學校咩活動都話自己要返工無時間,但同朋友食飯就日日都得。

所以開始慢慢對呢個人心淡。
到現在樣樣計,再加上說話單單打打,
所以我忍唔到咁多。

男爵府

回覆 竹子晴 的帖子

咁都有媽咪撐你呀,你睇人好我阿媽成日話忍下忍下就過世,我冇支援呀媽媽唔湊,最多見下

簡單打個電話呻,咪話男人係咁嫁啦…你哦少句咪唔洗傷感情

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:43
回覆 竹子晴 的帖子

咁都有媽咪撐你呀,你睇人好我阿媽成日話忍下忍下就過世,我冇支援呀媽媽唔湊,最多見 ...

我就係唔想比媽知。所以先百忍成金。
如果唔係走左九萬世

別墅

竹子晴 發表於 18-10-28 21:55
本身都已經關係唔好,為左個小朋友,已經好努力咁唯繫住大家既關係,有時好好地,又比個99出黎攪破壞、就算 ...

自私既男人。 要嚴厲d試訓示下佢

別墅

depthoffield 發表於 18-10-29 12:09
自私既男人。 要嚴厲d試訓示下佢

無得訓示。因為佢已經覺得我什麼都是錯。例如。我收入比他少。屋企支出我又少。所以什麼都錯。
因為佢覺得其他人的太太都好好。可以幫助屋企分擔支出,而我就不能幫上手

男爵府

我bb兩個月 老公無幫手 但問曬身邊人個個都係玩bb 無一個男人會湊 是否個個男人一句無奶就大曬
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

留底為咩
早走早着

男爵府

竹子晴 發表於 18-10-29 11:43
我就唔同。未有小朋友時。老公係好好既。
但因為有小朋友,好多野都有分歧。
加上我既支出已經又助家庭燈 ...

真係好想知個女係佢講要生定你自己要生

大宅

竹子晴 發表於 18-10-29 11:37
我平時返工就婆婆幫我湊。呢十年都係咁。
我返工,放工,揍女。
放假、揍女。

我同你一樣,不過好在我老公唔會搵女,話搵女要錢,屋企買樓首期都我俾,佢負責供,負責所有雜費,我仔所有嘢我包曬,但日日有聲出,咩都要話有問題,但要佢湊或者我奶奶湊,就一定no,依家婆婆湊我一定要佢俾家用,就算你日日吵我都要,男人你唔要佢付出,只會辛苦自己,可以要幾多就幾多,原本都日日有嘢講,點解唔要多d錢

大宅

唔可以話樓主沒底線而被男人踐踏,如果男人要變,有底線都做唔到啲乜,好多jm都為左生活而留下,咁某程度上底線就同經濟/生活掛鈎。先要衡量下離婚對你的利幣,如果爸爸一向唔到個女,免強住在同一間屋,對女女亦有壞影響。

樓主如你對老公沒感覺,無需要介懷老公對你的單打。或者用呢段時間好好裝備下自己,計劃下將來的生活。加油!

瑪瑙宮

你白食白住佢? 咁都講得出, 你又啃得落, 真係等你辛苦. 離唔離, 無意見.

複式洋房

竹子晴 發表於 18-10-29 12:20
無得訓示。因為佢已經覺得我什麼都是錯。例如。我收入比他少。屋企支出我又少。所以什麼都錯。
因為佢覺得 ...

諗下辦法, 盡量叫佢分擔返多少少開支。
自己努力儲返D錢。漫漫長路, 親生仔不如近身錢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

本身都已經關係唔好,為左個小朋友,已經好努力咁唯繫住大家既關係,有時好好地,又比個99出黎攪破壞、就算 ...
真係甘諗落去.................離婚不遠

伯爵府

回覆樓主:

而家啲男人真係 ,你話唔想俾阿媽知,咁就要忍佢?你媽媽知道你過啲咁嘅日子佢一定會話你點解一早唔出聲,屋企咁樣對你女嘅情緒有影響,你自己又唔開心,何必呢?
單親不可怕,我自己都係,一個決定掉左件垃圾,愛自己同個女多啲。

民房

真係唔知足

首頁

尾頁

跳至