有Adhd嘅小朋友係咪讀書一定差㗎?

傻豬妮妮
|
有冇d有Adhd但讀書都好好?
kangaroomama
|
傻豬妮妮 發表於 18-10-28 22:16

有一些小朋友是雙重特殊,ADHD+資優,一般成績都很好,但有行為問題。
yokulami
|

有既,但都唔會好好
CathyChan1126
|
唔一定
我仔係,但成績唔差
不過連帶會有其他問題
例如社交問題,手眼唔協調
teresayan07
|
我諗返起以前細個.. 我可能係有adhd..
聽我媽講.. 我幼稚園係不停比老師投訴..
坐唔定.. 成日搞同學.. 不停講野.. 會上上下堂自己偷走出課室.. 日日都有新花樣..
我記得以前細個我係控制唔到呢d行為..
但我自幼稚園起.. 我一路都考頭幾名..
我從來無好認真去溫過書.. (我本身係一個懶人)
但成績一直都好好..
之後攞埋獎學金去外國讀書..
wcpcelia    發表於 18-10-29 14:36
wcandtt
|
我識一位女生,佢話自己由三年級開始要食藥控制ADHD,之後小學年年考全級第一,順利入了band1A中學,唔想食藥,所以成績冇咁好,但都唔差(係中上)
紅紅綠燈
|
我個仔有adha,全級頭幾名,但功課做到打風咁,成日欠帶書返學,做事總係甩甩漏漏,肢體都唔多協調
馬爾太
|
唔一定。Adhd只係行為有問題,唔代表佢讀唔到書。
gracelam
|

唔一定

識幾個食左藥就好專心上堂同温習, 成績好好。

當然亦有D食左藥都係成績麻麻。
tingtingalex
|
我仔差到不多了包尾
諗咁中一應該要留班
prizem
|
食左藥,其實佢地會專注d, 不過成績好唔好都要睇佢地課堂上吸收到幾多
小尚
|
我仔係adhd 小學頭十名
中學 頭二十內
23肥媽媽
|
我仔係小二開始食藥,小學成績中上,之後今年左英中就出事,尾嗰堆
海仔媽
|
我個仔adhd, 對自己興趣科目成績唔差,其他科目,唔好set太高target (emoji)
KLawch
|
我有adhd朋友好叻
Poyau
|
不一定
tang0809
|
teresayan07 發表於 18-10-28 22:55
我諗返起以前細個.. 我可能係有adhd..
聽我媽講.. 我幼稚園係不停比老師投訴..
坐唔定.. 成日搞同學.. 不停 ...

咁到小學,中學點呀?
teresayan07
|
tang0809 發表於 18-10-29 13:53
咁到小學,中學點呀?

小學差過一排.. 考十幾.. 當時成日要背書默書.. 我死記背野唔叻..
去到中學又變返頭幾名..
1998Ruby1998
|
回覆 teresayan07 的帖子

我都係!幼稚園投訴到中學。但當時候真係控制唔到自己(依家睇返都唔係咁差,係學校太嚴格),上堂好難先可以吸引到我專心。我讀天主教女校,所以就更慘更多投訴。不過小學成績都考得好好,但真係唔擅長背書同數理。
Moti
|
teresayan07 發表於 18-10-29 14:00
小學差過一排.. 考十幾.. 當時成日要背書默書.. 我死記背野唔叻..
去到中學又變返頭幾名..
...

屋企人有冇俾壓力你?或者你有冇出去補習?