自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手媽媽,日頭自己一個湊初生b,煮野食唔叻無乜廚房常識,之前食月子餐但之後要靠自己了。想請教各位媽媽有無超簡易又有營養餐單?

珍珠宮

回覆樓主:

你食? 煲定一煲雞湯, 飯煲煲定飯,保溫。

一有空就(emoji)出來食。加油。因為你講係新手媽,也是廚房新手, 不要要求太多了, 夠飽夠奶(如要餵)夠體力夠營養就好。
過些日子適應了忙碌生活,Bb 大些作息定左,就自然有更多選擇了。

大宅

Saturdaymorning 發表於 18-10-28 23:29
新手媽媽,日頭自己一個湊初生b,煮野食唔叻無乜廚房常識,之前食月子餐但之後要靠自己了。想請教各位媽媽 ...

烚蛋
牛奶
香蕉

煲飯 放南瓜加肉 (一早準備定 )

煮福米 加隻蛋 加菜 仲有泡菜

泡菜煎蛋 放入飯上邊食(emoji)(emoji)(emoji) (果陣 我坐完月 成日咁食)
我自己好鐘意用蛋 因為快熟方便唔洗洗

肉果d 可以買一塊 切定加生抽加少少糖 粉 撈均加少少油 整定放雪櫃

洗d米 放入去煲 倒數加d肉入去 就焗佢 食幾餐(emoji)(emoji)(emoji)

有時買牛肉 整免治 都係咁撈定 加落就煲好既飯
整好 加隻蛋

子爵府

回覆樓主:

金菇炒肥牛
梅頭豬肉片加芝麻醬
粟米豆腐

珍珠宮

回覆樓主

冰鮮雞脾落少少鹽,擺落大碗拎去原隻蒸
再擺多隻碗蒸菜(鹽、油、蒜粉調味)
有肉有菜又一餐
雞脾蒸完隻碗d雞汁落少少水即成雞湯

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

三文魚柳剪粒粒,加啲調味醃咗佢,飯煮到蝦眼水,三文魚連埋粟米粒,芝士一齊擺落飯面,再加d調味,我落黑椒鹽,跳制撈勻食得

男爵府

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

有個snack, 營養師教。烚隻蛋,剝殼,加幼鹽黑胡椒碎,好味有營養。飲嘅話,買杏仁味鈣X寶,有鈣、鎂、鉀、維生素E同B,仲可以減肥,產後佳音。

子爵府

回覆 Saturdaymorning 的帖子

烚蛋,炒蛋最簡單有營養屋企要買電燉盅或用電磁爐可掉哂d 野落去煲下湯,
湊b 就唔洗睇火,
另外買定奶及麥皮in case 太忙醫下肚,
加油!

大宅

回覆樓主:

去fb搵"楊桃美食網" , 有好多快靚正嘅短片, 一定有啱使的。

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 18-10-28 23:45
有肉有菜又一餐

請教下⋯⋯ 雞脾駛唔駛「葉」下佢? 揾咩「葉」?
尼個簡單又好味,啱我

大宅

貓頭雀 發表於 18-10-28 23:38
你食? 煲定一煲雞湯, 飯煲煲定飯,保溫。

一有空就(emoji)出來食。加油。因為你講係新手媽,也是 ...

係呀我食~你講得岩,我也不敢要求太多,只求有氣有力繼續湊b其他如果有時間都要黎訓覺算喇

大宅

木子太子 發表於 18-10-28 23:39
烚蛋
牛奶
香蕉

多謝你既意見,好方便呀個焗飯~南瓜可唔可以早一晚切粒擺定係雪櫃?其實d醃肉放雪櫃可以擺幾耐呢?我而家為左填肚可以日日食同一樣野都完全唔覺厭,又無時間日日出去買新鮮野~
屋企電飯煲無時間顯示,係咪可以見到蒸氣就落?南瓜同肉都係?
免治牛肉要落咩調味醃呀?你會碎埋定返黎自己’durk’??我成日覺得鋪頭唔洗就碎好污糟~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

蒸水蛋
豆腐豬肉碎
煎豆腐
憫牛腩
傻仔雞亦

大宅

秋天與楓葉 發表於 18-10-28 23:45
有肉有菜又一餐

一般冰鮮雞脾要蒸幾耐呀?唔好意思好低能既問題但真係無概念。。。
菜唔落薑唔會好寒涼?

大宅

caca0921 發表於 18-10-28 23:45
三文魚柳剪粒粒,加啲調味醃咗佢,飯煮到蝦眼水,三文魚連埋粟米粒,芝士一齊擺落飯面,再加d調味,我落黑 ...

嘩嘩呢個好似好好食,d野全部都係我鐘意食既又方便~咩叫蝦眼水呀?呢d焗飯駛唔駛比平時預多或預少水呢?

大宅

Saturdaymorning 發表於 18-10-29 08:44
多謝你既意見,好方便呀個焗飯~南瓜可唔可以早一晚切粒擺定係雪櫃?其實d醃肉放雪櫃可以擺幾耐呢?我而家 ...

如果牛肉叫 舖頭切
如免治無時間就算 撈定料放雪櫃 最好有屋企人幫手準備定
如果煲多定多d飯 餵人奶食飯最好
如果有得攪爛d薑就一早準備定
加油 有時bb喊一陣唔怕 快手快腳準備定
如果有整炒米茶 可以當水飲
仲有鈣思寶都要
一早煲一大煲飯
南瓜可以切薄d 加埋肉 三文魚 牛 豬肉(要熟d). 就㫃入飯度 最緊要有氣有力
仲有蝦子麵 (快熟 )加蛋加菜 可以一餐
我會簡 福米同蝦子麵食 或者快熟通粉
D菜芯洗定一大兜

我覺得自己一個好叻

伯爵府

番茄炒蛋
番茄炒肉片/牛肉
九菜煎蛋
菜圃肉碎煎蛋

公爵府

Saturdaymorning 發表於 18-10-28 23:29
新手媽媽,日頭自己一個湊初生b,煮野食唔叻無乜廚房常識,之前食月子餐但之後要靠自己了。想請教各位媽媽 ...
我係因為懶,又想食得健康又唔肥,又想貪方便唔洗煮,我經常食呢樣,晚飯留一碗飯第日中午食,烚蛋,黑蒜,杞子乾撈落飯一齊食,再食個生果,夠飽肚,以前會烚蛋加芝士撈落飯,但怕肥

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

蒸雞脾 落鹽薑酒油,醃半個鐘至一個鐘去蒸,好味又方便

首頁

尾頁

跳至