夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

辛苦了好幾年,想找人傾下。。。
結婚4年,阿仔3歲,我地係同事,由拍拖到結婚到現在都是同一間公司。大家都有經濟能力,生活上我不需要靠佢 
佢本身高學歷,自大又自負,超自我中心,不懂人情世固,拍拖時已覺得好難溝通 

結婚前同居時,我發覺佢有情緒問題,大家根本從來未試過平心靜氣討論事情,佢一唔岩聽,就完全唔講道理,會YELL, 試過推我,打我。我們關係時好時壞。我有想過報警,但大家同一間公司,不想搞大件事。。
我有叫過佢看心理輔導,但永遠鬧交收場。佢不覺得自己有問題,而係我有問題。
唔好問我點解仲會嫁畀佢。

之後,我大住肚佢都曾經推過我落地。佢從來不會道歉,亦不會關心我感受。  

阿仔出世後,佢發少左顛,但都試過幾次大聲喝我搞醒阿仔,我好痛心點解一個大人可以永遠自己情緒感受行先,任何意見不合都是我錯,亦不會聽下人地講乜/諗乜。

基本上,阿仔出世後,為免佢不快,我都係睇佢面色做人。阿仔所有夜奶佢從來無幫手,阿仔半夜喊幾次,佢戴耳塞訓覺由我自己去搞,但我第二日都要返工 照顧阿仔全是我,食飯執書包報學校,平日煮埋早餐佢食仲要叫埋佢先肯起身返工(佢遲起身又會阻住阿仔用TOILET)

但佢係會陪阿仔,星期六日都畀晒阿仔 但如果我去做下FACIAL,佢又會不高興,畀面免我睇。我呢兩三年無乜訓過好覺,做過FACIAL都好似好大罪咁。

男人,幾時先會長大?

我不祈求佢分擔/關心,只求平平靜靜過日子。我兩三個月就諗一次離婚。這樣的生活,其實同一個人無分別。而家只希望阿仔快D大,那我就可以對自己好少少,選擇返自己想過的生活。。。。

別墅

畀面勳章

chocotung 發表於 18-10-29 00:52
結婚4年,阿仔3歲,我地係同事,由拍拖到結婚到現在都是同一間公司。大家 ...

呢期好多差不多的問題, 你問問自己在呢個關係乜無好的回憶? 如有可以坐下談吧, 為自己為小朋友! 但如果無, 為乜要等大d? 要痛多幾年?

大宅

In2c68 發表於 18-10-29 00:59
呢期好多差不多的問題, 你問問自己在呢個關係乜無好的回憶? 如有可以坐下談吧, 為自己為小朋友! 但如果無, ...

或者俾多最後一次機會大家,
如果努力過後,問題依舊,
與其痛苦,何不放手。
放過佢都等於放過自己。
小朋友雖是一個考慮因素,
但夾硬走在一起,對小朋友其實亦唔好。
佢地有感覺都會知道父母關係唔好。
自己情緒亦好緊要
希望你地可以搵到方法解決。

大宅

好自私嘅男人.................而家性格已經係咁, 我覺得唔會改得到......

子爵府

回覆樓主:

佢唔肯見,咪自己見,然後話想參考佢意見,邀請佢嚟俾意見

咁講到佢有問題的話你又話佢自大,佢邊肯去!

咪話,你終於發現自己好有問題( 咁事實都係呀冇問題點會嫁一個咁嘅人),想佢俾輔導員見吓,令你能明白問題在邊

仔先三歲,點捱。不如諗方法改善。 如果改善到對個小朋友都有益處

RAA    發表於 18-10-29 11:12

琥珀宮

咁明知佢咁你都嫁咗,除咗接受同忍耐,都無咩可做

別墅

chocotung 發表於 18-10-29 00:52
結婚4年,阿仔3歲,我地係同事,由拍拖到結婚到現在都是同一間公司。大家 ...

同感。加朋友。唔該。
我都同你差唔多。不過無出手推過我。
但我就經濟上要e付佢供樓同比水電。咁我就可以慳返啲錢比女用。同留黎舖後路。

同你一樣假單親,咩時候都係得我揍。
佢就只有打機玩電話睇電視睇波。

侯爵府

anyuser18 發表於 18-10-29 09:57

其實我同你差不多 佢結左先比個真面目我睇, 我見過教會輔導, 佢不肯見咪我去見囉, 番左教會 先知咩叫愛 同關心, 我間教會有托兒服務, 見左之後, 個心好d, 發左最後通碟, 現在好點

子爵府

micsin 發表於 18-10-29 16:21
其實我同你差不多 佢結左先比個真面目我睇, 我見過教會輔導, 佢不肯見咪我去見囉, 番左教會 先知咩叫愛 同 ...

我俾意見樓主啫 唔係我自己

好啲就好,你好主動

複式洋房

micsin 發表於 18-10-29 16:21
其實我同你差不多 佢結左先比個真面目我睇, 我見過教會輔導, 佢不肯見咪我去見囉, 番左教會 先知咩叫愛 同 ...

最後通碟即係離婚?你那個會改就好了~我那個應該好難威脅到佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chocotung 發表於 18-10-30 00:34

離婚會好d, 呢d人唔適合教養小朋友

其實你一個都養到,只係爭在住既地方

俾我一早落左佢了個男人咁樣

複式洋房

anyuser18 發表於 18-10-29 09:57

我真係有去見過心理醫生,醫生無話我情緒有咩病,但我當搵人傾訴下,喊晒出黎舒服D,我從來無同自己屋企人講過,亦不想朋友知。。。。

醫生好好,幫我打左個電話畀佢話佢知我去左睇醫生,當通知佢太太有困擾,實際想佢一齊去醫生度睇下傾下。之後佢冇同我提起過醫生呢個電話,亦冇咩改善。

睇醫生唔平,加上我深知自己真係冇咩情緒問題(我食得訓得),之後就冇再睇。

我都唔想放棄,否則一早走左,但問題係點樣可以令佢知道自己有問題?我不是完美,但起碼我有信心自己可以用一個成年人應有既態度平心靜氣去嘗試解決問題。而佢,一唔岩聽就SHUT DOWN。我唔想再受氣受委屈,但得我一個係唔會解決到問題。

複式洋房

littlefunpig 發表於 18-10-30 00:42
離婚會好d, 呢d人唔適合教養小朋友

其實你一個都養到,只係爭在住既地方

我生活上真的可以搞掂,住也不是問題。只是一想到阿仔每晚都要爸爸講故事,而佢都願意陪阿仔,阿仔都好鍾意爸爸,一想到呢樣,自己就會忍。。。覺得等阿仔大個懂事後,先應該做個對我自己公平d 嘅決定

侯爵府

chocotung 發表於 18-10-30 00:34

佢在乎的不是我 如果你離婚 知道自己無仔女 無屋 無錢 受家人所指 朋友離棄 你仲會離嗎

珍珠宮

回覆樓主:

佢情緒咁樣,你有咩要同佢傾最好擺低阿仔俾人,再同佢去餐廳之類多人地方傾。之後佢唔對路你唔好單獨同佢返屋企,搵個人陪

子爵府

畀面勳章

我朋友個老公就係你先生呢類人,我見識過,呢啲人自我膨脹,
心胸狹窄,好小事都觸動到佢神經,繼而發癲。。
有一次我同佢兩公婆食飯,佢可以當住工人同朋友面前鬧我朋友係廢人。
為左早餐工人煮多左兩條香腸就大發雷霆,匆入房用粗口鬧我朋友(响房餵人奶中)。。太多經典不能盡錄。。
佢永遠唔會覺得自己有問題,只會覺得人地錯,佢啱晒。。
自此,如果我朋友約我,我要確定佢老公唔响度,我先會去。。

禁止訪問

子爵府

jeremylui83 發表於 18-10-30 22:14
我朋友個老公就係你先生呢類人,我見識過,呢啲人自我膨脹,
心胸狹窄,好小事都觸動到佢神經,繼而發癲。 ...

咁嘅男人,好想掃佢出街

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

打你你都肯嫁,真係前世欠左佢有能力盡快分開啦,咁對小朋友都唔好

翡翠宮

回覆樓主:

都係要問: 做乜要嫁

首頁

尾頁

跳至