夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

chocotung 發表於 18-10-29 00:52
辛苦了好幾年,想找人傾下。。。
結婚4年,阿仔3歲,我地係同事,由拍拖到結婚到現在都是同一間公司。大家 ...

我以前就係太懦弱冇報警,比機會人地不斷再出手。男人有第一次郁手,就繼續會有。唔需要同公司講發生咩事,鬼知佢比人拉咩

複式洋房

bbiq 發表於 18-10-31 21:58
我以前就係太懦弱冇報警,比機會人地不斷再出手。男人有第一次郁手,就繼續會有。唔需要同公司講發生咩事,鬼 ...

咁你而家點呀?

我地份工比較敏感一報警就通天架喇。。。
為免有下一次所以我而家要睇佢面色做人。。。

複式洋房

zitzai 發表於 18-10-30 08:38
佢情緒咁樣,你有咩要同佢傾最好擺低阿仔俾人,再同佢去餐廳之類多人地方傾。之後佢唔對路你唔好單獨同佢返 ...

謝謝你的意見!

複式洋房

jeremylui83 發表於 18-10-30 22:14
我朋友個老公就係你先生呢類人,我見識過,呢啲人自我膨脹,
心胸狹窄,好小事都觸動到佢神經,繼而發癲。 ...
點解咁多男人心理咁唔平衡。。。咁你朋友一路忍到現在?

複式洋房

mini1204 發表於 18-10-31 20:10
都係要問: 做乜要嫁
如果真係要解釋。。。因為一直覺得佢只係有情緒病,佢需要治療,而我係應該陪佢醫學個病,佢並唔係存心要傷害我。。。

所以我最核心嘅難題係:究竟點可以令佢同意自己有需要接受輔導/治療?唉

有冇男人/ 過來人可以講下?

子爵府

chocotung 發表於 18-10-31 22:24
如果真係要解釋。。。因為一直覺得佢只係有情緒病,佢需要治療,而我係應該陪佢醫學個病,佢並唔係存心要傷 ...

有答你
不過你好似聽錯咗個意思
嗰招係識人work 過的

子爵府

畀面勳章

回覆 chocotung 的帖子

係,根本有燥狂症,但唔去睇醫生,因為佢先生係公務員,驚俾人知道會有影響,最重要佢唔覺自己有問題。我朋友都係有啲自己攞黎,一早已知佢係咁痴線,幾乎日日俾人粗口問候,都生左兩個。。依家個大女只係讀緊k1

大宅

等仔女大, 自己的人生都已經走了大半...

我的情況近似, 也是太太有等於無, 久唔久就會想一下離婚, 但我又想不通離了婚又如何, 仔女繼續要養, 離婚前和離婚後其實一樣是沒有愛, 現在覺得不幸福, 但也不見得離了婚就會變得幸福, 人到了這個階段, 花了半生氣力去建立家庭, 唔會想再重頭走一次...

公爵府

chocotung 發表於 18-10-30 00:47
我真係有去見過心理醫生,醫生無話我情緒有咩病,但我當搵人傾訴下,喊晒出黎舒服D,我從來無同自己屋企人 ...
咁佢都唔肯同你一齊面對問題, 否認佢自己有責任, 差

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

codeblue 發表於 18-11-1 10:22
等仔女大, 自己的人生都已經走了大半...

我的情況近似, 也是太太有等於無, 久唔久就會想一下離婚, 但我又 ...

咁你離左婚至少唔洗對住個討厭既人

伯爵府

等大個啲呢啲藉口真係好多餘
個仔睇住佢咁都學埋唔尊重你咋

大宅

littlefunpig 發表於 18-11-1 15:16
咁你離左婚至少唔洗對住個討厭既人

可能我又仲未至於覺得討厭到想佢走, 而對小朋友來說畢竟有媽媽好過無...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

codeblue 發表於 18-11-1 16:51
可能我又仲未至於覺得討厭到想佢走, 而對小朋友來說畢竟有媽媽好過無...
...

咁就唔好話有太太等如無
事實你係要有,無左太太會有分別囉

大宅

你唔捨得老公講故事俾仔聽,咁請問你老公有冇喺仔面前情緒爆發過?有冇喺佢面前鬧你?發脾氣?
如果都有,其實你諗下邊樣對仔嘅影響多啲?爸爸好温柔講完故事,轉個頭會突然發火,你估阿仔會唔會嚇親?對佢心理造成傷害呢啲你肉眼睇唔到架!

琥珀宮

結婚4年,阿仔3歲,我地係同事,由拍拖到結婚到現在都是同一間公司。大家 ...

一果已發現佢有問題,既然當年未婚未有小朋友,都可以容忍到繼續一齊,為何而家反而忍唔到,要小朋友在單親家庭長大!

大宅

如果真係要解釋。。。因為一直覺得佢只係有情緒病,佢需要治療,而我係應該陪佢醫學個病,佢並唔係存心要傷 ...

你會唔會覺得佢係因為尊嚴,所以唔去求助

複式洋房

SorenLorensen 發表於 18-11-1 20:23
你會唔會覺得佢係因為尊嚴,所以唔去求助

會呀
同埋佢應該自大到唔覺得醫生會有什麼用

SorenLorensen    發表於 18-11-2 16:47

珍珠宮

開心吸收勳章

jm 我覺得你好好,你好想去解決問題,好想去維繫家庭,但可惜你c6咁對你,你 deserve better, 加油。

複式洋房

cloudwingwing 發表於 18-11-5 21:53
jm 我覺得你好好,你好想去解決問題,好想去維繫家庭,但可惜你c6咁對你,你 deserve better, 加油。
...

多謝你。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

我c6同妳果個差不多
剛才就是為了兩日前的舊報紙鬧我
若做了不合他心意的事,
就會半夜踢我落床,
用枕頭大力焗我,
因為他check我手提,
我已經不能找朋友,教會傾訴幫忙,
因為他會大發雷霆,
每天也對自己說忍到孩子大d就離婚,
可惜多一天也不想忍了

首頁

尾頁