照超聲波

Sarahroman
|
其實照唐氏之前需要照一次超聲波?
koalalee88
|
Sarahroman 發表於 18-10-29 08:07

8周私家照過一次 係去威爾斯唐氏時要求我帶埋B超相
koalalee88
|

政府唐氏12周都會照 但冇相比你
ipcs
|

要呀,因為唔知你個胎大小實際係咪同你用最後經期的第一天計吻合,有好多人無計排卵就中左,月經週期又勁長,週數唔啱就做唔到唐氏。
Sarahroman
|
ipcs 發表於 18-10-29 09:51
要呀,因為唔知你個胎大小實際係咪同你用最後經期的第一天計吻合,有好多人無計排卵就中左,月經週期又勁 ...

但我後日就照唐氏咁點算因我生第一胎是都無出去照過 我依家打番去問下先
ipcs
|
Sarahroman 發表於 18-10-29 09:54
但我後日就照唐氏咁點算因我生第一胎是都無出去照過 我依家打番去問下先
...

無乜點嘅,如果唔match,細左就可能睇下仲安排到另一日照,大左就可以自己出去做T21果類。
laisausau
|
Sarahroman 發表於 18-10-29 09:54
...

唔駛特登即日照,唐氏當日姑娘會照B超+度頸皮
kwokmanching
|
ipcs 發表於 18-10-29 09:51
要呀,因為唔知你個胎大小實際係咪同你用最後經期的第一天計吻合,有好多人無計排卵就中左,月經週期又勁 ...

週數大左,照去政府照唐氏會出現點嘅情況……?姑娘會唔會睇得出週數大咗?
因我未喺出邊睇過私家,我只係去家計會寫咗張懷孕證明就去book產檢,所以我都好怕過咗時期
RubyYu07
|
我記得係照過一兩次,照閃閃都要啦。
ipcs
|
kwokmanching 發表於 18-10-29 20:51
週數大左,照去政府照唐氏會出現點嘅情況……?姑娘會唔會睇得出週數大咗?
因我未喺出邊睇過私家,我只係去 ...

應該憑個胎size會睇到大約幾多週,可能因為咁唐氏篩查的結果會唔準確。
贏在起跑線
|
我威院照唐氏但當日冇叫我俾超聲波相佢睇⋯但我有帶去
kwokmanching
|
ipcs 發表於 18-10-29 20:54
應該憑個胎size會睇到大約幾多週,可能因為咁唐氏篩查的結果會唔準確。
...

我照嗰陣姑娘話胎兒依家5.X cm(唔記得尾數),話應該對應到月經最後一天
Albee.Ng
|
回覆 Sarahroman 的帖子

我都係7周6day 第一次照完超聲波就等到12周幾去做唐氏檢查中途都冇再照過!
dolldollk
|
因為我遲排卵, 照唐氏個時姑娘都叫我show前2次照聲波比佢睇, 見size 岩, 咁佢就話跟私家日子,唔跟經期日