私家生VS政府生

Q寶
|
大家好呀!我初黎報到!

我想問下咁多位會係私家生定政府生?

我老公仲係政府生,而我就想係私家生,
所以我都1516中~

點算好呢?
koalalee88
|
Q寶 發表於 18-10-29 09:38
大家好呀!我初黎報到!

兩邊都排穩陣D
Q寶
|
回覆 koalalee88 的帖子

而家產檢都係兩邊一齊做....
但我老公又話私家比咁貴好似唔值咁~
不如留返多D錢比BB出世用仲好~

ipcs
|
Q寶 發表於 18-10-29 09:41

我同你老公想法一樣,雖然私家住院好服務,但貴100倍有多,我情願攞d錢請陪月同補身好過。
不過有喺私家醫生度檢查。
Q寶
|
回覆 ipcs 的帖子

我明白佢有佢道理~
正正因為咁,所以唔知聽唔聽佢講好~

但另外諗~其實問左我去私家生都係(7-9萬)
我們仲負擔到....
但換來我生BB的各樣環境因素都比較好~

ipcs
|
Q寶 發表於 18-10-29 09:56
回覆 ipcs 的帖子

我明白佢有佢道理~

你地兩公婆傾下先,其實你地捨得畀都可以報埋私家嘅,但政府都排埋會好d,因為touchwood到時係咩高危case,私家醫院好多都唔肯接手㗎,如果政府有你record就較好。
Q寶
|
回覆 ipcs 的帖子

對對對
要冷靜再慢慢傾下~
而家我剛剛15 WEEKS
仲有時間詳細考慮!

laisausau
|
大家好呀!我初黎報到!

視乎經濟能力,呢方面最重要,講緊唔係十萬內,touch wood有什麼特殊需要都可以負擔~我朋友私家開刀,大人ok,BB要訓箱觀察,結果都將BB轉去公家住左個幾星期~否則張單過20萬
樓主幾週?其實唔駛太早決定,公私兩邊產檢,到私家收你可以落訂,都要30幾week呢
Q寶
|
回覆 laisausau 的帖子

而家仲有時間, 15 WEEKS啫~!!
只係個心1516, 所以上黎收集下大家意見

猫物語
|
最好考慮埋開刀定順產嘅因素
我要做媽媽
|
費用如果負擔到既話,我覺得可以系私家生架,不過最好都係兩邊做檢查
koalalee88
|
Q寶 發表於 18-10-29 09:41

我政府 私家都生過 順產 第三胎都揀返私家 各有各優勢 但BB同媽媽不是高風險經濟條件又ok私家當然首選啦 睇你自己需求咯 要服務態度好擇日開刀一定去私家,大吉利事講句 有乜事穿羊水Call白車系送返政府 所以政府有必要照期檢查
Q寶
|
回覆 猫物語 的帖子

如果冇特別,我當然想順產啦~
Q寶
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

我而家就係兩邊都有做產檢~

我會再同老公商量下先~
Q寶
|

完成同意呀!
而家我經濟負擔到私家,所以想舒服D~但同時我又要考慮點樣說服我老公~

所以一定要攤開同老公商量~
EstrellaDamm
|
大家好呀!我初黎報到!

我兩胎都政府生,順產,個人覺得好好。如果你所屬區域政府醫院有特別房(三人房),我個人覺得值得加錢 upgrade (三千左右一日),產後入住。不過有冇呢類房就視乎醫院,同當時 availability。

此外,我都有搵私家醫生做產檢。
菩提子
|
Q寶 發表於 18-10-29 11:28

完成同意呀!

點解要說服老公? 得罪講句,感到你老公自私。生bb一事上,男人可以做到d咩減輕老婆在生產上受的痛苦? 若能力付擔到,而老婆想去私家生令大人小孩都得到更妥貼照顧,產 婦又可以安心點生產(找信任的醫生接生),用錢可以保障多點(如,最少用錢可保障你生產時,想用止痛 就有止痛減輕痛楚,政府無保證一定有笑氣,無痛分娩給你,睇你運氣,私家你付款一買一賣)。私家生完有姑娘照顧bb.住院間產婦可好好休息幾天,政府一生完就要自己照顧bb根本無得休息。
若你老公不是因能力問題,而想慳錢,沒考慮個生產者的辛苦。這種自私的老公,為何要幫他生b? 由懷孕到生b,老公付出過什麼?
JD930    發表於 18-10-29 15:39
猫物語
|
Q寶 發表於 18-10-29 11:25
回覆 猫物語 的帖子

如果冇特別,我當然想順產啦~

我自己係揀私家順產,我同c6計劃生一胎,所以貴d都會揀私家,姑娘真係好態度d,好肯去教你點生點用力。
Q寶
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

但都有問過政府醫院,但佢地要去到真正生個日先知有冇得UPGRADE,
所以都有機會冇得UPGRADE...

Q寶
|
回覆 菩提子 的帖子

唔係負面嘅意思!我深信我老公唔係自私的人,
佢好鍚我同肚入面嘅BB,
只係佢有諗過TOUCHWOOD有咩事,
私家都會唔受,唔叫我去返政府睇~
佢係比較CONCERN我同BB的健康問題....

同樣,作為佢太太同BB媽媽,
同老公有少少生B地點的分歧都好正常,
要大家都安心同快樂,有必要達到共識~!!