懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

十分認同樓上!
私家生BB, 保障BB 同媽媽, 媽媽生BB 真係會有風險, 既然有能力比錢私家, 當然要比最好服務比太太

最好叫老公請埋陪月, 我12週已經搵定了

JD930    發表於 18-10-29 15:40

大宅

回覆 猫物語 的帖子

有共識係好事~
我相信我同我老公都好快有共識~
佢一定會以我同BB的健康為大前提~!

大宅

回覆 tony400 的帖子

我都好認同架其實,最主要係我生完BB可以休息得好D~

男爵府

Q寶 發表於 18-10-29 11:28
回覆 koalalee88 的帖子

完成同意呀!

我先生任我選話如果100K 內都ok 可去私院佢話自己鍾意邊都ok
但我d C9仔都係想留多d 錢俾bb
所以我都好大機會去政府

複式洋房

Q寶 發表於 18-10-29 11:25
回覆 猫物語 的帖子

如果冇特別,我當然想順產啦~

有錢就私家生。

用戶要求終止服務

Q寶 發表於 18-10-29 09:56
回覆 ipcs 的帖子

我明白佢有佢道理~

我初初都好似你咁諗,10萬左右我哋都負擔到。但最後我決定喺政府醫院生,亦冇後悔過,因為有太多unexpected 情況會發生,而用嘅錢會超出你預算(當然多多都負擔到就另話)。我小朋友出世住咗喺icu好多日,如果喺私家,條數我都不敢想像。有人話出世後有問題可以轉去政府,但係,都要政府兒科有位先可以收到個bb。

水晶宮

我自己私家生。
兩邊睇,除非早晚產,從未諗過政府生。

男爵府

Q寶 發表於 18-10-29 09:41
回覆 koalalee88 的帖子

而家產檢都係兩邊一齊做....

私家生對老公當然唔值,因為根本唔係佢生佢去住,佢基本上只負責比錢,無享用,邊度值
如果經濟唔太問題、BB檢查一直正常,我選擇私家,身邊朋友多生左仔,有公立有私家,私家基本上無聽過有咩壞評價,最重要係醫生自己揀,成個孕期由頭跟到尾。
但公立嘅,擺明順產唔到都要捱極耐先轉開刀,仲要開刀傷口又長又醜;順產陣痛時係咁比人鬧;生完真係一滴奶都無,bb狂喊想補奶粉,跪求姑娘先肯拖捨少少奶粉,如同坐監。咁公道講句,都有人喺公立生左覺得ok嘅,但要好好彩遇到好人。

水晶宮

Q寶 發表於 18-10-29 12:09
回覆 EstrellaDamm 的帖子

但都有問過政府醫院,但佢地要去到真正生個日先知有冇得UPGRADE,

係㗎,到時先知,我嗰時都係咁。你好希望住可以要求早啲入紙排隊,不過排到你而你又未生完都要照畀錢。

大宅

我覺得人人值觀不同。有人覺得留返錢比BB用, 有人覺得成世人先生一個, 最多二個, 當然要舒服D, 安心D。

我自己私院順產, 有朋友話順產使乜去私家, 我覺得医生自己選, 生完可以休息, 唔使照顧BB , 尢其對生第一胎的媽媽較好。因為無經驗, 生完又累, 重點有精神2個鐘喂一次奶。當然大前題係經濟要負擔得到啦~

大宅

Q寶 發表於 18-10-29 12:14
回覆 菩提子 的帖子

唔係負面嘅意思!我深信我老公唔係自私的人,

那他是應支持你私家,政府兩手準備。而不是一開始就認定一定有事,而要去政府先。若正正常常無特別野的,私家一定比政府服務更舒適。產婦要舒適,要得到專人服務,一定是私家。政府無可能專為你一人服務。生完,bb照顧,都是靠產婦自己。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

菩提子 發表於 18-10-29 15:19
那他是應支持你私家,政府兩手準備。而不是一開始就認定一定有事,而要去政府先。若正正常常無特別野的, ...
同意

子爵府

回覆樓主

私家生呀,政府生d人都係budget唔夠想慳錢咋嘛,咁如果負擔到私家做咩唔去私家而要去睇人臉色生仔?仲要生完同十幾個人+bb一齊訓同一間房,諗起都攞命

已刪除用户

男爵府

我第一胎私家開刀,住4日,好舒服,有得訓。如經濟許可不妨私家生。政府生就自己顧自己,個bb跟身冇得訓,但快上奶因爲你一定要餵佢,但可能痛死都冇乜人理你,所以要衡量自己想舒服頭幾日還是一生完就辛苦既開始。

子爵府

回覆 Q寶 的帖子

我當時都好似你咁1516,反而我老公一開始就話要去私家,只係struggle去仁安定浸會

依家個女十個月大,我望返轉頭,仍然好慶幸自己選擇係私家生,因為第一胎,無經驗,頭個幾日起碼得到足夠休息,返到屋企之後真係好地獄,埋身,泵奶,每兩三個鐘一次。再加上近期係HA secrets度見到一啲人留言話當未上奶同唔夠奶要補奶粉/水奶,好似乞兒咁乞,我就覺得見到都怕怕。

如果有機會有第二胎,我諗今次我唔會再1516了

洋房

Q寶 發表於 18-10-29 09:38
大家好呀!我初黎報到!

我想問下咁多位會係私家生定政府生?

完全唔想冒險去公立生,我啲家姐都係法國醫院開刀生,打算嚟梗都係咁。

別墅

大家好呀!我初黎報到!

我第一胎政府生,我由入院已經要求 upgrade 頭2等房但可能因為龍年到出院都冇位。 好彩都叫做有個窗口位,但風口吹正 BB 床都冇法只可以包好 BB. 生仔完全冇止痛針, 要我自己慢慢 pack 好行李先送我去產房(已經痛到pack 吾到,好彩我吾多野). 生完產後房冇位BB 上房先,我就吾知邊度訓左6個鍾(我攰到訓死左)。第一胎吾識畏人奶亦冇咩奶, 有幾個人奶姑娘教我擠奶,完全當乳牛甘大大力擠, 痛到(emoji)出院屋企人未到已經要pack 好行李抱住BB 趕出走廊坐住等(emoji)
第二胎私家生似返D 人,有止痛,姑娘會用方法令BB 快d出世. 產後 去BB 房畏奶,姑娘見我去得蜜叫我休息下佢地可以俾奶粉. 完全吾同 ☺️

大宅

大家好呀!我初黎報到!

有錢就私家生

大宅

大家好呀!我初黎報到!

如果負擔到,就私家。但一定要兩邊排。

首頁

尾頁

跳至