懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

私家醫院的職員會關注媽媽的意見和情緒,第一時間解決,政府醫院職員人手短缺,分緩急,即使存在風險,但醫生短缺下,不能盡快為媽媽診治,這是令人擔心之處。

大宅

Q寶 發表於 18-10-29 09:38
大家好呀!我初黎報到!

我想問下咁多位會係私家生定政府生?

私家貴d, 但因為多數鼓勵開刀,會好快日搞掂。但如果touch wood BB有咩事,私家只會轉送去政府醫院。因為佢地呢方便都設備唔夠政府好。

政府生,因為鼓勵順產,但唔少人都因唔同原因而要開刀(食全餐),相對係痛苦得多,但價錢係抵的。
所以睇你自己想點。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Q寶 的帖子

系亞,最好將所有情況都列曬出黎,再分析下

別墅

Q寶 發表於 18-10-29 09:38
大家好呀!我初黎報到!

我想問下咁多位會係私家生定政府生?

我老公2胎都幫我選私家生,我揀仁安。因為啊嫂生B揀政府,結果好吵人多嘛生完休息唔好之類,我老公覺得會好辛苦~私家2人房乜都唔使理食好訓好休息好。不過睇你地商量點睇筆數

男爵府

首先,有考慮過順產定開刀?會不會餵人奶?
想開刀的話,如果唔係特別情況(例如胎位不正)政府好大機會要你順產。
而餵人奶政府會極度鼓勵你,又一早比個B你自己湊,比起私家要你去育嬰房(除左私家單人房可以同BB一間),上奶會順利D。
去私家唔止係10萬budget, 有朋友開刀失血過多,輸好多血先搶救到,又有聽講入NICU... 預15萬資金會比較合理。

首頁

尾頁

跳至