(準備懷孕一問) 陀B係咪一定會爆妊娠紋?

walter632
|
想問下各位jm,其實如果有左bb係咪一定會有妊娠紋?因為之前聽d親戚講到好恐怖,又話會爆到好似西瓜咁,
我心諗,應該冇咁誇張呀?但而家愈諗反而愈驚!
又驚到時拖拖下變做高齡產婦咪仲衰囉!
有冇jm可以分享下你地嘅懷孕經驗啊?
Fishbbmama
|
唔一定陀親bb都有, 唔駛太擔心
tester5
|
walter632 發表於 18-10-29 12:14
想問下各位jm,其實如果有左bb係咪一定會有妊娠紋?因為之前聽d親戚講到好恐怖,又話會爆到好似西瓜咁,
我 ...

我生兩個都冇,不過個肚唔大,兩個都6磅重。我都好努力塗豬油膏/cream,想爆都冇機會比佢地爆
koalalee88
|
我 ...

我生三個都冇紋都係夜晚普通保濕 個肚大超大碼
皮膚問題好個人 有人早晚保濕做足一樣有
IloveJJ
|
我 ...

唔一定,我完全無
lovelywww
|
回覆 walter632 的帖子

睇皮膚乾唔乾
我3個月開始有一條好細
cindy618
|
有都無計啦,送你一個bb喎
Freesia_cat
|
唔一定,我生2個都無。
lingling66
|
我無,不過要個肚唔好太長,大概bb 6磅。
WY2864
|
其實呢個問題就算連醫生未必答到你
不過計我話就而家咁多人過搽個d預防妊娠紋嘅乳霜,
我知calrins個枝都多jm用,你可以上網search下
walter632
|
tester5 發表於 18-10-29 13:21
我生兩個都冇,不過個肚唔大,兩個都6磅重。我都好努力塗豬油膏/cream,想爆都冇機會比佢地爆
...

你陀B個陣搽咩? 有jm都話搽野work,但係我仲係有d擔心
始終爆左真係未必咁容易整得走
walter632
|
lovelywww 發表於 18-10-29 17:26

睇皮膚乾唔乾

咁即係關保濕事?做多d保濕可以預防到?
tester5
|
walter632 發表於 18-10-30 16:09
你陀B個陣搽咩? 有jm都話搽野work,但係我仲係有d擔心
始終爆左真係未必咁容易整得走
...

我只係楂政府診所開比我既豬油膏咋。

你只要明白爆妊娠紋既原理,就可以盡量避免,咁如果避唔到都冇辦法,亦真係整唔走既。生BB係開人事,又唔需要因爲咁小事而唔開心既。

爆妊娠紋既原因係,你既肚大既速度太快,快過你皮膚可申展的速度,紋就會出現。
所以,肚體積唔會突然爆大+加強皮膚申展性(楂豬油膏/其他cream也有幫助)就可以避免妊娠紋既出現。非常簡單易明。但係咪成功,就因人而異。
biloveu
|
我 ...

我無
fanyi02211990
|
WY2864 發表於 18-10-30 12:07
其實呢個問題就算連醫生未必答到你
不過計我話就而家咁多人過搽個d預防妊娠紋嘅乳霜,
我知calrins個枝都多 ...

樓上講嘅應該係clarins stretch mark control,
clarins成set孕婦產品,比較出名就係呢枝啦
個陣我大肚嘅時候都係搽佢咋
keep住搽基本上都無點爆過紋
就係我手上揸住呢枝

walter632
|
回覆 fanyi02211990 的帖子

咁如果我而家開始plan陀B,幾時要開始搽?
Lopopo
|
我 ...

爆唔爆妊娠紋話同遺傳有關,你可以問問你媽媽有無爆

另外,一定唔可以r,一r就出紋
lovelywww
|

我覺得有關 天氣好凍都會爆紋
生完慢慢變淡,啲紋唔係成個肚都有
肚臍位以下同腰側
痕我有R 忍唔到
ms_ming
|
我 ...

我生兩個冇。我家姐生兩個都冇。阿媽生兩個亦都冇。我阿婆生十幾個都冇。 某程度上我覺得可能同遺傳有關
摩登姑娘
|
我 ...

我一條都冇