懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身無濕疹嫁,係冬天皮膚乾會周身痕,查補濕就無事,
但陀bb三個月左右開始,兩隻手手背都出佐濕疹,痕到不行(emoji)(emoji) 夜晚真係瞓唔到覺,我只係手背呢兩撻已經咁辛苦我好怕會發到全身都係(emoji)(emoji)
去佐睇中醫話我個肝超濕熱(emoji) 食佐三日藥加介口後,開始無咁痕喇,
濕疹位就由又紅又腫又出水 ,變成為乾、出現死皮,
咁樣其實係咪代表好緊嫁喇?
但無細撻到啊(emoji)(emoji)(emoji)
我好怕依家未醫好既話bb出世之後會傳染到俾佢啊我個中醫話一定會(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

查木瓜膏。 我出一搽就好。
回覆 Arryeee 的帖子

Hello Arryeee, 如果父母有濕疹, 子女都有機會遺傳到, 濕疹皮膚會較乾燥, 可以勤d甘搽成份天然無色無味既保濕膏, 厚厚甘搽幫皮膚按摩吸收, 另外唔好用太熱既水沖涼, 選用性質溫和既沐浴露, 清潔身體時唔好大力磨擦,依家皮膚情況點呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

樓主可唔可以share相睇吓係咩樣?

大宅

Arryeee 發表於 18-10-29 15:17
我本身無濕疹嫁,係冬天皮膚乾會周身痕,查補濕就無事,
但陀bb三個月左右開始,兩隻手手背都出佐濕疹,痕 ...

無事的,我出到全身都系。中醫話咩濕疹,胎毒。皮膚專科話荷爾蒙影響,婦產科話bb體內蛋白與我自身蛋白 有敏感反應引起的皮膚敏感,話要生左b才會好返。唯有忍忍忍。。

複式洋房

回覆樓主

我早排查佐幾日1%類固醇控制住先,同埋食佐一個星期中藥 好返好多喇,依家keep住介口,濕毒既野真係完全唔掂得啊 試過貪口吃佐好少牛,都即刻發返,又要由頭黎過(emoji)

別墅

你真係頂唔到痕嘅話,睇埋皮膚科啦。
佢肯開類固醇比你,你就查。會快好好多。
加埋中藥調理,打返好個底,問下中醫有冇清胎毒嘅中藥,遲啲先食。
我之前成個肚都係,仲有前臂、頸、面、腳都有,痕到死,34週開始發。之後睇中醫冇咁痕,但真係退係生左之後。
而家生左12日,個身冇紅,但頸、前臂喺夜晚都會痕。中醫話我都仲有啲燥熱,腺體分泌失調,即係陰陽失調,要繼續飲中藥調理緊。

另外,你可以使下查月見草油或者borage oil, 二選一就得。我生完先記得有呢啲油可以用,對濕疹皮膚幾好。因為有GLA,係濕疹皮膚欠缺嘅一種脂肪酸。查左我冇咁痕。

你都可以衡量下會唔會內服,佢會幫手調節返荷爾蒙。以下係上網copy:
//根據近年來的研究,經前症候群和荷爾蒙分泌不穩定有關,因此引起諸多生理與心理的失調與不適;補充GLA可以產生類荷爾蒙(Eicosanoids)的物質,協助調節各種荷爾蒙的平衡,以舒解女性經前症候群與更年期障礙。
2.皮膚健康的維護
琉璃苣油所含的必須脂肪酸GLA對皮膚最明顯的功用,莫過於維持細胞膜的健康,並使細胞保留較多的水分,判斷GLA攝取是否充足的一個指標,就是皮膚乾燥的程度。GLA轉化成前列腺素PGE1有抑制發炎、擴張血管的作用,對於皮膚發炎敏感問題,如溼疹、乾癬、皮膚乾燥發癢、青春痘,也有改善的作用。//

我有食到,亦都餵緊人奶,冇減奶量。不過諗住食到好返就會停。

大宅

好明白你苦況!我10w時都出現濕疹,起初只有頸痕,之後雙手同pat pat都有,唔敢搽藥膏,只有搽lotion頂住先!但情況越來越差,夜晚痕到瞓唔到,到天光人已「R」到虛脫才能瞓,瞓醒就發現雙手都「r」到出血,要睇中醫!幸好,食咗三日藥開始止痕,晚上有得瞓!中醫話係陀b引起,要生完先真正冇事。佢教要戒口,一星期後皮膚開始好轉。現在每晚沖完涼會即時搽bb油,我覺得bb油好見效,so far未再有痕過,皮膚也完全康復。

複式洋房

Kat00Kat 發表於 19-1-12 06:01

好明白你苦況!我10w時都出現濕疹,起初只有頸痕,之後雙手同pat pat都有,唔敢搽藥膏 ...

Hello, 可唔可以share你個中醫contact

大宅

回覆 melody1224 的帖子

周大偉醫生,喺油麻地,上網search就搵到。

大宅

回覆樓主:

樓主宜家點呀?如果都係冇咩改善就試下康和堂,醫濕疹都有效果,西醫類固醇治標唔治本,唔搽就翻發

大宅

我陀第一胎時,除頸以上,其餘地方都係...我用左這款cream 及番梘就慢慢紓緩了....睇吓對你有冇幫啦

複式洋房

回覆樓主

多謝咁多位既意見啊
最後我都係無睇西醫吖
我用佐一枝b5萬用修護霜,完全可以舒緩啲濕疹,
好少發出黎喇,依家生完一個月左右,啲濕疹暫時都無發喇

大宅

Arryeee 發表於 19-5-1 19:05
多謝咁多位既意見啊
最後我都係無睇西醫吖
我用佐一枝b5萬用修護霜,完全可以舒緩啲濕疹,

可唔可以分享邊隻萬用修護霜? thx

複式洋房

hellooching 發表於 19-5-3 20:56
可唔可以分享邊隻萬用修護霜? thx

我是睇到呢一篇 之後試哂果兩款產品,
不過我主要用b5果枝多 隨身袋,一痕就查
同埋每次查前都一定要洗乾淨雙手啊 試過有一次唔記得洗,爆好多水泡
https://www.facebook.com/131243880270965/posts/954903957904949?sfns=1

首頁

尾頁

跳至