黑杞子沖水,咁藍色嘅?正常嗎?

agugi
|
以前冲過紫色D,今次新買,十幾粒咁蓝嘅?有冇問題呀?請各位指教。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cbeyond
|
唔同水質, 唔同溫度, 顏色有唔同。
紫&藍色都會有。
不過十幾粒唔多嗎? 唔好太多喎
newspaperhang
|
我屋企果d 都係咁既色
agugi
|
cbeyond 發表於 18-10-29 15:34
紫&藍色都會有。

藥房個掌櫃叫我放十幾粒
dickl
|
cbeyond 發表於 18-10-29 15:34
紫&藍色都會有。
點解?
cy101
|
水嘅PH值唔同, 顏色會有唔同!
|

60度水沖,泡2分鐘可飲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-10-29 15:58
pollyly
|
我都係放十幾粒架,好似茶葉咁不停沖
siuman3317
|
正常但水不可太熱會浪費花青素
BGCOME08
|
agugi 發表於 18-10-29 15:30
以前冲過紫色D,今次新買,十幾粒咁蓝嘅?有冇問題呀?請各位指教。

請問邊度有得買?想買咗好耐了……
fatcat123
|

正常呀,記得水溫不能太高,60度左右可以了。太熱的話青花素沒有效果
cbeyond
|
agugi 發表於 18-10-29 15:37
藥房個掌櫃叫我放十幾粒

中醫話唔使多, 每日十粒8粒就可以
llmom
|
pollyly 發表於 18-10-29 15:44
我都係放十幾粒架,好似茶葉咁不停沖

我都係
goo_littlebb
|
我都買左樽, 但其實60度水即係幾熱? 屋企無溫度計
Poyau
|
顔色正常
CINDYC
|

我都有同樣問題想問。
同一水溫沖我自己買的紫色,我爸買的好似樓主您沖一樣藍色。
CINDYC
|
fatcat123 發表於 18-10-29 16:00
正常呀,記得水溫不能太高,60度左右可以了。太熱的話青花素沒有效果

我都係用電熱水瓶60度水沖。其實可唔可以日日飲?
sabun
|
我都是咁色,花青素來,耍堅持天天飲才有用,我渣都吃埋!
茄子
|

我做過實驗,同ㄧ杯水,藍色、紫紅色、透明、黃黄地都有,水温不同,顔色不同。
manfatcentre
|
茄子 發表於 18-10-29 18:17
我做過實驗,同ㄧ杯水,藍色、紫紅色、透明、黃黄地都有,水温不同,顔色不同。
...

有冇人知包杞子放左好耐仲用得嗎?沖出來好像啡色