3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

細b成日倒亂,大b好多野都仲想我陪佢玩
點樣可以令大b獨立嘅,因為有時我要顧住捉個細,都真係陪唔到個大
我有時都想陪大嘅做下手作仔咁,但細b就埋黎倒亂,我顧住捉開佢,都陪唔到大
可以點呢?

男爵府

陪月勳章

呢個真係一個好問題.... 我大女7歲讀小二都仲係好想我陪佢玩陪佢溫書, 細女兩歲又係成日倒蛋小霸王.....

有時覺得7歲都應該要獨立o的, 但爭寵呢樣野真係冇得講

男爵府

hoiching0516 發表於 18-10-31 16:47
呢個真係一個好問題.... 我大女7歲讀小二都仲係好想我陪佢玩陪佢溫書, 細女兩歲又係成日倒蛋小霸王.....

...

係要獨立嘅,不過有時都驚佢唔明會唔開心,點解媽媽只陪細b, 我大b都只4歲,都仲要媽咪陪時間,自己細b出左世,啲時間表都亂晒,好忙囉,只能見咩做咩

珍珠宮

做媽媽呢個時候好難分身架~爸爸要多D時間陪大b,兩個大人要平衡一下

男爵府

RubyYu07 發表於 18-10-31 21:10
做媽媽呢個時候好難分身架~爸爸要多D時間陪大b,兩個大人要平衡一下

爸爸始終要返工,日頭冇可能幫到手
下下要等佢返黎先做到,我覺得好把鬼

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得真係需要幫手,自己一個人好難搞掂兩個

珍珠宮

sumpo 發表於 18-10-31 23:48
爸爸始終要返工,日頭冇可能幫到手
下下要等佢返黎先做到,我覺得好把鬼
...

咁你日頭係一個人湊兩個b嗎?有無其他人幫手

男爵府

RubyYu07 發表於 18-11-1 16:01
咁你日頭係一個人湊兩個b嗎?有無其他人幫手

冇人幫架
唉…有時下下要叫人又好煩
99我打死口都唔會嗌
搵自己阿媽都可以,有時自己做到都想自己攪掂
我唔係怕辛苦,只係有時湊兩個,好難滿足晒兩個需要,想呻下,想睇下大家係咪都咁
不過日子耐左,宜家我同大b坐埋枱做功課溫書,細b都好似知,慣左啲,佢自己玩呀,一係坐係我懷中冇耐自己訓埋,都算係咁……

珍珠宮

sumpo 發表於 18-11-1 16:09
冇人幫架
唉…有時下下要叫人又好煩
99我打死口都唔會嗌

宜家都暫時係和諧畫面,不過如果要煮飯買餸之類就麻煩D!

男爵府

RubyYu07 發表於 18-11-1 16:15
宜家都暫時係和諧畫面,不過如果要煮飯買餸之類就麻煩D!

買餸平時阿大返學就同阿細買囉
夜晚煮囉,有小朋友好難唔煮飯
盡量煮到都唔外買

珍珠宮

sumpo 發表於 18-11-1 16:28
盡量煮到都唔外買

同意!有小朋友唔想求其煮,點都要食得營養D

男爵府

sumpo 發表於 18-10-29 16:15
點樣可以令大b獨立嘅,因為有時我要顧住捉個細,都真係陪唔到個大:t ...

手作就真係做唔到,陪讀書,識字,都仲可以。 我係抱著教。其實最好就係教果時分開兩個,不過我有99都好似無咁個。我只能夠抱著盡可能教。

男爵府

點樣可以令大b獨立嘅,因為有時我要顧住捉個細,都真係陪唔到個大:t ...

我同你差不多。
大b同佢報社區中心既興趣班,泥膠,勞作...
咁大b有得玩而細b唔會攪住。
如果可以一齊玩既嘢,畫畫,砌圖,就係家一齊玩。

珍珠宮

sumpo 發表於 18-11-1 16:28
盡量煮到都唔外買

好明白,都想小朋友食得健康D有營養

男爵府

sumpo 發表於 18-10-31 17:31
係要獨立嘅,不過有時都驚佢唔明會唔開心,點解媽媽只陪細b, 我大b都只4歲,都仲要媽咪陪時間,自己細b出 ...

我同你相反,我係顧住個大忽略左個細。
我一個3歲一個8個月,大b讀k1,放學返黎我就陪食飯、做功課、畫畫、做勞作、講故事,除左講故事會抱埋細b,其他時間多數細b放網床自己玩。不過我覺得大b返左學時,細b可以獨佔媽咪,即使果段時間我做家務多,咁大b放學就俾多d時間照顧大b都好公平。

公爵府

咁屋企冇其他人可以幫手睇住個細加咩?成日咁樣,會俾大嘅覺得你偏心嘅,所以平時要多啲同大嘅溝通

公爵府

咁屋企冇其他人可以幫手睇住個細加咩?成日咁樣,會俾大嘅覺得你偏心嘅,所以平時要多啲同大嘅溝通

珍珠宮

分身乏術。肯定會忽略左其中一個架…

大宅

大既要陪玩時, 放細既入bb床/highchair
, 俾d玩具佢, 佢又睇到大既玩。。。

我都係完全冇人幫手湊, 自己睇兩個

公爵府

RubyYu07 發表於 18-10-31 21:10

啱,一定要叫埋老公幫手

首頁

尾頁

跳至