青少年暗瘡如何處理?

ruby
|
阿仔16歲,兩邊面頰都長了暗瘡,請問有什麼有效方法改善呢?
Poyau
|
考慮睇皮膚科醫生
love2talk
|
ruby 發表於 18-10-29 16:58

我女都係,睇咗醫生後,醫生只係開咗支暗瘡水比佢,但因我女嗰啲係暗粒,我又冇比佢用。
metrochung
|

100%茶樹油
hellomiki
|
我都想知
MerryMe
|
如果嚴重又紅,最好睇皮膚專科,唔理佢變左凹凸洞就慘,無得救
wcandtt
|

我大仔17歲,三個月前,暗瘡多如繁星,尤其是個額頭。

我比佢去美容院,做$1000一次的facial ,10天一次,沒有好轉,佢自信心也低落

之後帶佢去睇皮膚科醫生,話佢荷爾蒙分泌失調,可以比佢食A酸,有機會傷肝,要定期抽血,要連續食3-6個月。

仲有食完皮膚會好乾好乾,甩皮,要搽cream.

現在食左3個月,好左9成9,效果好好,好後悔自己初初無知,冇一早帶佢睇醫生。

各位媽媽,嚴重的暗瘡真係要睇專科醫生㗎,小朋友的自信心好緊要的,尤其是青春期。

hellohelloruby    發表於 18-11-7 17:00
kee222
|
wcandtt 發表於 18-10-30 00:27
我大仔17歲,三個月前,暗瘡多如凡星,尤其是個額頭。

我比佢去美容院,做$1000一次的facial ,10天一次, ...
想知食A酸每月幾錢架?

家文
|
我青春期時塊面都喪爆瘡爛面,本身淨係生額頭,之前兩邊臉頰都勁多…一路爆發左大約6-7年, 個時好多偏方都無用(但無睇過皮膚醫生同食 A酸)。之後青春期完左就好少好少生瘡,印都無乜,係個時處理不當亂吱有1-2粒洞仔。
所以其實唔理應該都無大問題。
Protea
|
我大仔17歲,三個月前,暗瘡多如凡星,尤其是個額頭。

我比佢去美容院,做$1000一次的facial ,10天一次, ...

我仔都係食左三個月有多, 初初頭皮落雪, 面甩皮以雪花, 而家就只係嘴唇超乾甩皮, 不斷揸潤唇膏同面霜, 出街仲要注意防曬, 我反而擔心嘴唇咁乾法, 會唔會將來唔食藥都咁, 但次次見到醫生又唔記得問。
LedTV
|
頭皮落雪
咀唇甩皮都小事
如果唔醫,本身又易起疤
真係會左右面位像晒肉粒變肉芽再發大,想醫都醫唔到d 疤,唔係印

所以趁早醫

wcandtt
|
Protea 發表於 18-10-30 01:22
我仔都係食左三個月有多, 初初頭皮落雪, 面甩皮以雪花, 而家就只係嘴唇超乾甩皮, 不斷揸潤唇膏同面霜 ...

我覺得唔會,放心!
wcandtt
|
kee222 發表於 18-10-30 00:44
想知食A酸每月幾錢架?

大約$1400左右
bkfans123
|
Protea 發表於 18-10-30 01:22
我仔都係食左三個月有多, 初初頭皮落雪, 面甩皮以雪花, 而家就只係嘴唇超乾甩皮, 不斷揸潤唇膏同面霜 ...

吾會,阿出食過,現在嘴唇正常
ccn008
|
我仔去我做開果間做facial, $120深增清潔
leetim
|

暗瘡膏

唔得就睇醫生
Protea
|
wcandtt 發表於 18-10-30 06:59
我覺得唔會,放心!

希望係, 確係乾得好緊要, 唔該晒!
Protea
|
bkfans123 發表於 18-10-30 07:11
吾會,阿出食過,現在嘴唇正常

好的, 謝謝!
hhmum
|

食A酸要幾錢?
emily22
|

我女兒又是這樣,食左A酸,自信心回來