孕期感冒頭疼……

Cindy曾
|
懷孕以來時常頭疼,最厲害一次二晚訓唔到覺!睇醫生開止痛藥(emoji) 不敢食!第二個月時忍不住食一粒又挨過了。但係每二個禮拜左右就頭疼死了,昨晚五點左右訓醒超級頭疼喉嚨痛,今天起身流鼻血了,鼻好痛頭又痛,焗住睇中醫,農本坊診所嘅,唔知對感冒效果好唔好呢?唔得嘅有需要睇返西醫嗎?

yayanyan13
|
Cindy曾 發表於 18-10-29 17:05
懷孕以來時常頭疼,最厲害一次二晚訓唔到覺!睇醫生開止痛藥(emoji) 不敢食!第二個月時忍不住食一粒又挨過 ...

我呢幾日都洗鼻水 傷風 睇完醫生 藥照食 應該冇咩既 醫生會開番安全既藥
我要做媽媽
|
如果真係好痛痛你都係食藥喇
Cindy曾
|
我要做媽媽 發表於 18-10-29 19:04
如果真係好痛痛你都係食藥喇

上午睇中醫,飲三天藥水先,唔得嘅轉西醫啦!西醫有保險更加好!中醫290一次都幾貴!
Cindy曾
|
yayanyan13 發表於 18-10-29 19:03
我呢幾日都洗鼻水 傷風 睇完醫生 藥照食 應該冇咩既 醫生會開番安全既藥
...

你幾周呀?後期嗎?我剛剛三個月未穩定呀,好多器官發育階段我擔心!不過頭真係痛囖!
Cindy曾
|
yayanyan13 發表於 18-10-29 19:03
...

我三個月未穩定 器官應該發育階段我擔心!所以睇中醫了,唔好轉西醫囖!頭疼中醫未必醫好!
kimmycheung1988
|
回覆 Cindy曾 的帖子

咁好似都係搵搵醫生好 D 喎
Cindy曾
|
kimmycheung1988 發表於 18-10-29 19:40

咁好似都係搵搵醫生好 D 喎

睇過中醫,藥粉飲三天先
yayanyan13
|
Cindy曾 發表於 18-10-29 19:38
你幾周呀?後期嗎?我剛剛三個月未穩定呀,好多器官發育階段我擔心!不過頭真係痛囖!
...

我32週
cookingbaby
|
懷孕初期果陣我都係感冒唔舒服,後來頂唔緊,去咗體中醫食中藥調理身體,食咗兩次就好咗啦。
Cindy曾
|
cookingbaby 發表於 18-10-29 21:08
懷孕初期果陣我都係感冒唔舒服,後來頂唔緊,去咗體中醫食中藥調理身體,食咗兩次就好咗啦。 ...

就係初期以來三個月都仿佛感冒頭暈,每個月都頭疼幾天好勁嘅!因為忍過去了,呢次流埋鼻血好嚴重嘅啦!我覺得西醫都無用,睇中醫先咯!
我要做媽媽
|

中醫既話,見效真係冇咁快。290一次,最緊要有效
Cindy曾
|
我要做媽媽 發表於 18-10-29 22:20

中醫既話,見效真係冇咁快。290一次,最緊要有效

鼻辛苦咯,好痕呀而家又塞!頭疼反而訓二天會好
siuball
|
我都係剛剛頭痛到巔,訓吾到,睇左西醫食止痛藥係有效,但總吾能夠4個中食一次,跟住去左睇中醫,話係入左頭風,食左三日藥好好多了,我建議睇中醫
Cindy曾
|
siuball 發表於 18-10-30 07:33
我都係剛剛頭痛到巔,訓吾到,睇左西醫食止痛藥係有效,但總吾能夠4個中食一次,跟住去左睇中醫,話係入左 ...

睇中醫了,慢慢調理
kimmycheung1988
|

保重呀
Cindy曾
|
kimmycheung1988 發表於 18-10-30 11:11

保重呀

嗯!今日好返好多,精神OK!謝謝關心