識彈琴的父母會親自教自己的孩子彈琴嗎?

ipcs
|
定係都會請老師教?
zitzai
|
搵老師教,陪練 only
ipcs
|
zitzai 發表於 18-10-29 17:38

可否分享下點解選擇搵老師教?
你的小朋友幾歲開始學琴?
estherfu
|
練就算,教既就唔好,到時激氣又傷感情就唔好
agnesmama
|
zitzai 發表於 18-10-29 17:38

Same same, 有時”獻技”等佢羨慕下,再努力啲練習
zitzai
|
ipcs 發表於 18-10-29 17:43
可否分享下點解選擇搵老師教?
你的小朋友幾歲開始學琴?

5 歲開始學

本身我都有教書經驗,佢 d 中英文一向自己黎。教自己嗰個同教學生好唔同。d 嘢明知未夠好未夠熟要再做,但自己嗰個好可憐嘅眼睛望住我就會衰心軟。心軟完佢又確係未達標,長遠會拖慢佢。另外就係我唔想再勞氣多樣
ipcs
|
zitzai 發表於 18-10-29 18:04
5 歲開始學

本身我都有教書經驗,佢 d 中英文一向自己黎。教自己嗰個同教學生好唔同。d 嘢明知未夠好未夠 ...

係咪請左老師返屋企教?
zitzai
|
ipcs 發表於 18-10-29 18:10
係咪請左老師返屋企教?

我地上老師屋企
little_monkey
|
我請老師教,第一自己識唔等於識教,第二費事激氣
kam825
|
我教琴既朋友, 都係請老師教自己小朋友的
titanlow
|
陪練已經好好,執到錯音和拍子,老師唔夠時間教時仲可以幫手練sight reading /aural,但教就唔好,練又係阿媽睇,教又係,乜期待都無,仲要唔聽教時勞氣,咪搞!
leetim
|
ipcs 發表於 18-10-29 17:36
定係都會請老師教?

C6教阿女吉他
yl88
|
定係都會請老師教?

一定揾人教
ipcs
|
little_monkey 發表於 18-10-29 18:20
我請老師教,第一自己識唔等於識教,第二費事激氣

我都怕自己唔識教
ipcs
|
kam825 發表於 18-10-29 18:40
我教琴既朋友, 都係請老師教自己小朋友的

佢有無話點解?係咪關係太close會唔聽佢支笛?
Elizah
|
自己教,但現在回想,如果當初搵其他老師,應該會更有效率
musiccisum
|
定係都會請老師教?

如果係教琴為職業嘅可以自己教,
但如果只係識彈,又未讀過教學法,不如俾人教
ipcs
|
musiccisum 發表於 18-10-29 20:37
如果係教琴為職業嘅可以自己教,
但如果只係識彈,又未讀過教學法,不如俾人教
...

我都係咁諗,雖然有8級,但教學知識說真的有點薄弱。
但家人總覺得為何自己去教別人的孩子(我曾有少許教學經驗),自己的孩子卻給別人教,某程度上覺得我在浪費金錢。
hellohellojenny
|
請人教。
自己識彈不等於一定識教。
而且對住自己果個,幾時係老師身分幾時係家長,要求程度會不同。
南丁媽咪
|
C6以前入過港隊游水,但教足阿仔三年暑假都得個桔,今年搵教練教

我陪練琴都炆到殺人,所以有d錢唔慳得