家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

YanYan0116 發表於 18-11-26 10:54
最近都有人SELL過我AIA的CEO 醫療保,
到七十幾歲時, 每年的保費是4萬多,
我計唔掂數, 推了. ...

其實如果CEO太貴都可以考慮下危疾 但始終保障會無甘多 不過保障範圍都夠廣

複式洋房

vb_ching 發表於 18-11-26 15:08
其實如果CEO太貴都可以考慮下危疾 但始終保障會無甘多 不過保障範圍都夠廣
...

係呀,危疾賠償太少

複式洋房

Taviata 發表於 18-11-26 15:43
係呀,危疾賠償太少

老實說 如果唔小心一個癌症 佢賠100萬俾你
其實計落條數最少都要200幾萬 所以而家好多人會選擇買CEO 始終保障多d 不過針對cancer 既話AIA 係有個平得來保障又大既! 但始終都有其他危疾...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

天下烏鴉一樣黑~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

YanYan0116 發表於 18-11-26 10:54
最近都有人SELL過我AIA的CEO 醫療保,
到七十幾歲時, 每年的保費是4萬多,
我計唔掂數, 推了. ...

Hello ,CEO醫療係一種高端醫療計劃,基本上所有醫療計劃都係供終身
對比返其他保險公司既高端醫療計劃去到70歲保費都係相若。
果幾個人sell你就咁買CEO個心態可能只求一張單,無為你著想,其實而家好多為客人著想既agent都會幫你設計一份供20年供完就可以比哂終身醫療費用既醫療計劃。

洋房

Taviata 發表於 18-10-29 20:51
如果買含有墊底費嘅保險,AIA 定Axa 好d?

買有墊底費既保險時,如果樓主有返工,而公司有醫療保險提供比你,公司份醫療保險可以cover到個墊底費,變相你一蚊都唔洗攞出黎。
買保險除左睇plan同agent,仲要睇agent背後既團隊,呢個係我小小心得

複式洋房

chungcc91 發表於 18-11-28 13:26
Hello ,CEO醫療係一種高端醫療計劃,基本上所有醫療計劃都係供終身
對比返其他保險公司既高端醫療計劃去 ...

我父母已經六十幾,仲點供二十年

大宅

chungcc91 發表於 18-11-28 13:26
對比返其他保險公司既高端醫療計劃去 ...

係為人著想,不過係為個agent著想,為佢份佣呀嘛
表面上就係供20年,終身唔洗比錢
但係要買一份儲蓄plan去滾存
第日用紅利去比醫療保險錢
A1A最鐘意就係叫人買份充裕未來同ceo做保費對減

理論上做到,但前提係個plan回報要唔低,仲要紅利實現率100%
仲要去set份計劃書做保費對減個陣,要預足醫療通脹
每年醫療通脹講緊既係可以去到10幾%
2017年香港醫療成本上升左9%!
但往往agent可能只係set 5-7%醫療保險通脹
根本好難預計係咪真係做到

份儲蓄計劃一係一開頭儲勁多錢,一係份plan回報好大
如果唔係點做到所謂供20年保終身?
第日計劃做唔足咪要自己比一大舊錢
咁多年咪白供比人呃?

醫療保險要買就唔好慳
用唔著當捐比人
寧願自己用第二d方法去準備日後d保費

洋房

Taviata 發表於 18-11-28 13:46

想問返父母而家60幾?

複式洋房

chungcc91 發表於 18-11-28 14:14
想問返父母而家60幾?

yes

大宅

Taviata 發表於 18-11-28 13:46

其實依家有保險公司嘅產品係呀仔呀女買,但入邊有3成保障額係俾咗父同埋母嘅。當然啦。呀仔呀女年紀越細越平。

我見啲朋友都係供緊二千幾蚊1個月,但就保障3個人籮。

複式洋房

steven1110 發表於 18-11-28 16:30
其實依家有保險公司嘅產品係呀仔呀女買,但入邊有3成保障額係俾咗父同埋母嘅。當然啦。呀仔呀女年紀越細越 ...

嗰d保障額太少,同high end 差好遠

子爵府

Taviata 發表於 18-11-28 16:38

無錯,如果你係諗住不幸中危疾有$醫病,應該只需專注於高端醫療,其他什麼危疾供二十年之類可以不理,根本唔會夠醫藥費。仲有一樣要留意,危疾你要中正先可能有得賠,醫療保險只要有入院需要就應該有。人生除左危疾仲有好多病痛需要入院治療。

大宅

Taviata 發表於 18-11-28 16:38

咁但係咁大年紀,又真係好難搞。因為保費實貴嘅。

複式洋房

回覆樓主:

其實想下

大宅

Nickybb121 發表於 18-11-28 18:34
其實想下如果個客入院做檢查同手術,個agent係咪有得抽水?我入院檢查,agent又好積極陪我,又係咁叫我做大 ...

照計就應該無。不過可以咁睇,可能佢真係想做一位 稱職嘅agent。所以先 陪你去做咁多檢查。 因為我自己嘅agent本身都會咁樣做。

別墅

Nickybb121 發表於 18-11-28 18:34
其實想下如果個客入院做檢查同手術,個agent係咪有得抽水?我入院檢查,agent又好積極陪我,又係咁叫我做大 ...

若Agent單單做保險,保險公司當然吾會比佣佢。有些是花自己時間幫手跟,冇利益。而亦有一些Agent, 掛名去體檢中心等做銷售,而這些醫療機構是有「佣金的」,傳說有些做體檢、疫苗等仲好賺。所以這些代理十分更貼身。

當然,有時有病未必要做手術,但私家醫生、醫院都建議客人做,入院檢查下。因為醫生他們收費貴,冇人入院佢地都冇錢。

複式洋房

tony@yeung 發表於 18-11-29 08:53
若Agent單單做保險,保險公司當然吾會比佣佢。有些是花自己時間幫手跟,冇利益。而亦有一些Agent, 掛名去 ...

原來係咁的

別墅

Nickybb121 發表於 18-11-29 11:05
原來係咁的,難怪agent非常落力sale我做檢查。
不停話介紹醫生比我,又不停游說我做ct,但ct勁高幅射,我 ...

現實數據,患有腫瘤、患癌的數字是越來越多。有錢,吾計輻射,檢查咗冇野系可以放心啲。但呢啲真系問醫生會好啲。

複式洋房

大都會人壽我覺得好. claim 左兩次, agent 都由頭跟到尾. 一啲都唔洗煩

首頁

尾頁

跳至