想問你地有左幾耐先同公司講自己懷孕?

lolitaloves
|
信唔信BB會小氣呢樣野?
同埋有冇媽媽陀緊BB
都仲返緊樓面既工?
Albee.Ng
|
知道有左2個月同左老闆娘講 , 不過同左佢講未夠3個月吾想比人知住
apple1210
|
信嫁,所以我一直冇同公司講
反正自己做reception,唔需要點搬嘢,所以都諗住夠3個月先講。
如果你需要做啲粗重嘢就最好同上司講聲。
dolldollk
|
我坐office, 就2, 3個月同左上司講, 不過叫佢唔好比同事知, 如果要搬搬抬抬就要早d講, 3個月唔講唔係怕小氣, 係初期唔穩怕有d咩事又通知哂大家, 大家都唔好受, 所以工作需要都提早講比上司聽
chonglulu
|
5個月過結構講,反正本身唔洗勞動
雲妮mum
|
lolitaloves 發表於 18-10-29 21:23
同埋有冇媽媽陀緊BB
都仲返緊樓面既工?

拎到懷孕証明就同HR及頂頭上司講,要求保密
因為流啡前後都放左十日假,又不停要覆診,公司知會計返勞工產檢假期,保障自己
Care_Bears2009
|
chonglulu 發表於 18-10-30 11:55
5個月過結構講,反正本身唔洗勞動
Me too~~
apple1210
|
回覆 chonglulu 的帖子

個肚唔覺大咩?我都有同事等照埋結構先講
chonglulu
|
apple1210 發表於 18-10-30 14:43
回覆 chonglulu 的帖子

個肚唔覺大咩?我都有同事等照埋結構先講

唔太大掛,著衫都唔特別覺肚,所以未被發現,或者佢地自己心知掛,唔理了
cookingbaby
|
我同公司經理講果陣係2、3個月,因為工作嘅關係,所以就提早講。不過都系怕BB小氣,所以都無點同其他人講起。
haha748494
|
我會好小心,等BB見肚,佢哋就知喇,
mylilone
|
lolitaloves 發表於 18-10-29 21:23
同埋有冇媽媽陀緊BB
都仲返緊樓面既工?

我同左直屬上司同埋同team既同事講
有需要請病假或者睇醫生大家都會明白
其他冇需要知住既就冇講
ccbearcc
|
Albee.Ng 發表於 18-10-30 11:20
知道有左2個月同左老闆娘講 , 不過同左佢講未夠3個月吾想比人知住

我五周就講咗。

因為有時要加班,所以要同上司及人事部知道,不然有咩事就吾好