聖誕去韓國點著好?

mariyar
|
12月應該好凍
我知要洋蔥式著法
反而煩惱條褲

因為阿女香港冬天通常一條加絨legging就得
但韓國一定唔夠
加多條有絨襪褲?
定絨外褲?

因為legging比較貼身
入面加多條唔知會唔會好辛苦呢

請大家指教下
runningma
|
我都煩惱緊呢樣嘢,買厚絨legging入到暖氣房又會熱
debbychun
|
我都嚟緊12月尾同小朋友去,上衫打算底衫衛衣加兩件羽絨,再凍啲嘅時候就加多件淘寶嘅沖鋒衣,雪褲我都打算買去玩雪用,下身冇諗住着咁多,我諗住上身夠暖做算
SHIRELYYW
|
heattech + 衞衣 + 羽絨 + 二合一 fleece防風褸
mariyar
|
SHIRELYYW 發表於 18-10-29 23:09
heattech + 衞衣 + 羽絨 + 二合一 fleece防風褸

其實我係問下身
metrochung
|
mariyar 發表於 18-10-29 21:54
12月應該好凍
我知要洋蔥式著法
反而煩惱條褲

仲有帽同手套,面罩。如去郊外直頭凍到亞媽都唔記得
mariyar
|
metrochung 發表於 18-10-29 23:13
仲有帽同手套,面罩。如去郊外直頭凍到亞媽都唔記得

但我煩緊下身
metrochung
|
mariyar 發表於 18-10-29 23:16

但我煩緊下身

下身leggings加褲就可以,身暖腳就OK夠,真係唔夠先加暖包。一入室內已經除除除衫,褲冇得除。
hellomiki
|

上淘寶買件防風防水嘅沖鋒褲,好暖! 可拆卸內胆,滑雪都無問題,香港又著得返,因內胆可拆
SHIRELYYW
|
mariyar 發表於 18-10-29 23:09
其實我係問下身

噢,我會錯意

不過全部褸過pat .. 下身唸住著legging 加普通棉褲/牛仔褲,到時袋住暖包,滑雪場就變雪褲。

有頸巾/帽/防風手套/保暖鞋暖密式暖好多。
小森
|
加绒legging ok了,咁凍入到室内都唔會太熱。
HoshiSora
|
12月應該好凍
我知要洋蔥式著法
反而煩惱條褲

普通褲加一件長身羽絨
rachel0316
|
入面唔使著甘厚
日韓好多室內地方暖氣好熱
著件長d 保暖d既羽絨褸就ok
J.Kong
|
我上年新年同小朋友去都係穿有內绒既褲 (淘寶)加長羽絨褸加中筒雪地靴(去到小腿位)加厚 襪已足夠
(☆_☆)
|
12月應該好凍
我知要洋蔥式著法
反而煩惱條褲

我都好怕凍,下身著得多入室內好熱,下身又唔可以洋蔥著法,買腳嘅暖包,腳趾暖,就會好好多
Care_Bears2009
|
我就heattech legging+普通冬天褲/牛仔褲~
加毛毛 boot, 最緊要件過 pat褸夠暖就 ok
至愛朱古力
|
mariyar 發表於 18-10-29 23:16

但我煩緊下身

係bossini 有條褲防風防水,入面有層薄絨,我買左這種褲,到時入面再著多條打底褲,就夠暖。我朋友上年聖經去韓國就係咁著,小朋友一樣夠暖,我今年都係聖誕去玩。
SheShehaha
|
回覆 mariyar 的帖子

有入面有毛毛既leggings, 好暖好舒服
Gracenbb
|

同問如果去大阪係唔係同韓國差不多?plan埋去玩雪,雪地應該點著好

pinkysnakebb
|
今年年頭去零下十度,囝著heattech legging打底再加厚身fleece底褲,厚襪加毛毛boot
提提面有帶布口罩落雪時冇咁凍