絢子公主下嫁平民脫皇籍 獲贈1億日圓(約700萬港元)的生

mickeyeva
|
絢子做回平民, 唔知慣唔慣, 老公應該幾大壓力。

日本皇室迎來喜事,絢子公主周一(29日)與平民新郎守谷慧在明治神宮行禮,正式結為夫婦。絢子公主婚後將脫離皇籍,獲贈1億日圓(約700萬港元)的生活費,開展新生活。當天約40名親友到場觀禮,為兩人送上滿滿祝福。婚後兩人出席發布會,絢子形容自己「幸福滿溢」;守谷則表示,會握緊太太的手,建立一個充滿歡樂的家庭。

[p=28, null, left]婚禮當天早上,身穿燕尾服的守谷前往高圓宮接新娘,頭束平安時代髮式的絢子亦穿上以紅綠點綴的貴族袿袴。一行人隨即抵達明治神宮,並在眾人見證下交換婚戒及宣讀誓言。兩人的婚約將送往東京都港區辦公室,絢子便會正式跟從夫姓,脫離皇室。

絢子當日亦換上帶長寬袖和長裙的正式禮服「小袿」,她的禮服雖較嫁入皇室的女子低調,卻仍獲得不少稱讚。現年28歲的絢子公主,父親高圓宮憲仁親王是已故日皇裕仁的侄子,絢子公主是他的第3女。其32歲夫婿守谷則於日本最大海運公司日本郵船任職。

絢子(右)穿上以紅綠點綴的貴族袿袴。(美聯社圖片)

二人抵達明治神宮。(美聯社圖片)

LittleRoxie
|

700萬hkd
好小咋喎,買完棟代官山house
都唔見大半
每年700萬就差不多

ada0707    發表於 18-10-30 11:23
littlesister
|
一畢過?邊夠用呀?應該仲有物業吧!
李斯特
|
應該每年啦,唔係日子點過
goat
|

新郎屋企有D家底, 本身識得公主阿媽, 聽聞係公主阿媽介紹佢地認識, 公主應該生活無憂,
相反天皇個女嫁比公務員, 呢個就真係普通家庭
popocat
|
goat 發表於 18-10-29 23:32
新郎屋企有D家底, 本身識得公主阿媽, 聽聞係公主夠媽介紹佢地認識, 公主應該生活無憂,
相反天皇個女嫁比公 ...

邊位公主嫁公務員?唔係婚事延遲咩?
goat
|
popocat 發表於 18-10-29 23:38
邊位公主嫁公務員?唔係婚事延遲咩?

延期係天皇個孫女,
嫁公務員係天皇個細女, 唔知有冇十年, 當年報紙仲話公主要學做家務, 而家呢位公主就唔駛學
caryfox
|

雖然嫁平民,唔係嫁窮人喎!

丈夫應該有錢人後代,

夫家會養得起公主⋯⋯
RelaxHippo
|
新郎屋企有D家底, 本身識得公主阿媽, 聽聞係公主阿媽介紹佢地認識, 公主應該生活無憂,
天皇個女婿係二佬(有仔生嗰位)介紹俾個妹, 應該係高級公務員, 爛船都有3斤釘, 唔係真係咁普通.
popocat
|
goat 發表於 18-10-29 23:41
延期係天皇個孫女,
嫁公務員係天皇個細女, 唔知有冇十年, 當年報紙仲話公主要學做家務, 而家呢位公主就唔 ...

孫女好似係自由戀愛?
sjnl43
|

我話你知, 無比面公主無特別關照, 特別關係單預左啦! 700萬嫁妝作為皇孫公主, 實在有點寒酸

佢個髮形眼鏡蛇咁,有無日本通出黎講解下典故
Angel_Rose
|
sjnl43 發表於 18-10-30 01:45
我話你知, 無比面公主無特別關照, 特別關係單預左啦! 700萬嫁妝作為皇孫公主, 實在有點寒酸

佢個髮形眼鏡 ...
你形容個髮型,好搞笑
sjnl43
|
Angel_Rose 發表於 18-10-30 01:51
你形容個髮型,好搞笑

我巧認真, 你覺得唔似咩
wenwen2000
|
sjnl43 發表於 18-10-30 02:54
我巧認真, 你覺得唔似咩

應該係古代公主髮型,我睇卡通片見係咁(emoji),典故就唔知呢?
natachiu
|
琴日睇新聞 第一下反應係佢個做咩心型髮形 示愛嘛
第二 得700萬 甘少錢既
Kimchibaby
|
唔知點解我會一路都睇到「緬甸」公主
sfuhsg
|
Kimchibaby 發表於 18-10-30 06:05
唔知點解我會一路都睇到「緬甸」公主

我都係
leetim
|
一億美元或港幣 就好d
luckybaby2011
|
LittleRoxie 發表於 18-10-29 23:27
700萬hkd
好小咋喎,買完棟代官山house
都唔見大半

公主嫁妝都唔多、娶左又咁大壓力、都幾難搵老公、諗起真子公主
luckybaby2011
|
goat 發表於 18-10-29 23:41
延期係天皇個孫女,
嫁公務員係天皇個細女, 唔知有冇十年, 當年報紙仲話公主要學做家務, 而家呢位公主就唔 ...

我最記得話要學垃圾分類