產後飲炒米茶

CiCiTang
|
有無媽咪同我一樣飲咗陳皮炒米茶之後,喉嚨會好乾?
會唔會轉飲其他嘢?
猫物語
|
CiCiTang 發表於 18-10-30 09:06
會唔會轉飲其他嘢?
...

焗無煲咁燥,又可能關天氣轉事。
CiCiTang
|
猫物語 發表於 18-10-30 10:34
焗無煲咁燥,又可能關天氣轉事。

明白
aamanyu
|
會唔會轉飲其他嘢?
...

唔會啊,我上一胎都有飲,我直接炒好用茶包裝嚟焗,係咪你炒得D米太燶
兔8兔
|
會唔會轉飲其他嘢?
...

果皮唔可以日日飲的
scyp00
|
回覆 CiCiTang 的帖子

試吓飲鐵水,葉翠翠、陳琪極力推薦,英國製造https://www.facebook.com/100029545833761/posts/101749534153241/
kmbb519
|
我飲左幾次都覺喉嚨開始想痛咁,但我只炒了三色米,無落陣皮,呢兩日飲返普通水,就好d⋯⋯我係熱底,我諗我唔受得太熱氮
sk21208
|
之前比錢上產前班 炒米炒到8分鐘顏色即可 過火會燥!同埋加陳皮煲 中醫講師話嘅

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
EstrellaDamm
|
會唔會轉飲其他嘢?
...

我第一胎時係咁。我已經係咩都飲啲,包括清水,但都係咁,所以飲咗個幾星期後就冇再煲了。
sakurayan
|
會唔會轉飲其他嘢?
...

你用的果皮如果係青皮就會咁,要用紅皮,但陳年的陳皮比較難分係由青皮定紅皮,所以果皮揾d老字號,只明買紅皮的陳皮先得。
CiCiTang
|
kmbb519 發表於 18-10-30 18:24
我飲左幾次都覺喉嚨開始想痛咁,但我只炒了三色米,無落陣皮,呢兩日飲返普通水,就好d⋯⋯我係熱底,我諗 ...

我都係熱底。。
可能同你一樣唔受得
CiCiTang
|
sk21208 發表於 18-10-30 20:38
之前比錢上產前班 炒米炒到8分鐘顏色即可 過火會燥!同埋加陳皮煲 中醫講師話嘅

...

8分鐘嗰隻色
wong_cat
|
sakurayan 發表於 18-10-30 22:37
你用的果皮如果係青皮就會咁,要用紅皮,但陳年的陳皮比較難分係由青皮定紅皮,所以果皮揾d老字號,只明買 ...

有無邊d 老字號推介?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)thx
Care_Bears2009
|
請問陳皮要點準備?
係唔係先洗左整碎佢, 連埋D 米一齊抄再一齊入茶包袋?
sakurayan
|
wong_cat 發表於 18-10-30 23:54
有無邊d 老字號推介?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)thx

我朋友介紹淘寶呢間新宝堂,老字號。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
haha748494
|
如果飲唔到,就可以飲暖水就OK.