婆媳關係

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

del

男爵府

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

就咁睇你99無問題,bb先得4個月大,你地係新手父母,攪唔掂係好正常,建議你地同bb同房,半夜bb要抱/飲奶你地自己做返,慢慢bb就會痴返你地,bb係知道邊個係爸爸媽媽架。雖然係辛苦,加油!

複式洋房

放工返黎全程同老公自己湊返
陪bb沖涼
夜晚都係你地哄同陪bb訓

同99講明白同感謝佢ge幫忙
但放工後想自己親力親為湊bb
想同老公學習多d
叫佢唔好咁擔心
放手俾你地去照顧B.B.

男爵府

唔洗擔心,BB大個就知道邊個係爸媽。我囝細個都係奶奶湊,湊到1歲3個月,之後工人湊,奶奶間唔中上黎,佢都無痴奶奶。其實如果你地同奶奶一齊住無其他問題,只係BB痴奶奶,呢個問題遲D就會解決。

反而你要驚到BB大個,要食固體,你同奶奶既湊法會好大分歧!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以我過來人啲經驗答你: 係, 你已瀨野

之後你99會控制晒BB啲所有野(包括飲幾多奶? 幾時轉食固體食物? 幾時沖涼? 讀邊間幼稚園? 讀邊間小學? 去邊一間補習社? 去學咩興趣班? 小朋友想過來父母房一齊瞓, 會被人黑臉;...............等等都會係你99啲掌控中; 唔到你地兩公婆話事. 你地只係付責比錢啲提款機; 你地只係免費啲代父, 代母))

好彩, 我啲小朋友成日都同我講: 我最愛媽媽. 亦都好彩C6啲生意越來越好, 所以我地計劃緊移民

珍珠宮

小肥楊 發表於 18-10-30 11:02
以我過來人啲經驗答你: 係, 你已瀨野

之後你99會控制晒BB啲所有野(包括飲幾多奶? 幾時轉食固體食物? 幾 ...

如果你地有任何不同意99照顧BB啲地方而提出建議, 得返啲回覆:
1) 我食鹽多過你食米, 你地識D咩呀!(因為你地係新手父母經驗唔多, 所以佢會用佢啲經驗洒你地);
2) 咁巴閉, 你地自己湊返啦(因為佢知你係在職媽媽, 無可能話唔做就唔做, 所以佢一唔高興就會咁樣講);
3) 如果你地打算其中一個辭職想自己湊, 佢又會話你:過橋抽板, 不孝不忠.......

果個佢係我老媽子

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

咁你仲有咩後路,可唔可以請工人??
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

無論幾攰幾辛苦,一定要同bb 一齊訓,起初可能會喊,正常既,一來唔習慣,二來你地平日都無咩機會去學習(俾99做哂),但辛苦一段時間,好快bb 就會有新習慣,痴你地訓。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

多謝你哋安慰同意見

我99 本身一個人獨居 (同62分開多年),佢話佢幫手湊我BB 到佢返學喎 (我assume 3 歲左右),每日見住BB 唔癡我兩公婆,對住99 就開心哂咁,個心好難受呀,我怕係我頂唔到BB 3歲

我放產假時佢已經好熱情湊B,我屋企人都覺得佢over 咗,令我情緒好差,覺得個BB 被人搶走咗,同99 關係極差。BB 2m 時99 有日突然執嘢拖喼話走唔再湊,鬧咗我好耐,例如:"BB 依家淨係食奶就算輕鬆啫,遲啲開始要食糊仔粥仔,到時睇下你搞唔搞得掂囉!"最後要我父母調解,我又道哂歉佢先唔走,佢話:"我今次就留低,下次你再對我無禮我就走!"嗰陣我老公都好不滿咁話我,話99 幫我哋湊B 好偉大,我唔感恩仲激嬲佢。其實我父母覺得佢哋唔體諒我生完BB 情緒不穩,99又威脅我隨時唔湊,佢哋覺得99 唔湊其實唔駛死,不過為咗我同老公夫妻關係先勸99 留低。

最近老公都發覺BB 只癡99,佢都好無奈,不過話都冇辦法,唉。

我爸爸話佢會平日多啲上嚟我屋企睇BB,等BB 唔好只對住阿嫲一個,話如果BB 之後對阿嫲越來越依賴,對BB 同我兩公婆都唔好,我會後悔喎。我爸爸講法啱唔啱?

大宅

小肥楊 發表於 18-10-30 11:14
如果你地有任何不同意99照顧BB啲地方而提出建議, 得返啲回覆:
1) 我食鹽多過你食米, 你地識D咩呀!(因為你 ...

係呀,我99 成日用專家口吻教我哋湊,不過佢湊我老公都係30 幾年前的事
反而我細妹仲係十幾歲,話哂睇住佢大,我自問對照顧BB 都唔係完全無知啫
99 表現到我哋好似咩都唔識咁

大宅

crystal媽咪 發表於 18-10-30 11:29
咁你仲有咩後路,可唔可以請工人??
有考慮請工人,不過99 可能玻璃心,到時又煩

其實工人湊會唔會好過99? 工人可以話,99 唔話得架

大宅

newspaperhang 發表於 18-10-30 11:47
無論幾攰幾辛苦,一定要同bb 一齊訓,起初可能會喊,正常既,一來唔習慣,二來你地平日都無咩機會去學習( ...

BB 同我哋一間房瞓BB 床? 還是同我哋瞓大人床都得?
怕有安全問題,但佢自己瞓BB 床又同我哋冇咁close

珍珠宮

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:04
係呀,我99 成日用專家口吻教我哋湊,不過佢湊我老公都係30 幾年前的事
反而我細妹仲係十幾歲,話哂睇住佢 ...

無辦法啲情況下唯有自己向好一方面諗:
起碼佢係真心真意對小朋友, 所以小朋友會得到很好啲照顧, 父母返工一定吾洗擔心家中BB啲安危;

所以父母受一點點氣, 唔算係咩; 要忍, 再忍, 忍忍忍

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

你99一個人獨居好得閒, 生活重心已經係晒你個BB度, 佢話等BB返學比番你地湊呢點我好有保留, 到時佢一定要生要死

你老公好無用, 佢係最理想既調解人,但淨係識得無奈

大宅

認識瑞士牛牛第二回

放工後盡量自己湊返, 同奶奶講辛苦左一日, 希望俾佢休息下, 夜晚你地自己湊
大D多D同BB 睇下書, 玩下, 你地始終你BB親生父母, 佢一定會痴你地架.

子爵府

回覆 hkbusfan 的帖子

我同你嘅情況唯一唔同係姐姐湊,婆婆睇住。
初初放完產假返工,放工返屋企,我都覺得BB好似唔認得我咁,而佢同姐姐,婆婆笑得好開心,我自己都有唔開心,但只要你每晩同佢玩,同埋辛苦啲自己湊返,咁慢慢BB就會同你有返互動。

大宅

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:05
有考慮請工人,不過99 可能玻璃心,到時又煩

其實工人湊會唔會好過99? 工人可以話,99 唔話得架

我係請工人湊。

當初真係怕bb比99搶走(99的確係話要退休湊孫,仲話日至四晚擺bb係佢屋企,我weekend先接返bb)

所以我堅持請工人,so far湊得幾好,小朋友大左好痴我唔會痴99。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:08
BB 同我哋一間房瞓BB 床? 還是同我哋瞓大人床都得?
怕有安全問題,但佢自己瞓BB 床又同我哋冇咁close
...

bb床就可以,拍住大人床訓。
雖然感覺上都係分床訓,但bb同你同一空間(同房),會感受到你地同埋當佢一喊,你地可以即時回應佢既需要
bb 係好神奇地同媽媽有感應,我女自細就跟我訓(訓bb床),只要我一起身佢就會知道大大下,佢醒左但見到你仲訓緊,佢會爬起身摸你錫你,你會覺得好冧架所以快d 同返bb 一間房啦
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

小肥楊 發表於 18-10-30 12:09
無辦法啲情況下唯有自己向好一方面諗:
起碼佢係真心真意對小朋友, 所以小朋友會得到很好啲照顧, 父母返工 ...

呢個係真,佢超級錫BB,所以好糾結
BB 出世已4個月,我自己仲未調整到心態
見到BB 同99 互動仍然觸動到我情緒

多謝你安慰呀!

小肥楊    發表於 18-10-30 12:40

大宅

pi0219 發表於 18-10-30 12:10
你99一個人獨居好得閒, 生活重心已經係晒你個BB度, 佢話等BB返學比番你地湊呢點我好有保留, 到時佢一定要生 ...

唉,唔好嚇我
唔會卦。。。其實我估99 都唔想同我住,佢應該都覺得我呢個新抱好難頂

首頁
12345...6

尾頁

跳至