婆媳關係

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

kissapplegirl 發表於 18-10-31 02:11
我覺得你應該試下調整心態,諗下99幫你日夜湊bb,佢係真心愛錫bb先會咁抵得諗,我自已做FTM無長老工人,平 ...

全職喺屋企湊BB 的確係好辛苦(雖然我覺得返工都好辛苦,用腦過度放工後個人會虛脫嗰種),我都好感激99 咁錫我BB,我真係要睇開啲

別墅

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

我開頭同99關係都唔錯,但係慢慢就會出現問題,我有請左工人,我最多返下pt(養個工人,我又可以減少係屋企既時間,又有人做家務,減少同99衝突),我要自己睇住個仔,唔會比佢痴99多過痴我。

我直情講明,工人會幫手湊bb同做家務,99你休息下就得,我連時間表都出埋,每日出廳既時間大約三個鐘(99多數係廳),其餘時間bb會係房玩,多數我睇,我返工就工人,雖然後來令到99覺得自己存在感低,有其他麻煩野,但係最重要都係個仔好痴我。

開頭我c6都唔贊成,佢都會話大壓力,但係佢見到個仔都好痴佢,我地兩公婆可以自己全權決定呀仔既所有野,佢就開始明白我既苦心。

男爵府

睇埋你後面d回覆,你老公堅癈又唔體諒你!仲要比佢呀媽威脅你咁!真係請工人都無咁嬲,又唔係唔洗比錢好似要求佢湊仔咁!請工人湊到三歲返全日仲好啦!遲下仲多麻煩野,你99會覺得全世界佢最偉大最重要,成世你地都背住唔係99你地無今日!

大宅

章魚妹妹 發表於 18-10-31 10:28
睇埋你後面d回覆,你老公堅癈又唔體諒你!仲要比佢呀媽威脅你咁!真係請工人都無咁嬲,又唔係唔洗比錢好似 ...

都係,即使99 話唔同我哋計較,但事實係永遠欠佢呢個人情

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

章魚妹妹 發表於 18-10-31 10:28
睇埋你後面d回覆,你老公堅癈又唔體諒你!仲要比佢呀媽威脅你咁!真係請工人都無咁嬲,又唔係唔洗比錢好似 ...

非常同意 !

加上樓主99之前玩左一場出走大龍鳳攞晒彩, C6又無用唔撐, 樓主如果唔做D野拎番主導權, 以後就只能夠呻.

大宅

回覆樓主

我唔覺得樓主小器!做阿媽十月懷胎生佢出黎,見到佢唔痴自己會傷心好正常姐?況且女人係天生有母性,99們好容易不自覺當左個孫係仔咁湊,加上身抱唔係自己女,會冇咁緊張佢既感受,有時做多左/過左位自己都唔知。

樓主,放工放假一定要自己湊返,所有野自己做返晒,越做係會越上手的。夜晚無論幾攰都要同bb一齊訓,返工成日已經冇得見,夜晚一定要痴實bb等佢知你返左黎。咁樣bb先會痴返你!

大宅

pi0219 發表於 18-10-31 11:10
非常同意 !

加上樓主99之前玩左一場出走大龍鳳攞晒彩, C6又無用唔撐, 樓主如果唔做D野拎番主導權, 以後 ...

其實嗰次出走大龍鳳我盡量忘記免得再傷害大家感情,但其實當時我好驚訝老公會同99 一齊鬧我,最頂癮係佢仲幫99 執嘢入喼。我父母都嚟咗,覺得佢處理手法好有問題,如果99 真係走咗,對佢有咩好處呢?99 鬧我時仲講好多莫名其妙既嘢,例如:"其實我本來諗住移民去外國架喇,見你哋有咗先唔去住留低幫你哋湊B!""我唔幫你湊B 喇,你又唔鍾意我,我又唔識英文!"(唔知關識英文咩事?唔識英文又要移民外國?)。。。我父母覺得佢吹水同九唔搭八,而我亦發覺同佢溝通唔到

總之成件事都係錯

男爵府

hkbusfan 發表於 18-10-31 11:30
其實嗰次出走大龍鳳我盡量忘記免得再傷害大家感情,但其實當時我好驚訝老公會同99 一齊鬧我,最頂癮係佢仲 ...

你太林善,兩母子都食住你!唔係講笑/離間,你99擺明係玩野果堆嚟,既然有工返地方又係你地既,請姐姐湊唔好麻煩你99!再落去,佢地就一家人,你就係extra!!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

hkbusfan 發表於 18-10-31 11:30
其實嗰次出走大龍鳳我盡量忘記免得再傷害大家感情,但其實當時我好驚訝老公會同99 一齊鬧我,最頂癮係佢仲 ...

係呀, 咁樣落去又點會生活得開心呢?

希望你既難題可以早日解決, 一家3口開開心心

hkbusfan    發表於 18-10-31 12:50
hkbusfan    發表於 18-10-31 12:50

男爵府

pi0219 發表於 18-10-31 11:51
係呀, 咁樣落去又點會生活得開心呢?

希望你既難題可以早日解決, 一家3口開開心心

希望樓主快d解決問題x2
再係咁人地一家三口唔係樓主了,希望佢老公唔係媽寶,唔係就大鑊了!

pi0219    發表於 18-10-31 12:16

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

SASA滾 發表於 18-10-31 12:16
樓主小朋友要99湊,樓主你想99真心錫你bb,定係乜都唔上心唔理,做人要識隻眼開隻眼閉,唔過份就算, 好好 ...

你誤會了,我爸爸只係覺得BB 見多啲唔同家人會比較好,等佢知道仲有好多其他人錫佢。男人老狗唔會咁desperate 要個BB 癡公公啦,我平日whatsapp BB 啲相同video 俾佢,佢已經好開心了。我爸之前一直都有上嚟我家,一方面睇BB,一方面陪我99 傾下計等佢冇咁悶。咁我99 都鍾意我爸爸(親家嗰種鍾意啦),因我爸爸係家庭煮夫,又好傾,可能62 好衰,佢好欣賞我爸爸係住家好男人。

我家人冇搞分化,佢哋最想我一家三口開開心心。反而有次我媽咪上嚟餵BB 食奶,走咗之後我99 叫我唔好再俾婆婆餵奶,因為婆婆餵得唔好喎。佢背住我媽同我講我媽唔好,我冇聽佢講,繼續有俾我媽幫手餵。如果佢餵得唔好,可以等我同我媽講,99 直接叫我唔好俾我媽餵,會唔會霸道咗少少?老人家餵下孫飲奶係好開心架嘛

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-10-31 11:24
我唔覺得樓主小器!做阿媽十月懷胎生佢出黎,見到佢唔痴自己會傷心好正常姐?況且女人係天生有母性,99們好 ...

我都唔知自己算唔算小器,不過你真的打出咗我感受  謝謝安慰

大宅

hkbusfan 發表於 18-10-31 09:42
啱呀,應該係我小器呀

或者咁講, 係大家低估左母愛的威力。

未生前, 唔知道咩野係母愛, 當BB出世後, 母愛就發揮晒出黎。令到所有野失去晒平衡。

唔單單止是媽媽的, 奶奶都一樣有呢個" 母愛" 。

就好似現在我做左阿媽見到人地打傷D BB 我都會好嬲, 即使果個不是自已的小朋友/唔識的人。

母愛呢樣野唔係錯, 只不過可能要同老公講您想照顧返BB 多D.

禁止訪問

大宅

望月童 發表於 18-10-31 13:29
或者咁講, 係大家低估左母愛的威力。

未生前, 唔知道咩野係母愛, 當BB出世後, 母愛就發揮晒出黎。令到 ...

認同!樓主奶奶啲「母愛」過晒火,明白佢成日對住bb係會不自覺,但始終佢只係阿麻,要顧下做媽媽既感受, 如果唔係做媽媽既只會覺得自己係代母。

複式洋房

回覆樓主:

明白你感受,唔係話奶奶不是,亦感恩。只是已經見得少,BB仲唔痴自己好傷心者。生活上真係要多D親力親為。特別同房瞓,BB瞓醒第一眼,擁抱係好重要既安全感。可以学jm話,放工放到屋企2公婆湊落公園玩-陣,有你們獨處時間之餘咪比奶奶休息下。共處時奶奶佔左生活上工作,你們可以係遊戲學習上吸引返小朋友

大宅

SASA滾 發表於 18-10-31 13:48
樓主你識用好角度欣賞你個娘家對你同bb付出,但點解唔識欣賞你99對你同bb好唔係必然,工人都唔會跟足你意 ...

平心而論....我唔覺得一個用走去威脅個仔同身抱既99係對樓主好.....99極其論只係錫孫...
係錫個身抱既應該體諒下做人阿媽番左成日工想親近仔既心情....

禁止訪問

公爵府

樓主,其實勸你少d上bK婆媳版,睇得多,你只會對99怨恨更深。你99真的很好,幫你凑b凑得咁好,佢好錫bb,bb才會跟佢,明白你怕bb會親99唔要的,但又真的沒法子,唔通你想99刻薄你bb嗎?其實bb到上學時,就會開始會感受父母的愛,會開始親返父母,當然你要比多d時間去與bb相處。你的問題只是自己亂諗,慢慢你就會討厭99,覺得佢搶走你小孩,所以你真的要向好方向諗,否則你嘅婆媳問題,只會更差。

首頁
12345...6

尾頁

跳至