婆媳關係

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

咁即係攪得掂啦,唔好灰心,你係媽咪呢個事實,冇人可代替。加油呀!

大宅

樓主點解你唔同bb訓呀?
我都有請工人,有婆婆幫手,但係我晚晚都一定同bb訓,bb2歲幾,痴我痴到不得了
大把在職媽返去都親力親為架,你俾多d時間同bb親子啦

珍珠宮

回覆樓主:

bb4個月大未到戲玉
你bb識曳或駁咀
到時乜都話嫲嫲好
唔要媽
到時傷心到爆
再黎縱到個孫曳就大鑊
生咗等於無生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔可以咁樣輸打羸要喎, 佢幫你地湊埋半夜就得, bb 慣左你99 既湊法同埋痴佢就唔得. 如果係唔鍾意, 放左工點攰都要自己湊番, 搞唔掂都要自己黎. 另外搵人湊bb, 唔好叫99 湊.

你都要珍惜呢個99, 老人家咁樣24小時湊bb又湊埋大人都辛苦. 你地返得工, 要學隻眼開隻眼閉, 向好方面諗, 冇你99 你同你老公點搵錢養家?

水晶宮

樓上有網友說得好對!比奶奶湊嬰兒是會賴野!用工人好好多。

珍珠宮

hkbusfan 發表於 18-10-31 09:48
你的說話好安慰到我,其實上討論區出下post 都係呻下,未必會得出咩解決辦法
但打出來又好似個人有少少釋 ...

客氣了~都估唔到我隨心講幾句會令你感覺好一點~

同老公一齊成功氹到bb瞓覺,好好呀!係好大進步!睇到你老公一齊幫手,你老公都好比心機去湊bb同願意同你分擔工作,係個好爸爸同好老公

好多時上一代說話/做法係幾唔顧人感受~唯有自我開解諗老人家對住個個都係咁~睇開d~

過去嘅不快就由他去~唔好再諗過去嘅問題係邊個度~睇現時大家嘅努力~

bb愈細大人就愈緊張係正常,大家出發點都係緊張bb~同埋自bb出世,大家多咗一個新角色,大家都需要時間去適應、調節同學習
睇到大家都好努力~繼續加油~

大宅

我會慢慢調整心態,問心99 湊我BB 真係好俾心機好錫佢,我係感激佢付出好多,我已經冇再覺得佢會搶走我BB 了。與其擔心工人對BB 好唔好,我都係暫時放棄呢個念頭,其實我係想修補同99 的關係既,我知道同99 好好相處,老公唔駛成日夾喺中間難做,始終屋企氣氛唔好係好影響大家心情。

琴晚試咗好耐終於哄到BB 瞓覺(雖然佢中間仲有爆喊),而且有同BB 一齊瞓。半夜起身睇BB 係辛苦,不過BB 肯乖乖俾我餵夜奶,令我有返啲信心。餵完放返佢落床,真係忍唔住細細聲同BB 講:"阿仔多謝你俾我試下哄你!"今朝起身返工話唔攰就假,不過心入面真係覺得開心咗。

謝謝各位寶貴意見同鼓勵。Thank you!

子爵府

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

絕對係,比個99辭職 搬去你家 幫你湊b,犯晒3大瀨野位
預左比佢講一世為左你地工又辭左仲要幫你地湊b呀!
幾時先上到車.....

子爵府

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:00
多謝你哋安慰同意見

我99 本身一個人獨居 (同62分開多年),佢話佢幫手湊我BB 到佢返學喎 (我assume 3 歲左 ...

睇到好嬲,我個刻會抱個b返娘家
幾時先上到車.....

禁止訪問

別墅

...
生多個,唔好爭!
愛吃貨的胖胖 Jade  

大宅

jadechann 發表於 18-11-2 02:54
生多個,唔好爭!

難啲呀,99都50幾,又同62分開咁耐

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我99都係辭左工幫我們湊女,我女已經15個月大,我會強力建議係一定要放工後自己湊,如果唔係BB會唔痴你。我平時一放工即返家,同阿女玩,餵飯。老公同佢沖涼,我抹身抹頭暗睡覺,放假都係我們自己湊哂同整野食。老實講沒休息同飯都食唔到好足,但依家阿女會好鐘意我們,我唔想見到好似D 朋友話BB只痴姐姐/湊佢果個,而且99都要休息,所以幾辛苦都一定要付出呀!

大宅

...

我分享下我既經歷啦。我生完bb放左3個月產假,除左第一個月係娘家坐月之外,第二個月就搬返自己屋企,奶奶每日下晝兩點過黎幫手湊我仔。
到我返返工之後,奶奶主力湊,bb好痴奶奶。
即使我每日收工返到奶奶到8點,食完飯接返個仔返自己屋企,個仔又10點要訓教,變左得1個鐘左右相處,我都堅持要自己湊夜晚,係好辛苦,但而家覺得好值得,因為呀仔一見到我收工去到奶奶到就會衝過黎要我抱。
中間當然有過湊仔睇法既分歧,但漸漸見到bb成長都幾好呀,健健康康咁,我同自己講,比得人湊都無得要求太多,只有真係太過份我先會叫隊友出聲。
到而家都會有分歧,唯有盡量溝通

男爵府

回覆樓主:

我仔係工人湊,都痴工人,但我堅持人奶,夜晚自己湊,同房,同床,假期自己同佢出街,所以佢都會找我,亦找我老公,都ok~

大宅

會吾會排定育嬰院呀?我之前都係ftm , 98話肯湊,但我都堅持自己湊返直到有位入托,免得大家傷和氣,而家佢負責接送,我放工就接仔,bb都吾會全日對住佢學吾到野

子爵府

回覆樓主:

我bb都接近4m, 平日工人照顧,我同老公都返工,但我每日放工一定自己湊,沖涼餵奶月陪玩氹訓覺,bb訓我房,每朝出門前我會揀
同bb傾下計,bb冇特別痴工人喎,我2公婆收工返黎,bb笑得好開心仲要嘈嘈閉要人抱
架,可能你夜晚自己湊返會好啲。初生時我奶奶又係搶住湊,我連bb都店唔到,後來我直頭減少佢上黎,好在我地唔同住。

珍珠宮

癡99 好過癡工人。個BB有99錫好過唔錫,好好珍惜有99同你睇BB

大宅

NatalieTY 發表於 18-10-30 10:20
就咁睇你99無問題,bb先得4個月大,你地係新手父母,攪唔掂係好正常,建議你地同bb同房,半夜bb要抱/飲奶 ...

無錯,關鍵係BB 跟邊個瞓,好多父母想有覺好瞓,假手於人,咪犧牲左親子關係

大宅

回覆樓主:

自從出post 嗰晚開始我每晚都同bb瞓,99亦接受咗半夜我自己湊bb,感覺bb同我親近咗,我都好開心

返健康院同姑娘講,姑娘安慰我話媽媽陀住bb咁耐,bb同媽媽一定係最close,可能bb依家未知,但將來一定會知道媽媽係最親。叫我要多啲同bb玩,陪佢,有優質親子時間,情況會越來越好

首頁

尾頁

跳至